שתף קטע נבחר

ילדי היקר, על אחריות כלכלית שמעת?

מריבות וביקורת על בזבובי כספים בחופשת הקיץ לא יקדמו את הילדים שלכם, ובטח שלא ילמדו אותו להתנהל נכון עם הכסף. מה כן? תנו להם אחריות, למדו אותם מושגי יסוד בהתנהלות כספית - ואם צריך פתחו להם חשבון בנק

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

החופש הגדול, וכל הבזבוזים שנלווים אליו, הוא הזדמנות נהדרת לתת לילדים ולנערים שיעור בחינוך פיננסי. למען האמת, חינוך פיננסי - כמו כל סוג של חינוך שאנחנו מעבירים לילדים שלנו - צריך להתקיים גם בשגרה השוטפת, אבל בחופש הגדול הסכומים והדרישות נעשים מרכזיים יותר ובעלי פוטנציאל לחיכוך לא נעים. "הקיץ מזמן הרבה יותר הזדמנויות לדבר על כסף", אומרת גליה אלכסנדר, מדריכת הורים ומורה במכון אדלר שעובדת עם המרכז לצמיחה פיננסית בבנק הפועלים. "הילדים דורשים הרבה יותר במהלך החודשים האלה, אך זה לא חייב להפוך למוקד של חיכוכים אלא לסיבה לדבר על התנהלות פיננסית".

 

  • רוצים להצטרף לפרויקט "משפחה בצמיחה"? - לחצו כאן

 

1. ניהול שיחה מקדימה

לדברי אלכסנדר, ולשיטת מכון אדלר, אין גיל מוקדם מדי לדבר עם הילדים על כסף. "השיח הזה צריך להיות מאוד גלוי ופתוח, כסף הוא לא מילה גסה", היא מוסיפה. "צריכים לדבר עם הילדים על ההוצאות שלהם, על ניהול תקציב, לשקול איתם אילו הוצאות הן כדאיות ואלו הן לא ולהציג להם את ההבדל בין צורך לרצון ואיך קובעים סדרי עדיפויות. לדוגמה, אם הילד בזבז את דמי הכיס שנתתי לו ובא ומבקש מההורה עוד 200 שקל על חשבון הפעם הבאה שבה הוא אמור לקבל דמי כיס - צריך לקרוא למהלך הזה בשמו, הלוואה. צריך להסביר לו בצורה מאוד בוגרת מה זה אומר, מה המשמעות של זה, מתי עושים את זה אם בכלל - ולהגיד לו אם הסיבה מוצדקת בעינינו או לא".

 

 

גליה אלכסנדר (צילום: עפרה רון מזור)
גליה אלכסנדר(צילום: עפרה רון מזור)

אלכסנדר ממליצה לתת תקציב לילדים בזמן החופש הגדול ובשוטף, בהתאם ליכולות המשפחה והזמן. "התקציב לחופש הגדול הוא פונקציה של הרבה שיקולים", היא אומרת. "זה משתנה בהתאם לגיל הילד, לתקופה בחיים, למצב הסוציו־אקונומי ולסביבה שבה הילד גדל. דמי הכיס צריכים לקחת בחשבון את ההוצאה הסבירה וההגיונית בהתאם לכל הפרמטרים הללו, ועל כך יש להוסיף את האג'נדה ההורית. עם זאת, הדבר הכי חשוב בהקשר הזה הוא תיאום הציפיות, כלומר אילו הוצאות הסכום הזה כולל ואילו נשארות עלינו ההורים. לדוגמה, האם את המתנה לבת המצווה הילד קונה מתקציב זה או שזה עליי? ללא תיאום ציפיות מראש, יהיה הרבה מקום לוויכוחים וחיכוכים".

 

2. הכרת מושגי יסוד

עוד מומלץ להכיר לילדים היותר בוגרים - אלו שכבר מתחילים לעבוד בקיץ - את הזכויות המגיעות להם, ובהמשך לכך גם את עולם הבנקים, כרטיסי האשראי והחסכונות. "אנחנו צריכים לחנך את הילד לחיים הבוגרים, וכל הדברים הללו הם חלק מכך", ציינה אלכסנדר. "עם זאת, כמו בכל למידה, אנחנו צריכים לעזור להם לעשות את זה בהדרגה. לכן, בדוגמה של כרטיסי אשראי, חשוב להסביר לילד מה זה מסגרת, מה זה ריביות ואיך משפיע יום החיוב על ההתנהלות הכספית שלו. צריך לתת לו הרבה הדרכה ותיווך ובתוך כך גם לשמור על גבולות גזרה".

 

3. כרטיס טעון בדמי כיס

מוצר שיכול להתאים לבני נוער הוא אחד מהכרטיסים הנטענים שמציעים רוב הבנקים. הכרטיסים הללו הם מעין כרטיסי דמי כיס, הנטענים מחשבון הבנק של ההורים, במה שמצד אחד מאפשר יותר עצמאות לילדים ויותר שליטה להורים. כך, הבנקים מציעים שירות התראות או אפליקציה שבה אפשר לראות על מה הילד הוציא את דמי הכיס שהועברו לו. "הרבה הורים משתמשים בזה כמו ארנק אלקטרוני", הוסיפה אלכסנדר. "ככל שהילד מתבגר, אנחנו צריכים להגביר אצלו את דרגת החופש, לאפשר לו התנסויות בוגרות יותר ולסמוך עליו יותר. צריכים לתת לו גם את החופש לטעות". 

 

 

לדבריה, הטעויות הפיננסיות הללו הן חלק מתהליך הלמידה, ועל כן אין לבקר את הילד על כך אלא לנהל עימו שיח. "אנחנו פחות חסידים של ביקורת במכון אדלר", היא מסבירה. "אנחנו לא מאמינים שביקורת היא מקדמת למידה, ועל כן, במקרה שהילד מצטער על הדרך שבה ניהל את תקציבו, יש לגלות אמפתיה ולהגיד לו שגם לנו המבוגרים זה קורה. צריכים לייצר איתו ערוץ תקשורת שהוא לא מטיף ומקטין, אלא כזה שמייצר אופק אופטימי, וכל זה בלי לנסות לחסוך ממנו את הכאב. הורה שרואה את הילד של מבואס אחרי שביזבז את כספו, וכדי לחסוך את הכאב מחליט לפתוח את הארנק, חוסך ממנו את הלמידה. תפקיד ההורים הוא לא לחסוך מהילד את עוגמת הנפש, אלא לאפשר אותה במקומות בהם הוא יכול להתמודד עמה".

משפחה בצמיחה כרטיס נטענים כרטיס נטען בנקים דמי כיס  ()
 

4. פתיחת חשבון בנק

החל מגיל 14 גם ניתן לפתוח חשבון בנק למתבגרים. בדרך כלל, הם יקבלו עימו עמלות נמוכות, כרטיס אשראי בחיוב ישיר ואפשרות לחינוך פיננסי בוגר. במרבית המקרים יש ללכת עם הילד לסניף הבנק כדי לפתוח את החשבון - שכן הוא עדיין אינו בגיר. "צריך לעזור לילד להבין שעם הכסף שלו יש לו הרבה אפשרויות. אם נדבר עם הילדים בצורה מאוד ברורה הם יספגו את זה".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

5. טיפ לסיום

טיפ נוסף שהוסיפה אלכסנדר הוא טיפ שתקף לכל השנה, אך בעיקר לחודשי החופש הגדול. "בקיץ הילדים דורשים יותר, אנחנו הופכים לחסרי סבלנות ולכן במקרים רבים אנחנו מגיבים לדרישות להם בהתרסה או הקטנה - עם משפטים בסגנון 'הכסף לא גדל על העצים' או 'לא בשביל זה אני עובד כל היום'", הסבירה. "מאוד חשוב לזכור שגם אנחנו הבוגרים מוצאים את עצמנו בסיטואציות דומות בחיים הבוגרים, כש'הבא לי' גובר על מה שמתאים לסיטואציה הכלכלית שלנו. לכן, צריכים לראות ברצון של הילדים משהו חשוב. צריך לזכור שכשהילד מוציא כסף על מה שבעינינו נראה כשטות - לא כך זה בעיני הילד. גם בוגרים רוכשים לפעמים דבר שבעיני אחרים הם שטות. לכן צריך להבין שהרצון של הילד הוא במקומו, לדבר איתו ולאחר מכן להחליט אם מציבים גבול או לא".

פרויקט "משפחה בצמיחה" של "ידיעות אחרונות" ו-ynet בשיתוף בנק הפועלים, חוזר בפעם השישית. במסגרתו ייבחרו חמש משפחות שמתמודדות עם קשיים או עם לבטים הנוגעים לתקציב שלהן. הן יספרו את סיפורן ויקבלו ייעוץ שיסייע להן לשפר את ההתנהלות הכלכלית.

 

הפרויקט יעסוק השנה בין השאר במה חשוב לדעת כשלוקחים משכנתה, ניהול העו"ש והמינוס, חינוך פיננסי לילדים ושליטה בכלים דיגיטליים לביצוע פעולות בנקאיות. המשפחות שייבחרו יספרו את סיפורן במוסף "ממון", באתר ynet וברשתות החברתיות.

 

מה מקבלים: המשפחות שיסיימו בהצלחה את הפרויקט יזכו במענק השתתפות על סך 20 אלף שקל בחסות בנק הפועלים.

 

איך נרשמים: משפחות שמעוניינות להירשם מוזמנות למלא את טופס ההרשמה עד 19 ביולי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים