שתף קטע נבחר

קושנר: הפלסטינים נראו טיפשים כשנאבקו בסדנה בבחריין

יועצו של טראמפ מתח ביקורת על הנהגת הרשות שסירבה להצטרף לוועידה הכלכלית שהשיקה את "עסקת המאה": "היא עשתה טעות אסטרטגית". לדבריו תימשך המגמה של קבלת ישראל "כחלק מהמציאות במזרח התיכון"

ג'ארד קושנר ועידה סדנה כלכלית בחריין 25 ביוני 2019 (צילום: רויטרס)
ג'ארד קושנר בוועידה בבחריין (צילום: רויטרס)

חתנו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ג'ארד קושנר, המשמש גם כיועצו הבכיר, תקף היום (ד') בחריפות את הרשות הפלסטינית בגין סירובה לקחת חלק בסדנה הכלכלית שהתקיימה בבחריין בשבוע שעבר והיוותה את הצעד הראשון ב"עסקת המאה" שמקדמים האמריקנים לפיוס במזרח התיכון.

 

בתדרוך טלפוני לכתבים אמר קושנר: "ההנהגה הפלסטינית עשתה טעות אסטרטגית כשלא הצטרפה לסדנה הכלכלית בבחריין. הם נראו די טיפשים כשניסו להיאבק בזה. הצגנו חזון של שגשוג ותקווה לעם הפלסטיני, ולא ברור לי מה ההנהגה שלו מוכרת לו. התגובה שלהם הייתה היסטרית ולא מועילה. אנו מאמינים שהיעד של מנהיגות צריך להיות שמירה על העם שלה, לתת לו אפשרות לשגשוג. לא ראינו את ההנהגה הפלסטינית נוקטת צעדים קונסטרוקטיביים כדי שהעם שלה יהיה יותר בטוח ומשגשג".

 

היחידים שהורשו להציג בפני קושנר שאלות בתדרוך הטלפוני היו כתבים מכלי תקשורת ערביים במזרח התיכון. עמיתיהם הישראלים הושמו על "השתק".

 

 

חרף עימותי העבר, קושנר ציין שהנשיא טראמפ דווקא מחבב את יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ומעריך אותו באופן אישי. הוא הוסיף שאם הפלסטינים יסכימו לשאת ולתת - הם ימצאו שיש להם הזדמנות.

 

"אפשרנו לאנשים שהיו מעורבים בתהליך ונכשלו לא לחטוף את התהליך", אמר. "האינסטינקט שלהם הוא לתקוף את התוכנית ולומר דברים משוגעים. זה לא מועיל. היינו עקביים בדרך שבה טיפלנו בזה. המשכנו להתחשב בהם, לא איבדנו קשר עין עם היעד, שהוא כיצד לגבש את ההצעה הטובה ביותר שתיתן לעמים הישראלי והפלסטיני הזדמנות לחיות חיים טובים יותר. הדלת שלנו תמיד פתוחה לפלסטינים.

 

"הנשיא רוצה לראות פתרון לנושא הזה ואכפת לו מהעם הפלסטיני. הוא רוצה לראות פתרון לנושא שתקוע זמן רב מדי בבוץ ומוכן לעבוד קשה בשביל זה. אבל ההנהגה הפלסטינית תצטרך להראות שהיא רוצה לראות את עמה חי חיים טובים יותר".

 

 

לדברי קושנר, בשבוע הבא יודיע הבית הלבן על צעדי המשך בנוגע לתוכנית השלום: "בשנתיים האחרונות עשינו התקדמות רבה בכל מה שקשור לקבלת ישראל כחלק מהמציאות במזרח התיכון. אנו מאמינים שהמגמה הזאת תימשך. יהיה שלב בעתיד שבו תהיה נורמליזציה ביחסים עם ישראל, ואז המזרח התיכון יהיה בטוח יותר ויהיה פוטנציאל כלכלי גדול יותר לאנשים באזור.

 

"אנו מאמינים שהדיון שהתחלנו בו הוא מאוד בריא. הרבה אנשים הופתעו מכמה הוא שונה. הבאנו נקודות מבט שונות, ודרכים אחרות להסתכל על הבעיה. הרבה אנשים שעסקו בזה ונכשלו – מתחו ביקורת על כך שזה לא נעשה בדרך המסורתית, אך הדרך המסורתית לא עבדה".

 

על רקע הביקורת כי הדיונים הכלכליים בתוכנית מקדימים את המחלוקות הלאומיות והפוליטיות אצר קושנר: "או סבורים שאם אתה לא מדגיש איך ייראה העתיד, וכיצד יכול להיות שגשוג, האפשרות לגשר על הפערים בנושאים הפוליטיים מצומצמת. מרגע שהנחנו תוכנית כלכלית זה מאפשר לנו לתת לאנשים באזור לראות איך ייראה העתיד ואם יש פתרון פוליטי. זה נותן את הקונטקסט והמסגרת הנכונים".

 

לגבי ההשקעות זרות בשיקום הכלכלה הפלסטינית הוא הוסיף: "אנשים לא רוצים לשים כסף טוב אחרי כסף רע. אם נגיע להסכם שלום - הכסף ייכנס. אם לא נגיע להסכם – הכסף לא יגיע. אנשים עושים את זה במשך עשרות שנים, וכמו באי שפיות - אתה לא יכול לעשות שוב ושוב את אותה הפעולה ולצפות שתקבל תוצאה שונה. זאת לא הדרך שאנו בוחנים אותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים