שתף קטע נבחר

אסון הצוללת ברוסיה: "הצוות הקריב את עצמו"

ברוסיה נחשפים עוד פרטים מהשריפה בצוללת, שהוגדרה "סוד מדינה": לפי משרד ההגנה, ה-14 שנספו נעלו עצמם בתא שבו השתוללה האש, וכך הצילו את חבריהם ואת הצוללת עצמה - שלפי דיווחים מונעת בעזרת כור גרעיני ויכולה לפגוע בכבלי תקשורת בקרקעית הים. פוטין: "אבידה גדולה"

צוללת לא מזוה בבסיס הצי הרוסי סברומורסק, לאחר אסון הצוללת בים ברנץ (צילום: TNS)
צוללת לא מזוהה בבסיס הצי הרוסי סברומורסק, אליו הובלה הצוללת שבה פרצה השריפה לאחר האסון(צילום: TNS)

הקרמלין אמנם שותק בנוגע לפרטי האסון שבו נספו 14 אנשי צוות בצוללת צבאית באזור הארקטי, אך הלחץ והביקורת בתקשורת הרוסית על הממשלה תרמו אולי לכך שאמש (יום ד'), פרסם משרד ההגנה ברוסיה פרטים נוספים מהתקרית בצוללת, שלפי הדיווחים מונעת בעזרת כור גרעיני.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

בהודעת המשרד פורסמו שמותיהם של אנשי הצוות שנספו, שבעה מהם קצינים בכירים בצי הרוסי ושניים אף זכו בתואר "גיבור הפדרציה הרוסית". לפי ההודעה, הם הקריבו את חייהם כדי למנוע מהאש להתפשט לשאר חלקי הצוללת – במטרה להציל את עמיתיהם ואת הצוללת עצמה.

תמונות אנשי הצוות שנספו באסון הצוללת בים ברנץ, אותן פרסם משרד ההגנה הרוסי ()
תמונות אנשי הצוות שנספו באסון הצוללת בים ברנץ, אותן פרסם משרד ההגנה הרוסי

  ()

"תודות לפעולותיהם המסורות והמהירות, אנשי הצוללת כיבו את האש, והצילו את חיי חבריהם ואת כלי השיט במים העמוקים – תוך כדי שהקריבו את חייהם שלהם", נמסר בהודעה אשר צוטטה ברשת RT.

 

עוד נמסר כי אחד מאנשי הצוות, דמיטרי סולובייב, הציל "מומחה אזרחי" בכך שהוציא אותו מחוץ לתא בצוללת שבו השתוללה האש. "מיד לאחר שהוציא את המומחה האזרחי מהתא, דמיטרי סולובייב אטם את הצוהר כדי למנוע מהאש להתפשט לשאר חלקי הכלי".

ניקולאי פילין, קצין בצי הרוסי שזכה בעבר לתואר
ניקולאי פילין, קצין בצי הרוסי שזכה בעבר לתואר "גיבור רוסיה" ונספה באסון

משרד ההגנה ציין כי האש כובתה לחלוטין בסופו של דבר, והצוללת הובלה לבסיס של הצי הצפוני של רוסיה, בסברומורסק שלחופי ים ברנץ, כ-25 ק"מ מהעיר מורמנסק. לפי דיווח באתר החדשות הרוסי BAZA, חמישה ניצולים פונו לבית חולים בבסיס, והם סובלים משאיפת עשן ומזעזוע מוח.

 

גם גופותיהם של הנספים הובאו לבית החולים, שם יזוהו ותיבחן סיבת המוות המדויקת. בינתיים, ברשתות החברתיות ברוסיה פרסמו מכריהם של ההרוגים הספדים לזכרם. "אנחנו אוהבים אותך, החבר הנאמן, האמיץ והגיבור ביותר, אוהב ונאהב, מהימן, טוב לב, רגיש וחזק", נכתב בפוסט ברשת VK, מקבילתה הרוסית של פייסבוק, על דניס דולונסקי, שלפי ה"דיילי מייל" היה מפקד הצוללת.

זרים לזכר הנספים באסון הצוללת ברוסיה, על מצבת הנספים באסון הקודם של הצוללת קורסק בשנת 2000 (צילום: רויטרס)
זרים לזכר הנספים, על מצבת הנספים באסון הקודם של הצוללת "קורסק" בשנת 2000(צילום: רויטרס)

התאונה התרחשה ביום שני. רק בשלישי בערב משרד ההגנה הרוסי פרסם הודעה על האסון, וטען כי הצוללת ביצעה משימת מחקר במים העמוקים באזור הארקטי, במעמקי ים ברנץ ובמים הטריטוריאליים של רוסיה. אחד מכלי התקשורת במדינה ציין כי דיווח על האסון לראשונה כמה שעות לפני הודעת משרד ההגנה, אך נאלץ להסיר את הדיווח לבקשת הרשויות. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר כי המידע על תאונת הצוללת "מסווג לחלוטין". פסקוב הוסיף כי "אין בזה שום דבר לא חוקי. זה תואם את החוק הרוסי על סודות מדינה".

 

רוסיה מסרבת לומר אם הצוללת הייתה גרעינית – מה שמגביר את החשש לאפשרות של דליפה רדיואקטיבית. עם זאת, יצוין, הרשויות בנורבגיה הסמוכה לאזור התקרית הודיעו כי לא גילו קרינה חריגה. בתקשורת הרוסית מאשימים את הרשויות בהסתרת מידע מהציבור, ומזכירים את השתיקה של השלטון באסון הגרעיני בצ'רנוביל ב-1986.

פוטין ושר ההגנה שויגו משוחחים על אסון הצוללת (צילום: EPA)
"אבידה גדולה". פוטין ושר ההגנה שלו, סרגיי שויגו(צילום: EPA)
 

פוטין ושר ההגנה שויגו משוחחים על אסון הצוללת (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

על רקע הביקורת וההד התקשורתי הרב, הנשיא ולדימיר פוטין התערב במקרה והורה לשר ההגנה סרגיי שויגו להגיע לסברומורסק, לשם כאמור נגררה הצוללת אחרי השריפה, ולהוביל את חקירת התקרית. "זוהי אבידה גדולה לצי בפרט ולצבא בכלל", אמר פוטין בדברים שציטטה סוכנות הידיעות TASS. "זה אינו כלי רגיל, כפי שאנחנו יודעים. זהו כלי מחקר מדעי, והצוות שלו מאוד מקצועני", הוסיף.

 

פוטין ספג בעבר קיתונות של ביקורת בעקבות אסון הצוללת "קורסק" באוגוסט 2000. כל 118 אנשי הצוות שהיו בספינה נספו אז, לאחר ששקעה לקרקעית ים ברנץ. הרשויות באותה שנה, ובמיוחד פוטין - שהיה בתחילת דרכו כנשיא - ספגו מתקפה קשה על התגובה האיטית לאסון ועל המחדל במבצע החילוץ של אנשי הצוללת. כלי התקשורת פרסמו באותה התקופה תמונות של פוטין נופש בווילה לחופי הים השחור, בזמן שמשפחות הקורבנות דורשות מידע על יקיריהן.

ארכיון שקיעת ה צוללת הגרעינית קורסק של רוסיה  (צילום: EPA)
הצוללת הגרעינית "קורסק" ששקעה בים ברנץ לפני 19 שנה, אז נספו כל 118 אנשי הצוות (צילום: EPA)

ארכיון שקיעת ה צוללת הגרעינית קורסק של רוסיה  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

למרות ההסבר הרשמי שהצוללת ביצעה "מחקר מדעי", לפי דיווחים שונים הצוללת המדוברת היא AS-12, שמונעת על ידי כור גרעיני ונועדה למשימות מיוחדות - חלקן התקפיות - בעומקים גדולים במיוחד. הצוללת, שמכונה "לושאריק", נחנכה ב-2003 והיא אחת מהצוללות החשאיות ביותר בצי הרוסי. אורכה כ-70 מטר.

 

ב"גרדיאן" ציינו כי לושאריק יכולה להתחבר לצוללת גדולה יותר, שבעבר שימשה לשיגור טילים בליסטיים והוסבה ל"צוללת אם" עבור מיני-צוללות כדוגמתה של לושאריק. עוד דווח כי לפי הערכות שונות, צוללות כאלו מסוגלות לבצע "לוחמה בקרקעית הים". המרכז ללימודים בינלאומיים ואסטרטגיים בוושינגטון פרסם בעבר דו"ח על יכולות הצי הרוסי, ובו נכתב כי צוללות כאלו מסוגלות לקרוע כבלי תקשורת בים הבלטי או בצפון האוקיינוס האטלנטי.

בסיס היחידה הצבאית של נספי אסון הצוללת הרוסית בפטרהוף, ליד סנט פטרסבורג (צילום: EPA)
בסיס היחידה הצבאית של נספי אסון הצוללת הרוסית בפטרהוף, ליד סנט פטרסבורג(צילום: EPA)

מגזין "Popular Mechanics" סקר בעבר את יכולותיה של הצוללת, אותה כינה "ננסית". לפי הדיווח, היא מצוידת בזרועות רובוטיות ויכולה לצלול עד לעומק של ק"מ. עם זאת, בדיווחים אחרים נאמר כי היא מסוגלת לצלול לעומק רב יותר. עוד צוין כי היא מסוגלת לשאת עד 25 אנשי צוות.

 

להשערות השונות באשר למשימותיה הסודיות של הצוללת, מצטרפים דיווחים על כך שכל אנשי הצוות שנספו בשריפה נמנים על יחידה 45707 שממוקמת בפטרהוף, סמוך לסנט פטרבורג. ב"אינדיפנדנט" הבריטי ציינו כי מדובר באחת היחידות הצבאיות הסודיות ביותר ברוסיה. אחד הנספים הוא דניס אופארין, בנו של אלכסנדר אופארין, מפקד היחידה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים