שתף קטע נבחר

בטעם שום ותוספת חלבונים: 15 עובדות בריאות על גלידה

גלידה בטעם מלוח, יום בינלאומי לאכילת גלידה לארוחת בוקר ואפילו גלידה בטעם מלפפון חמוץ לנשים בהריון. הקיץ, היא ללא ספק "העונה החמה" של הגלידות. הדיאטנית יעל דרור מאפשרת הצצה אל העובדות הפחות ידועות של המאכל האהוב

הקיץ היא ללא ספק העונה החמה של הגלידות; קרות, מתוקות, חמוצות, מלוחות, משפחתיות או אישיות. הנה כמה עובדות על הגלידה, שכבר קנתה לה מקום של כבוד ברחבי העולם.

  

1. מכוס זכוכית לגביע וופל

במקור הגלידה נמכרה בכוסות זכוכית. אבל הגשת הגלידה בכוסות זכוכית לא הייתה כלכלית (נשברו, אנשים לקחו איתם את הכוס) וגם נחשבה לא מספיק הגיינית.

 

על פי הסיפור המפורסם, מוכר גלידה ניו יורקי בתחילת המאה ה-20 רצה למצוא חלופה זולה להגשה בכוסות. היה לו חבר שייצר ופלים והם החליטו לשתף פעולה וליצר "כוס" מוופל, בצורת גביע, בה ימכרו את הגלידה. גביע הוופל החדש הפך להצלחה גדולה ואף נרשם כפטנט. 

 

גביע וופל. ההמצאה של המאה ה-20 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גביע וופל. ההמצאה של המאה ה-20(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד על גלידה

לא מה שחשבתם: מה יותר משמין - גלידת שמנת או יוגורט?

בדקנו בסופר: מהי הגלידה הכי בריאה ואיזו משמינה?

 

2. הטעם האהוב ביותר

מה הוא טעם הגלידה האהוב ביותר בעולם? וניל, ללא כל ספק, הינו הטעם הנמכר ביותר בעולם ונחשב לאהוב ביותר (השוקולד והתות מגיעים אחריו ברשימה).

 

3. יום הגלידה בינלאומי

1 ביולי הוא יום הגלידה הבינלאומי הרשמי. בהחלט תאריך טוב לפתוח את חגיגות החופש והקיץ עם גביע גלידה רב טעמים.

 

4. איפה מייצרים הכי הרבה גלידה בעולם?

המדינה שנחשבת לשיאנית ייצור הגלידה היא ארה"ב. האמריקאים כל כך אוהבים גלידה שבחודש יולי מציינים בארה"ב את "חודש הגלידה".

 

5. גלידה לארוחת בוקר?!

רבים מתייחסים אל הגלידה כקינוח, פינוק מתוק ובמיוחד תענוג קר וטעים לימי הקיץ החמים. אבל בארה"ב יש יום לאומי בו הגלידה מקבלת מקום של כבוד בארוחת הבוקר. רשמו לפניכם - 4 בפברואר הוא יום אכילת הגלידה הלאומי בארוחת בבוקר.

 

גם לארוחת בוקר. כריך עם גלידה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם לארוחת בוקר. כריך עם גלידה(צילום: shutterstock)

 

6. אחוזי שומן בגלידה

לאחוז השומן יש תפקיד חשוב באורך חיי המדף של הגלידה. כאשר אנו קונים בגלידריה מקומית גלידה טרייה, מרבית הסיכויים כי היא תכיל פחות אחוזי שומן בהשוואה לגלידת מיובאת. אחוז השומן הגבוה יותר בגלידות המיובאות חשוב עבור הארכת משך חיי המדף של המוצר. 

 

7. התוספת המשמינה

כמות הקלוריות בגלידה תשתנה בצורה מהותית לפי התוספות שיש עליה. הכוונה היא לתוספת כמו פצפוצי שוקולד, אגוזים, שקדים, קרמל, ריבת חלב, מטבעות שוקולד (M&M), עוגיות, וופלים, חטיפי שוקולד, עוגת גבינה, פירות ועוד.

 

התוספות מעורבבות היטב בתוך הגלידה ומעלות את הערך הקלורי בצורה מובהקת. לשם השוואה, אכילה של טעם אחד חלק (למשל וניל) ללא תוספות יכול להכיל עשרות קלוריות פחות לאותו נפח גלידה לעומת גלידת וניל עם עוגיות/שוקולד/אגוזים ועוד.

 

מכאן, שכאשר אתם בוחרים ללקק גלידה, שימו לב ל"תוספות" של הגלידה ולא רק לטעמים, כאשר אתם שומרים על המשקל ועל צריכת הקלוריות היומית.

  

8. גלידת חלבונים

הטרנד הכי עכשווי בעולם הגלידות הוא גלידות המבוססות על הרכב גבוה של חלבונים. הן נחשבות לגלידות בריאות בגלל תכולת החלבון שלהן, ובמקביל נחשבות לדלות קלוריות.

 

9. גם סורבה זו גלידה

רבים טועים לחשוב שכאשר הם בדיאטה, גלידת הסורבה מתאימה להם ואפשר לאוכל ללא הגבלה. חשוב לדעת שגלידת סורבה אמנם מכילה 0% שומן אבל קרוב ל-40% סוכר. האם מדובר בגלידה דלת קלוריות המתאימה לדיאטה? לא בהכרח!

 

10. חריף ומלוח

עזבו אתכם מטעמים של וניל, שוקו או תות. ברחבי העולם אוהבים לחדש ולהמציא טעימים מוזרים לגלידה. מבין הטעימים המוזרים ביותר שתוכלו למצוא: זעפרן, אבוקדו, פיצה עם פפרוני, ספגטי, שעועית, פלפל מקסיקני חריף, דלעת, חומוס, קפה שחור עם הל, ציזיקי ועוד.

 

11. גלידת שום כבר טעמתם?

בקליפורניה שבארה"ב מתקיים כל שנה "פסטיבל השום" בעיר גילרוי (Gilroy). שם תוכלו למצוא כמעט את כל המאכלים בטעם שום וגם את גלידת השום המפורסמת שלהם. 

 

12. גלידה בטעם מיוחד לנשים בהריון

לא להאמין אבל השמועות מדברות על גלידה בטעם "מלפפון חמוץ" שפותחה במיוחד עבור נשים בהריון.

 

 

גלידה (צילום: shutterstock)
גלידה בטעם מלפפון חמוץ. לנשים בהריון(צילום: shutterstock)

 

13. גלידה לא רק על חלב

בעבר רוב הגלידות היו מבוססות על חלב פרה. כיום, כאשר המודעות לרגישות ללקטוז עולה ביחד עם הטרנד הטבעוני, אפשר למצוא לא מעט גלידות המתבססות על חלב סויה, חלב שקדים, חלב קשיו ועוד.

 

14. גלידות טבעוניות

האם הכרתם כבר את ה-Nicecream (על משקל ה-ice cream המוכר אבל שונה ממנו). מדובר בגלידות שאינן מתבססות על חלב, אך שומרות על המרקם הקרמי המוכר שכולנו אוהבים בגלידה. אחד הטעמים הבולטים בנישה זו הוא ה"בננה-אבוקדו" שהופך ללהיט גדול ברחבי ארה"ב.

 

15. טכניקות הכנה חדשות

אחד הדברים הכי חשובים בגלידה הוא המרקם. נוכחות האוויר, גושי הקרח והסגת מרקם חלק וקטיפתי הם חלק מהקריטריונים של גלידה איכותית.

 

בשנים האחרונות מצטרפות טכניקות חדשות לעולם הגלידריות. על הכנת גלידה עם חנקן נוזלי כבר שמעתם?

 

מדובר בטכניקה בה מכינים לכם מנה אישית של גלידה עם תוספות לפי בחירתכם, כאשר הכנת הגלידה מתקיימת בתוך בלנדר גדול המקורר על ידי חנקן נוזלי. טכניקה זו יוצרת מכת קור חזקה בעת הכנת הגלידה (החנקן הנוזלי הוא בטמפ מאד מאד נמוכה).

 

טכניקה זו מאפשרת לשבור/לפרק את כל גושי הקרח הקטנטנים ביותר וליצור גלידה בעלת מרקם חלק במיוחד. היא נחשבת ללהיט גדול בפארקים של דיסני ובכלל בכל רחבי ארה"ב. 

 

דרך נוספת חדשה יחסית שהפכה גם היא ללהיט להכנת גלידה במנות אישיות, היא על גבי משטח קפוא והכנת גלידה בצורת "גלילים".

 

איך זה נעשה? על גבי משטח קפוא, לעיני הלקוח, כותשים את תערובת השמנת עם התוספות שנבחרו לקבלת תערובת קפואה מעורבבת היטב ושטוחה. אז מגלגלים את התערובת השטוחה ל"גלילים" של גלידה בגודל אחיד ומגישים בכוס גלידה גדולה. באנגלית קוראים לזה rolled ice cream וכמובן שגם כאן אפשר להוסיף על הגלידה אילו תוספות שרוצים.

 

 יעל דרור היא דיאטנית קלינית ופיזיולוגית (M.Sc)

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כל מה שלא ידעתם על גלידה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים