שתף קטע נבחר

בעקבות רפורמה בחוק: אסיר שרצח את אשתו ישוחרר 10 שנים מוקדם יותר

רפורמה בעבירות ההמתה תעמיד מחדש לבחינה 18 מקרי רצח שנעשו בזמן שהרוצחים לקו בנפשם. כתוצאה מהשינוי בחוק, אסיר שרצח את אשתו לעיני בתם ישתחרר אחרי 20 שנה. המשפחה פנתה לבית המשפט: "מתקשים לעכל"

בגלל הרפורמה בעבירות ההמתה - מאסרו של רוצח צפוי להתקצר ב-10 שנים: אסיר ששמו נאסר לפרסום עד היום בגין רצח אשתו צפוי לרצות 20 שנות מאסר בלבד במקום 30 שנים בעקבות שינויים בחוק.

 

הרצח אירע ב-2013. הגבר ירה בראשה של אשתו לעיני בתם בזמן שישבה במושב הנהג ברכבם, אך הורשע ברצח בסעיף "אחריות מופחתת" שלא מאפשר לבית המשפט לגזור עליו מאסר עולם בשל מגבלה נפשית. הדיון על קיצור עונשו צפוי להיערך בהמשך.

אילוס אילוסטרציה אסיר סוהר בית סוהר כלא (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הרפורמה שבזכותה העונש יתקצר נכנסה לתוקף ב-10 ביולי - ושינתה את תחום עבירות ההמתה בישראל בכך שיצרה מדרג חדש של עבירות. משפחתה של הנרצחת פנתה לבית המשפט בבקשה דחופה על-מנת לעצור את ההחלטה. הפרקליטות זימנה את המשפחה והסבירה לה את התיקון לפקודת המאסר בהתאם לחוק החדש. "הידיעה על קיצור העונש היכתה בהם כמו סופת טרונדו", כתבה עורכת הדין של משפחת הנרצחת. "הם מתקשים לעכל את המידע וחשים כי כל הבטחות הפרקליטות הופרו וזכויותיהם, ושכבודם נפגע קשות", נכתב בעתירה.

 

בשלב המשפט, הצדדים חתמו על הסדר טיעון וסיכמו שהרוצח ירצה 30 שנות מאסר. בני המשפחה אז עודכנו על הסדר הטיעון לפני, התלבטו ולבסוף הסכימו לו, בעיקר משיקול של דאגה לבתה של הנרצחת ולחסוך את עדותה.

 

עוד נטען כי  "חשיבות המאסר הייתה קריטית להסכמת המשפחה להסדר". עורכת דינם של בני המשפחה, רותי אלדר מטעם הסיוע המשפטי לנפגעי עבירות המתה- טוענת כי בגלל ההסדר חוות הדעת הפסיכיאטרית מטעם הסנגורים של הנאשם ברצח התקבלה אז ללא חקירה נגדית, ולא הוכח כי הוא סובל מהפרעה נפשית חמורה עוד נטען כי העבירה הישנה אינה דומה לחוק החדש.

 

בעקבות התיקונים בחוק, 18 אסירים שהורשעו ברצח יוכלו להיבחן מחדש תחת הסעיף "אחריות מופחתת". מדובר ברוצחים שספגו התעללות נפשית או שאובחנו כבעלי לקות נפשית בעת המעשה. החוק החדש מקצר את העונשים במקרים מהסוג הזה ל-20 שנים - ולכן הפרקליטות, בהתאם לחוק, מבקשת לקצר את עונשם של שמונה מורשעים ברצח שעומדים בקריטריונים, ועונשם של שאר המורשעים יקוצר ככל הנראה בין 5-3 שנים, אך הפרקליטות לא תפעל להקדים את שחרורם. 

עורך דין אבי חימי (צילום: ראובן קפוצ׳ינסקי)
עורך דינו של הרוצח, אבי חימי(צילום: ראובן קפוצ׳ינסקי)

עורכת הדין הדס גבריאל-זני, הממונה הארצית על נפגעי עבירות המתה ביחידה לסיוע משפטי במשרד המשפטים הסבירה כי "ברמת העקרון החקיקה החדשה מחמירה יותר, ויש בה דברים מבורכים. לצד זאת, בנושא האחריות המופחתת ישנה הקלה גם במקרים רטרואקטיביים לפי החוק. עבור המשפחות שהגיעו להסדר מקל בעניינם, בשבילם זו רעידת אדמה. אנו נערכים לסייע להם במישור הנפשי".

 

עורך הדין אבי חימי, שמייצג את האסיר יחד עם עורך הדין משה וייס, מסר בתגובה כי "מרשנו ביצע את העבירה בצילה של הפרעה נפשית. הוראות התיקון לחוק מפורשות ומשהמחוקק סבר כי העונש המקסימלי לעבירה אותה ביצע מרשנו הינו 20 שנות מאסר - וכי יש להחילו באופן רטרואקטיבי. ראוי נכון וצודק להפחית מעונשו של מרשנו".

 

מהפרקליטות נמסר בתגובה: "במסגרת הרפורמה שקבעה מדרג חדש של עבירות המתה, נקבעה עבירה שלפיה מי שביצע מעשה רצח בשל הפרעה נפשית חמורה, עונשו המרבי יעמוד על עשרים שנות מאסר.

 

"לפני התיקון, הפרעה נפשית חמורה היוותה נסיבה להקל בעונש מאסר עולם חובה בגין רצח. המחוקק בחר לאמץ הוראה בחוק העונשין לפיה מי שהורשע בעבירות אלה לפי החוק הישן ומשפטו הסתיים, עונשו יקוצר לעונש המרבי שניתן היה לפסוק לו לפי החוק החדש. אנו מבינים את תחושותיה הקשות של המשפחה, אך על הפרקליטות לפעול ליישום הוראות החוק החדש, ובמסגרת זו, לאחר פגישה עם משפחת המנוחה, הוגשה בקשה לבית  המשפט לתיקון פקודת המאסר של האסיר, כפי שמצווה החוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים