שתף קטע נבחר

עמיר פרץ ניצח וחוזר לראשות העבודה, סתיו שפיר שנייה

עמיר פרץ ניצח עם 47% מהקולות במפלגת העבודה. אחריו סתיו שפיר עם 26.9% ואיציק שמולי עם 26.3%. לאחר בחירתו אמר פרץ: "רוצה להביא אנשים חדשים שיצטרפו אלינו להחלפת השלטון". ברק בירך: "מאמין שנוכל לעשות מה שנדרש ולהתייצב יחד"

 

עמיר פרץ בוועידת העבודה (צילום: מוטי קמחי)
עמיר פרץ בוועידת העבודה(צילום: מוטי קמחי)

 

עמיר פרץ חוזר לראשות העבודה לאחר שניצח בפריימריז עם 47 אחוזים מהקולות. אחריו סתיו שפיר עם 26.9% ואיציק שמולי עם 26.3%. אחוז ההצבעה הסופי עמד על 46%, כ-30 אלף חברי מפלגת העבודה השתתפו בבחירות.

 

"הדבר הראשון והחשוב לעשות זה להביא לאיחוד כוחות בגוש. אני רוצה להביא אנשים חדשים שיצטרפו אלינו כדי להחליף יחד את השלטון", אמר פרץ לאחר בחירתו. הוא הוסיף: "זה ערב מרגש מאוד עבורי ואני חש את כובד האחריות המוטלת עליי. הערב הזה צריך להפיח תקווה בלבבותיהם של כל האזרחים שוחרי השלום והצדק החברתי".

 

הוא הודה לתומכיו ולאלה שתמכו בשמולי ובשפיר, "שהם חלק חשוב בהנהגת המפלגה ובדור ההמשך שלה". את נאום הניצחון הוא החליט לדחות בעקבות מחאת יוצאי קהילת אתיופיה. את דבריו סיכם פרץ: "מחר נקיים את כל הפעולות הנדרשות לאיחוד המפלגה ולהפיכתה לבית פוליטי לכל ישראלי".

איציק שמולי סתיו שפיר העבודה (צילום: עידן ארבל)
שפיר ושמולי. פרץ ניצח בקלות(צילום: עידן ארבל)

בסביבתה של שפיר האשימו את שמולי בכך שהדור הצעיר הפסיד בבחירות: "היה רוב לפוליטיקה החדשה. אם שמולי לא היה מתמודד ברגע האחרון - שפיר הייתה מנצחת בגדול".

 

ח"כ שלי יחימוביץ׳ ברכה את עמיר פרץ על הניצחון ומסרה: "מאחלת לך ולכולנו שנצא בזכותך מהמשבר. נעשה הכל כדי לסייע לך במשימה הלא פשוטה, כדי שנשוב להיות רלוונטיים ומשפיעים ברוח ערכינו המשותפים". היו"ר הקודם, אבי גבאי, בירך: "ברכות לעמיר פרץ. מאחל לו שיוביל את המפלגה להישגים הראויים לה".

 

יו"ר מרצ ניצן הורוביץ ברך גם הוא: "‏ברכות לחברי עמיר פרץ, היו"ר הנבחר של מפלגת העבודה. אנחנו במרצ נכונים להידברות על שיתופי פעולה להצלחת השמאל הישראלי. אני מצפה לדבר עם עמיר כבר בימים הקרובים".

 

עמיר פרץ מצביע בשדרות בפריימריז של מפלגת העבודה (צילום: אילנה קוריאל)
פרץ מצביע הבוקר. "מאמין שבכוחנו לעשות מה שנדרש ולהתייצב יחד"(צילום: אילנה קוריאל)

אהוד ברק, ראש מפלגת העבודה לשעבר ומתמודד בבחירות בראשות מפלגה חדשה, בירך את פרץ: "בהצלחה לך בדרך החדשה שכבר צעדת בה. אני מאמין שבכוחנו לעשות את מה שנדרש ולהתייצב יחד, לצד כוחות נוספים, על מנת להחזיר את ישראל למסלול הנכון".

 

הניצחון הקודם של פרץ - נגד פרס

הניצחון האמיתי והמתוק האחרון של עמיר פרץ היה איש שם בשנת 2005. פרץ התמודד אז בפריימריז על ראשות מפלגת העבודה מול הפוליטיקאי מספר 1 שלה – שמעון פרס. אז הוא הביא אנרגיות למפלגה, וגם כעת, אחרי שכבש מחדש את ראשות המפלגה, הוא טוען שיצליח להביא 15 מנדטים.

 

את דרכו במפלגת העבודה החל פרץ יחד עם חברי "השמינייה" הצעירה המפורסמת, שכללה בין היתר חגי מרום, אברהם בורג, חיים רמון, ויוסי ביילין. ב-1988 נבחר לכנסת מטעם המפלגה, מאז ועד היום הוא מכהן כחבר כנסת.

 

  (צילום: ישראל הדרי)
פרץ בהפגנה של ההסתדרות(צילום: ישראל הדרי)

ב-1994 מונה ליו"ר האגף המקצועי בהסתדרות העובדים, ושנה לאחר מכן נכנס לתפקיד יו"ר ההסתדרות וכיהן בו במשך כעשור. במסגרת התפקיד הוא הוביל שביתות ומאבקים רבים. היו שאמרו שהוא ניצל באופן מוגזם את זכות ההשבתה עד כדי פגיעה בתעשייה. את התפקיד הוא עשה במקביל לכהונתו כחבר כנסת.

 

לקראת הבחירות לכנסת ה-15, ובעקבות קרע עם יו"ר העבודה אהוד ברק, הקים פרץ את מפלגת "עם אחד" שזכתה בשני מנדטים. בבחירות לאחר מכן זכתה המפלגה בשלושה מנדטים ובשנת 2004 החלו מגעים לאיחוד בין "עם אחד" למפלגת העבודה. שנה לאחר מכן, ניצח פרץ בבחירות לראשות מפלגת העבודה.

  (צילום: דלית שחם)
פרץ בתקופת "עם אחד"(צילום: דלית שחם)
 

הניצחון של פרץ הדהים לא רק את מפלגת העבודה – אלא את המערכת הפוליטית בכלל. הוא נבחר לראשות המפלגה, הכניס הרבה חשמל למפלגה המנומנמת, אבל נאלץ להתמודד עם סיטואציה פוליטית לא פשוטה – בכירי העבודה כמו פרס, חיים רמון, דליה איציק ואחרים נטשו את המפלגה בעקבות ניצחונו ועברו ל"קדימה".

  (צילום: איי אף פי)
פרץ לאחר הניצחון בבחירות לראשות העבודה ב-2005(צילום: איי אף פי)

פרץ נשאר כמעט לבדו ולמרות הכל הצליח להביא למפלגה 19 מנדטים, מספר כמעט דמיוני במונחים של מפלגת העבודה כיום. בנוסף, הוא ניצח את בנימין נתניהו במעוזי ליכוד מובהקים, בעיקר בעיירות הפיתוח.

 

מאז ידע עמיר פרץ רק כישלונות ואכזבות בבחירות הפנימיות לראשות מפלגת העבודה. עד לניצחון הערב הוא רק הפסיד – לאהוד ברק, לשלי יחימוביץ' ולאבי גבאי. ההפסד האחרון נחשב מבחינתו לכישלון הצורב ביותר.

 

ב-2012, לאחר שהפסיד לשלי יחימוביץ' בקרב על ראשות העבודה, הוא עבר למפלגת "התנועה" של ציפי לבני ומונה לשר להגנת הסביבה. ארבע שנים אחר כך הוא חזר לשורות מפלגת העבודה.

 

ניסיון לאיחוד כוחות במחנה

למרוץ הנוכחי נכנס פרץ כפייבוריט וכבעל ניסיון פוליטי משמעותי ביחס לטירונים איציק שמולי וסתיו שפיר, שלהם זו מערכת הבחירות הראשונה על ראשות המפלגה. למרות הסקרים המפרגנים והתחושה שהפעם הניצחון קרוב מאי פעם, פרץ הביע חשש מאחוזי הצבעה נמוכים ו"טרנד" של הרגע האחרון לבחור במשהו "חדש" ולא ב"ישן והמוכר".

 

פרץ טוען שבחירתו תהיה מבוא להקמת גוש פוליטי גדול. בשבועות האחרונים הוא ניהל שיחות ומגיעים עם אישים שונים כמו אורלי לוי-אבקסיס, ציפי לבני, הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט, ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין, האלוף במילואים עמוס ידלין ועוד.

 

פרץ מנהל גם מגעים עם אהוד ברק, למרות היחסים המתוחים והיריבות הפוליטית שהייתה בין השניים בעבר. בשבועות האחרונים הם נפגשו בחשאי בדירה בתל אביב כדי לדבר על היום שאחרי הפריימריז בעבודה. בשלב זה פרץ לא מוכן לוותר על הבכורה עבור ברק וההערכה היא שאיחוד בין המפלגות לא יתקיים בקלות.


פורסם לראשונה 02/07/2019 22:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים