שתף קטע נבחר

יפן: תיירות תצפיות הלווייתנים מאפילה על חידוש הצייד

עשרות אלפי אנשים מפליגים מדי שנה בין איי המדינה האסיאתית וצופים בלווייתנים מרהיבים. ברקע פריחת הענף התיירותי ששובר שיאים - חידוש ציד הלווייתנים המסחרי לאחר 30 שנה

 

 

אנשים מתכנסים על סיפון סירת תצפית הלווייתנים וצועקים משמחה בזמן שלהקת קטלנים פותחת במופע ומכה על המים, מתהפכת וקופצת – כך נראה עוד יום שגרתי בענף סיורי תצפיות הלווייתנים שנמצא בצמיחה מתמדת ביפן. אך לא הכל ורוד, רק בתחילת החודש נערכה ביפן משימת ציד הלווייתנים המסחרית הראשונה זה יותר מ-30 שנה – צעד שגרר גינוי עולמי.

 

ביקור במדגסקר – האי היפה והעצוב באוקיינוס ההודי

 

המקומות הפופולריים לתצפיות לווייתנים נעים מאיי אוקינאווה שבדרום ועד לראוסו, כפר דייגים באי הוקאידו, שנמצא בצפון המדינה וקרוב יותר לרוסיה מאשר לטוקיו. מספר צופי הלווייתנים ביפן יותר מהכפיל את עצמו בין 1998 ל-2015, השנה שלגביה יש את הנתונים העדכניים ביותר. לחברה אחת שהפעילה סיורים באי אוקינאווה היו ב-2015 18 אלף לקוחות בין החודשים ינואר ומרץ בלבד.

סיור תצפית לווייתנים יפן (צילום: רויטרס)
סיור תצפית לווייתנים(צילום: רויטרס)
מפה (Google Maps)
(Google Maps)

בראוסו, 33,451 אנשים עלו על סירות סיור בשנה שעברה וצפו בלווייתנים ובציפורים, כ-200 יותר מאשר ב-2017 וכ-9,000 יותר מאשר ב-2016. רבים מחובבי הלווייתנים לנו במלונות סמוכים, אכלו במסעדות מקומיות ורכשו מוצרים מקומיים.

 

איקיו וואקאבאיאשי, מנהלת התאחדות התיירות של חצי האי שירטוקו, אמרה שמספר התיירים גדל באופן ניכר מדי שנה. "מסך כל העסקים של הפלגות תיירים, 65 אחוזים כוללות צפייה בלווייתנים. אתה לא רואה פה רק סוג אחד של לווייתנים, יש הרבה סוגים. צפייה בלווייתנים הוא משאב תיירותי ענק בראוסו ואני מקווה שכך זה יימשך".

 

וואקאבאיאשי נולדה בעיר המערבית אוסקה, אך התאהבה באזור לאחר שערכה שלושה טיולים לצפיה בקטלנים: "חשבתי שזה מקום מדהים. החורפים קשים, אבל כל כך יפה פה". האסגאווה, דור רביעי למשפחת דייגים, עשה בשנת 2006 הסבה מקצועית והחל להפעיל עסק של הפלגות תצפית. השנים הראשונות היו מאבק הישרדות, אך כיום הוא שמח על בחירתו. רשימת ההמתנה להמשך העונה כבר מלאה וסירה נוספת נמצאת בדרך. "אורח החיים שלנו טוב יותר מאשר אם היינו עובדים בדייג", סיכם.

סיור תצפית לווייתנים יפן (צילום: רויטרס)
צמד קטלנים(צילום: רויטרס)

סיור תצפית לווייתנים יפן (צילום: רויטרס)
לווייתנים על רקע סירת תצפית(צילום: רויטרס)

סיור תצפית לווייתנים יפן (צילום: רויטרס)
הערפל בראוסו(צילום: רויטרס)

סיור תצפית לווייתנים יפן (צילום: רויטרס)
יפנים שצופים בלווייתנים(צילום: רויטרס)

סיור תצפית לווייתנים יפן (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  

נושא הלווייתנים הוא שנוי במחלוקת ביפן ונמצא בכותרות. יפן טוענת זה שנים שרק לכמה מינים של לווייתנים נשקפת סכנת הכחדה, והידיעות בספטמבר האחרון על כך שהיא פורשת מנציבות ציד הלווייתנים הבינלאומית (IWC) ועומדת לחדש את ציד הלווייתנים למטרות מסחריות הביאו לשיאן שנים של קמפיין מצד תומכיה היפנים של התעשייה וראש ממשלת יפן שינזו אבה, שמחוז הבחירה שלו כולל עיר שהתפרנסה במשך שנים רבות מציד לווייתנים. פרישתה של יפן מהנציבות עוררה זעם לא רק מצד פעילים למען בעלי חיים, אלא גם מצד מדינות הידועות בהתנגדותן החריפה לציד לווייתנים כגון אוסטרליה, ניו זילנד וקנדה.

 

ביפן צדו לווייתנים במשך מאות שנים, ובשר הלווייתנים היה מקור חלבונים חשוב ליפנים בשנים הראשונות שלאחר מלחמת העולם השנייה, כשהמדינה הייתה ענייה למדי. עם זאת, בעשורים האחרונים פחתה מאוד צריכתו של בשר הלווייתנים ביפן, ורוב היפנים מעידים כעת כי הם לעולם או כמעט לעולם אינם צורכים בשר כזה.

יפן חידוש ציד לווייתנים אחרי 30 שנה  (צילום: AFP)
ציד לווייתנים יפני. רוב היפנים: אנחנו בכלל לא אוכלים את זה(צילום: AFP)
 

נחזור לראוסו. ביום חול לקוחות ממלאים את מגרש החניה שליד הרציף, מחכים לעלות על הספינה של האסגאווה ושל שלוש חברות אחרות. הלקוחות מגיעים מכל יפן וממדינות אחרות. "היום הלווייתנים קפצו יותר מהרגיל. זה היה פנטסטי", אמר קיוקו אוגי, נהג אוטובוס בן 47 מטוקיו שהגיע לצפות בלווייתנים בראוסו כבר שלוש פעמים. "אני מתנגד לציד לווייתנים מסחרי. לראות לווייתנים מקרוב זה נורא מרגש".

 

ציד לווייתנים בראוסו מעולם לא היה נפוץ. "הם לא מגיעים לאזור הזה – זה פארק לאומי, והם יהיו בצרות גדולות", הסביר האסגאווה במהלך ההפלגה. "הלווייתנים שראינו היום, ראשתנים גדולי ראש וקטלנים, הם לא מהמין שהם צדים".

 

מסעדות ומלונות בראוסו נמנעות מלהגיש בשר לווייתנים, והאסגאווה מפקפק באפשרות שהביקוש לבשר הזה יעלה. "יש לנו הרבה ילדים בחופשות קיץ, אם תגיד להם בסירה שזה הלווייתן שאכלנו אמש הם יבכו. אם יגישו לווייתנים במסעדות אף תייר לא יגיע, במיוחד לא מאירופה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תצפית לווייתנים ביפן
צילום: רויטרס
מומלצים