שתף קטע נבחר

"לכל הילדים שלי יש תוכנת מעקב בטלפון"

אורן יגר, מומחה לאבטחת מידע ואבא ל-3, פועל מול הורים וילדים כדי למגר תופעות של בריונות ברשת. "הורים לא מספיק מעורבים בחיים הדיגיטליים של הילדים", הוא קובע ומספר על כמה כללי אצבע שיעזרו לכם לשמור עליהם

חרם, נידוי חברתי ובריונות הם אתגרים משמעותיים בחיים של ילדים והורים כאחד, על אחת כמה וכמה בעידן הדיגיטלי ובחודשי הקיץ: הילדים שוהים מחוץ למסגרות מסודרות, שגרת היום שלהם משתנה, הם עסוקים יותר בפעילויות חברתיות, משועממים יותר, אבל עדיין צמודים למסך. "כשמשועממים עושים שטויות, מקבלים החלטות אימפולסיביות", אומר אורן יגר (45), ראש תחום ענן ומומחה לאבטחת מידע בקבוצת יעל הוותיקה, וגם אבא לשלושה ילדים, "הגדול על הרצף, והאחרים עם הפרעות קשב וריכוז חמורות כמו של אבא".

 

קבוצת וואטסאפ לצורך חרם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קבוצת וואטסאפ לצורך חרם(צילום: shutterstock)

 

לצד עבודתו כמומחה אבטחת מידע, יגר פועל בשנתיים האחרונות למיגור תופעות של בריונות רשת, באמצעות הסברה מקיפה להורים וגם לילדים. את הנושא, לצערו, הוא מכיר מקרוב: "זה התחיל כשעשו על הבן הבכור שלי חרם, לקראת מסיבת בר-המצווה שלו. זה לא ילד עם קרניים, כן? הוא ילד יפה-תואר, וחכם, שעבר את מבחן המחוננים של מדינת ישראל. דווקא בכיתה שבה היית מצפה שכל ה'שונים' יתאגדו - דווקא שם הייתה ילדה שהחליטה לפתוח קבוצת וואטסאפ ולעשות עליו חרם - להודיע לכולם שלא מגיעים למסיבה שלו".

 

אורן יגר (צילום: יח
"הורים בעצמם מפחדים לשאול". אורן יגר(צילום: יח"צ)

 

אחרי שנודע לו על המזימה הבריונית, יגר החליט להיכנס לפעולה, אבל בדרך לא שגרתית. במקום לצאת למתקפה חזיתית - הוחלט להרים קמפיין של ממש, שמזמין את ילדי הכיתה להגיע למסיבה. "הצלחנו לגייס את שירי מימון ואת משה פרץ, שצילמו עם הבן שלי סרטון קצר של 'כדאי לכם לבוא יהיה פצצה'. זו הייתה מסיבת בר-מצווה לא סטנדרטית, עשינו אותה בחוות סוסים עם מתקנים מתנפחים לילדים, כי זה מה שהבן שלי אוהב. הפצנו את הסרטון, והפלא ופלא - כולם הגיעו בסופו של דבר".

 

גם הילדה שיזמה את החרם?

"היא הגיעה, וביקשה להישאר הכי הרבה זמן מכולם כי היא כל-כך נהנתה. כשדיברנו בבית-הספר בסוף השנה על עניין החרם, הרבה הורים אמרו 'מה, על מה אתם מדברים? לא ידענו', ואז הבנתי שיש פער עצום בין מה שההורים יודעים לבין מה שהילדים עושים. וזו קרקע פורייה להרבה מאוד נושאים - בריונות רשת, איומים, הונאות ופגיעות. התחלתי עם הרצאות בכיתות של הילדים, ובהמשך פתחתי גם עמוד פייסבוק שמיועד להסברה להורים, והתחלתי לדבר גם איתם".

 

אתגר ה
אתגר ה"מומו" בוואטסאפ. אגדה אורבנית(צילום: אינסטגרם)

 

יגר שופע דוגמאות משגרת ההורות שלו: על הפעם ההיא שבה הבן שלו נחשף ל"אתגר מומו" - מעין אגדה אורבנית על משחק וואטסאפ ויראלי שמעודד התאבדויות בקרב ילדים ומלווה בתמונה מטרידה במיוחד; או על החברה של הבת שלו, שנסחטה באמצעות תמונות אינסטגרם שעברו פוטושופ, על-ידי חבורה של נערים. "הבת שלי ביקשה שאני אגיע להרצות בכיתה, כדי שהחברה שלה תשמע את הדברים. בסוף החברה ניגשה אליי ואמרה לי 'תודה, אני יודעת שזה היה מיועד בשבילי'. מסתבר שסחטו אותה במשך יותר משנה".

 

אחת השאלות הרווחות שהוא נתקל בהן בשיחות עם הורים, קשורה למידת המעקב הרצויה אחרי הילדים. הורים רבים נקרעים בין הצורך לדעת ולהיות מעורבים במה שקורה, לבין הרצון לאפשר להם חופש, לסמוך עליהם ולהוריד את האצבע מהמסך. "הורים היום לא מספיק מעורבים בחיים הדיגיטליים של הילדים, הם לא מכירים אפליקציות ומכשירים, לא יודעים מה קורה שם, ולכן גם לא יודעים מה לעשות. לכל אחד מהילדים שלי יש תוכנת מעקב בטלפון, ככה שאני יודע תמיד איפה הם נמצאים. אשתי עוקבת אחרי הבת שלי באינסטגרם. הכל נעשה במטרה לאפשר להם רשת ביטחון, כשאנחנו תמיד נמצאים שם ויודעים מה קורה".

 

ואיפה באמת עובר הגבול? יש לך סיסמאות לחשבונות פייסבוק ואינסטגרם שלהם?

"הילדים שלי יודעים שאין כזה דבר שהם שמים סיסמה בטלפון שלהם ואני לא יודע אותה. אני רוצה להיות מסוגל להיכנס לטלפון שלהם ולראות שלא קרה להם כלום. במקומות כמו אינסטגרם, אני פשוט עוקב אחרי החשבון. הרעיון זה לא להפחיד אותם, אני לא רוצה להיות שוטר, ואני גם לא באמת יכול. אם אני אחסום להם את וואטסאפ הם ילכו לטלגרם. ככה זה עובד. אני פשוט נותן להם את המרחב לפעול, על-ידי שאני כל הזמן מזכיר שאני פה ושאפשר לפנות אליי".

 

יגר משתף בכמה כללי אצבע להתנהלות נכונה של הורים וגם של ילדים ברשת:

 

"עדיף לשאול מלסבול": לדבריו, המוטו הזה נכון לא רק לילדים ובני-נוער שנתקלים בסיטואציות מאיימות או פוגעניות - בחרמות, בנסיונות סחיטה או במתקפות כופר, אלא נכון גם עבור ההורים. "זה אולי קצת מפתיע, אבל הרבה פעמים מי שמתבייש לשאול הם דווקא ההורים, בייחוד כשמדובר בהורים לא-טכנולוגיים. יש מספיק עם מי להתייעץ בנושא הזה, והרבה הורים פשוט מתביישים לעשות את זה".

 

"אין מתנות חינם": בכל הקשור למתקפות רשת מתוחכמות יותר או פחות, לתוכן בלתי הולם לילדים או לקישורים שלא ברור מה המקור שלהם - יגר ממליץ לזכור תמיד שאף אחד לא יושב בצד השני ומחפש לחלק לנו מתנות. "אנחנו רוצים להאמין שמי ששלח לנו לינק, או העלה סרטון, דאג שהם לא יהיו מסוכנים, או אלימים, או מכירתיים, שזה יהיה תוכן תמים. אבל אין לנו שום דרך לדעת את זה. ההבנה הזאת שאין מתנות חינם מקטינה את הסיכון שיקרה משהו רע".

 

"להיות שותפים": הטיפ הכי חשוב של יגר להורים, הוא להיות מעורבים יותר בחיי הילדים שלהם - במיוחד במרחב הדיגיטלי. "לפעמים נוח לנו פשוט לתת להם ללכת למקומות האלה של המסכים, אבל מדי פעם לעבור, לפתוח את הדלת של החדר שלהם, לשאול מה קורה ומה הם עושים, להביע עניין. זה עוזר להם גם לספר. אני מאוד מאמין בשיחה פתוחה ובחינוך. בארוחת הערב יש לנו נוהל שכל אחד משתף איך היה לו היום, גם ההורים משתפים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ההורים מתביישים
צילום: shutterstock
מומלצים