שתף קטע נבחר

למה יש עלייה בנשאי HIV בישראל כשבעולם יש ירידה?

בניגוד למגמה בעולם המצביעה על ירידה בשיעורי נשאות HIV בישראל, זו השנה השנייה ברציפות בה נרשמת עלייה. עידן ברק, סמנכ"ל וראש מערך ההסברה בוועד למלחמה באיידס, מתראיין באולפן ynet כדי להסביר למה זה קורה

 

 

על פי נתוני הדו"ח השנתי של המרכז הארצי במשרד הבריאות שפורסמו אתמול (ג'), זו השנה השנייה ברציפות שבישראל נרשמת עלייה מתונה במספר נשאי HIV, בעיקר בקרב נשים הטרוסקסואליות. זאת בניגוד למגמה הכלל עולמית של ירידה מתמשכת במספר הנשאים.

 

על פי נתוני UNAIDS - תוכנית האו"ם למען נשאי HIV וחולי איידס, בכל שנה נרשם מספר נמוך יותר של נשאי HIV מהשנה שקדמה לה. כך למשל, בשנת 2004 נרשמו כ-2.5 מיליון נשאים חדשים, נתון שירד בהדרגה עד שנת 2014 ל-2.1 מיליון נשאים חדשים.

  

גם מספר מקרי המוות מאיידס נמצא בירידה עולמית, בהשוואה לשני מיליון מקרי מוות בשנת 2005, הנתון ירד בהדרגה לאורך השנים ובשנת 2017 נרשמו קרוב למיליון מקרי מוות מאיידס.

 

קיראו עוד

איידס זו מחלה מידבקת? המיתוסים - והעובדות

טיפול מונע ל-HIV לאחר חשיפה (PEP) - מי צריך לקחת ומתי?

מעכשיו: התרופה שמונעת HIV תסובסד בכל הקופות

 

עידן ברק, סמנכ"ל וראש מערך ההסברה בוועד למלחמה באיידס, הגיע לאולפן ynet, כדי להסביר את המגמה.

 

"כבר שנים אנחנו מודעים לכך ש-HIV שזה הווירוס שגורם לאיידס הוא בעצם וירוס כרוני, זאת אומרת, זו כבר לא מחלה סופנית כמו שהכרנו אותה, אז אבל המגמה בישראל בשנתיים האחרונות היא מאוד בעייתית כי בשונה מהמגמה העולמית של ירידה בכמות המתגלים החדשים הנדבקים החדשים, בישראל יש דווקא עלייה".

 

לדבריו, "יכול להיות אנשים חשים בתודעה שאפשר לחיות עם זה והכל בסדר לא מתים מזה אז נזהרים פחות".

 

"הפתרון הוא במודעות ומניעה"

הוא מוסיף ואומר כי השאננות וחוסר זהירות והיעדר השיח המוסדר סביב הדבר הזה, גורמים לעלייה במקום המגמה העולמית של ירידה. "הבעיה היא במשאבים שמוקצים לזה וברמת השיח והמודעות. הנה למשל סקר שעשינו ממש לאחרונה הראה ש-70 אחוז מהאוכלוסייה בישראל לא נבדקו מעולם ל-HIV, כשהמפתח למניעה הוא בעיקר ידיעה".

 

איך אתה מסביר שהעלייה היא בעיקר בקרב נשים?

"אני חושב שזה קשור לזה שיש שיוך של הווירוס הזה לקהילה ההומו-סקסואלית לקבוצות נוספות בסיכון. כך שאם אני אישה לבנה שלא שייכת לאף קבוצת סיכון לכאורה, אז זה קצת מוביל לשאננות בהתנהגות המינית".

 

הוא מסכם ואומר כי "אנחנו צריכים יותר משאבים גם לחינוך, גם להסברה גם לעידוד בדיקות וגם להנגשה לטיפולים מניעתיים מתקדמים יותר".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עלייה במספר הנשאים בישראל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים