שתף קטע נבחר

דור 5 בסלולר: מי בכלל צריך את זה?

באיחור משמעותי ולא אופנתי, גם ישראל צפויה להשתדרג בשנה הבאה לדור 5 בסלולר. במה הוא שונה מהדור הנוכחי, איך זה ישנה את חוויית השימוש בסמארטפון ומתי נוכל להרגיש את השינוי?

בתחילת השבוע הכריז סוף סוף משרד התקשורת על השלב הראשון, המקדמי, בכניסת טכנולוגיית הדור החמישי בסלולר לישראל: מכרז בין חברות הסלולר על רכישת התדרים המתאימים לשידורים כאלה מידי המדינה. האם זה אומר שבכך מדלגת ישראל על רוב מדינות העולם ומזנקת מיד לטכנולגיית העתיד, כך שבתוך חודשים ספורים כבר יפעלו בארץ הקודש הרשתות הסלולריות המתקדמות בעולם?

 

אישה עם סמארטפון (צילום: shutterstock)
ישראל מצטרפת לחגיגה באיחור (צילום: shutterstock)

 

ממש לא, להיפך. ישראל נכנסת לאתגר הדור ה-5 באיחור משמעותי אחרי המדינות המתקדמות במערב. אם להשתמש בדימוי מעולם הנדל"ן, המכרז - שמתוכנן לסוף 2019, ושנכון לרגע זה עוד אין ביטחון שמפעילות הסלולר בישראל אכן ישתתפו בו - אמור בסך הכל לחלק בין החברות את ה"מגרשים", שבהם יוכלו להעביר את ה"צנרת" שלהן. ומדובר בסבך עתיר מחלוקות של "מגרשים" (כלומר תדרים) באיכויות שונות, שכולם לוטשים עיניים דווקא לרווחיים שבהם.

 

המכרז הזה יתנהל בכמה שלבים, ורק לפי תוצאותיו יוכלו החברות לגשת לתכנון הרשתות. לפי התסריט הסופר-אופטימי של משרד התקשורת, השקה של רשת דור 5 ראשונה צפויה כבר ב-2020. לפי התחזית היותר ריאלית, זה לא יקרה לפני 2021-2022. כדי להטמיע את הרשת יהיה צורך ברכישתו ובהתקנתו של ציוד חדש בכל רחבי הארץ ובתשתית תוכנה חדשה. בישראל, כדאי לציין, טרם הושלמה אפילו פרישתן של רשתות דור רביעי.  

 

בכל מקרה, משרד התקשורת מתכוון לצ'פר בעשרות מיליוני שקלים מפעילים שיצליחו להעמיד 250 מוקדי שידור בדור 5 עד סוף 2021.

 

העברת נתונים במהירות שיא

רשתות סלולריות בדור 5 יאפשרו לממש את חזון העתיד: העברת נתונים במהירות שיא (כ-1 גיגה-ביט בשנייה), בקיבולת אדירה, ברמת אמינות גבוהה, ובמיידיות - ללא השהיה ("לייטנסי") - תכונות שהן קריטיות באין ספור תחומים. למשל, רופא שינתח מרחוק מטופל שנמצא מעבר לאוקיינוס מול צג וידיאו ובאמצעות שליטה ברובוט אלחוטי; או פס ייצור רובוטי רגיש שניתן לשליטה מעיר אחרת.

 

סמארטפון דור 5 (צילום: shutterstock)
2020? במשרד התקשורת שומרים על אופטימיות(צילום: shutterstock)

 

לשם השוואה, דור 4 ודור 4.5 מאפשרים כיום העברת נתונים במהירויות של עד 600 מגה-ביט לשנייה.

  

בניגוד למצב הרשתות כיום, רשתות דור 5 - בגלל יכולתן לקלוט ולנווט בקלות נפחים אדירים של מידע - יכולות גם לנהל, למשל, מספר אינסופי כמעט של "לקוחות". "לקוחות" כאלה יכולים להיות לא רק בני אדם, אלא גם מיליארדי חיישנים - של אור, מגע, קול, חום, עשן, רטיבות ועוד - שיהיו פזורים ב"בתים חכמים" או ב"ערים חכמות". וכמובן, הן יהיו הכרחיות לניהול התקשורת בכבישים - בין המכוניות שלנו, עם או בלי נהג, לבין הרמזורים והכבישים, בינן לבין מכוניות אחרות, ובין הרכיבים הפנימיים שלהן.

 

לפי כל ההערכות, לתעשייה העולמית נדרשות עוד לפחות שנתיים-שלוש כדי להטמיע באמת את הטכנולוגיה ולפתח (או לפחות להתאים) לה את החומרה המתאימה - המעבדים, האנטנות, המודמים וכמובן - מכשירים סלולריים חדשים.

 

החלוצה דרום-קוריאה

יצרניות רשתות הסלולר בעולם - אריקסון, נוקיה, וואווי, ZTE ואחרות – לא ישבו בחיבוק ידיים בשנים האחרונות. לכולן יש כבר מערכות עובדות, חלקן כבר פועלות בהצלחה. טכנולוגיית דור חמישי הופעלה לראשונה בדרום קוריאה, במהלך אולימפיאדת החורף אשתקד, ומפעילות הסלולר האמריקאיות AT&T, ספרינט וטי-מובייל אף החלו לפרוש תשתיות כאלו בכמה ערים בארה"ב.

 

5G (צילום: AFP)
40 אחוזים מהמשתמשים יהיו ב-5G ב-2024(צילום: AFP)

 

נוקיה, למשל, עבדה בשנים האחרונות על פיתוח הדור החמישי עם ענקית הסלולר היפנית NTT דוקומו, כשהיעד הוא הרצה ראשונה באולימפיאדה בטוקיו ב-2020. וכמובן, וואווי הסינית - אימת הממשל האמריקאי - הייתה מן הראשונות להציג ולהדגים רשתות דור 5. למרות החרם האמריקאי, היא חתמה עד כה כבר 22 חוזים בתחום, אפילו עם כמה ממדינות אירופה.

 

לפי "דו"ח הניידות" השנתי של חברת אריקסון, התקדמות מואצת בפריסת דור 5 צפויה בעיקר בצפון אמריקה ובצפון-מזרח אסיה. אריקסון מעריכה כי עד 2024 יכסו רשתות דור 5 כ-55 אחוזים מהמנויים בארה"ב, כ-30 אחוזים מהמנויים באירופה - ובכלל, כ-40 אחוזים מאוכלוסיית העולם.

 

החוויה האישית לא תשתנה מהותית

מבחינת המשתמש הפרטי, בעל סמארטפון ממוצע, ההבדל בחוויית השימוש לא יהיה כה קריטי. נכון שהורדת סרט באיכות HD לסמארטפון המותאם לדור חמישי תיארך רק 4 דקות, שניתן יהיה להשתמש ברשת כתחליף לאינטרנט הביתי הקווי, ושמהירות השיגור של חומרים לענן תהיה זהה למהירות ההורדה; אבל מלבד מהירות תגובה וגלישה, יציבות כללית ואיכויות וידיאו וקול גבוהות - לא צפוי שינוי דרמטי בחוויה האישית.

 

לעומת זאת, המהירות והקיבולת והרציפות הן קריטיות ממש להתקדמות הטכנולוגית הכללית: הן יזניקו את התעשייה, הרפואה, התחבורה, החינוך ועוד. גם מבחינת המפעילות עצמן, רשתות דור 5 יחוללו מהפכה ביכולות של ניהול הרשת, חלוקת עומסים וניתובם.

 

סמארטפון דור 5 כבר יש לכם?

פריסת רשת דור 5 אינה מספיקה לבדה. כדי שהצרכנים יוכלו לחוות את השינוי יש צורך במכשירים מותאמים, וכאלה קיימים בינתיים רק בודדים.

 

גלקסי פולד (צילום: סמסונג)
גלקסי פולד. יגיע גם בגרסת 5G(צילום: סמסונג)

 

במקביל לפריסת הרשתות, יצרני הסמארטפונים כבר החלו במרוץ לפיתוח מכשירים תומכי דור 5. סמסונג יצאה כבר עם דגם מיוחד של גלקסי S10. הגלקסי הפולד המתקפל שלה צפוי להופיע גם בדגם המותאם לדור 5 וכמוהו גם ספינת הדגל שתושק בחודש הבא - נוט 10.

 

ל-LG יש דגם שהושק בארה"ב במקביל להשקת רשת דור 5 של חברת ספרינט. גם וואווי הציגה מכשירי דור 5, ויצרניות סיניות אחרות יילכו בעקבותיה בחודשים הקרובים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דור 5 בסלולר: מי בכלל צריך את זה?
צילום: shutterstock
מומלצים