שתף קטע נבחר

מאחורי "טונות של פלדה": אל צ'אפו נידון למאסר עולם

חמישה חודשים אחרי שהורשע ברון הסמים המקסיקני חואקין גוזמן, גזר עליו בית משפט פדרלי בארה"ב מאסר עולם ועוד 30 שנה בכלא. לפני שניתן גזר הדין הוא טען שסבל בכלא מעינויים והאשים את המושבעים בהתנהלות בלתי הולמת: "המשפט שלי הוכתם, אין כאן צדק. שמי לא יישמע שוב"

ברון הסמים המקסיקני חואקין גוזמן המכונה "אל צ'אפו" יבלה את שארית חייו מאחורי הסורגים אחרי שבית משפט פדרלי בארה"ב גזר עליו הערב (יום ד') מאסר עולם ו-30 שנים נוספות בכלא. בית המשפט קבע כי התנהלותו של ברון הסמים הייתה "רוע מוחלט", וגזר עליו גם להשיב לארה"ב 12 מיליארד דולר פיצויים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

גוזמן ידוע לשמצה בשל שיטות ההוצאה להורג האכזריות שבהן נקט, ובשל קרטל הסמים "סינלואה" שבראשו עמד ונחשב לאחד מהחזקים בעולם. הוא הצליח לברוח פעמיים מהכלא המאובטח ביותר במקסיקו, לפני שהוסגר לארה"ב.

 

  

בפברואר האחרון הורשע גוזמן בכל 10 הסעיפים במשפט שהתנהל בעניינו בניו יורק. בין הסעיפים שבהם הורשע: עיסוק פלילי מתמשך, הפצת קוקאין, הרואין, מריחואנה וסמים אחרים, וכן שימוש בנשק חם.

 

לפני שניתן גזר הדין התלונן גוזמן בן ה-62 על תנאי הכליאה שלו והאשים את המושבעים בהתנהלות בלתי הולמת. "המשפט שלי הוכתם ומנעו ממני משפט הוגן כשכל העולם התבונן", אמר גוזמן בחצר בית המשפט באמצעות מתורגמן. "כשהוסגרתי לארה"ב, ציפיתי למשפט הוגן. אבל מה שקרה זה בדיוק ההפך".

 

יסיים את חייו בכלא. אל צ'אפו אחרי המעצר ב-2014 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
יסיים את חייו בכלא. אל צ'אפו אחרי המעצר ב-2014(צילום: EPA)

גוזמן הוחזק בבידוד בצינוק בכלא מבוצר במנהטן. בחודש שעבר נדחתה בקשתו לקבל יותר זמן להתאמן על גג הכלא, לאחר שהתובעים אמרו שיש סכנה שינצל זאת כדי להימלט. גוזמן טען היום כי בתקופת הכליאה הוא סבל מ"עינויים פסיכולוגיים, נפשיים ורגשיים, 24 שעות ביממה".

 

"מאחר שממשלת ארה"ב תשלח אותי לכלא שבו לא יישמע שמי שוב, אני מנצל את ההזדמנות הזאת כדי לומר שאין כאן צדק", אמר גוזמן בדיון בבית המשפט. לא ברור אם גוזמן מתכוון לערער על גזר הדין. התובעים אמרו שהוא ירצה את עונשו מאחורי "טונות של פלדה", בהתייחסם לכלא מאובטח ביותר בקולורדו.

ארה
"טונות של פלדה". הכלא שבו ייכלא אל צ'אפו(צילום: רויטרס)

גוזמן נתפס על-ידי ממשלת מקסיקו בפברואר 2014, אבל 17 חודשים אחר כך הצליח - בפעם השנייה - לברוח מהכלא דרך מנהרה שנחפרה מתחת לתאו. בריחתו המתוחכמת הדהימה את העולם. זו הייתה השפלה לממשלת מקסיקו ופגעה עוד יותר במוניטין הירוד ממילא של הנשיא דאז אנריקה פניה נייטו.

 

בינואר 2016 הצליחו כוחות הביטחון המקסיקניים ללכוד את אל צ'אפו בפעם השלישית, והפעם – אחרי שהוכח כי מקסיקו מתקשה להשאיר אותו בידיה אפילו כשהוא מוחזק בכלא שמור ביותר – החליטו הרשויות להסגירו לארה"ב.

 

מטוסי דולרים, שבירת עצמות – ואהבה. העדויות במשפט אל צ'אפו

 

מהעדויות שהוצגו במהלך משפטו של אל צ'אפו בניו יורק עולה כי קרטל הסמים שלו "סינלואה" הציף את ארה"ב בקוקאין באישורם של אין ספור קציני משטרה וצבא במקסיקו ובכירים מקסיקנים אחרים, אולי אפילו הנשיא פניה נייטו. לפי העדויות, אלה העלימו עין ממעשי הקרטל בתמורה לשוחד בשווי של מיליונים.

חואקין גוזמן אל צ'אפו  (צילום: רויטרס)
ברון הסמים בבית המשפט(צילום: רויטרס)

אמה קורונל איספרו (צילום: MCT)
רעייתו של אל צ'אפו מחוץ לבית המשפט(צילום: MCT)

המשפט עצמו היה דומה לאופרת סבון לטינית ארוכה. במשך שלושה חודשים העידו 56 עדים, בהם גם הפילגש של אחד הפושעים המפורסמים בעולם. המושבעים דנו 34 שעות במשך שישה ימים עד שהגיעו להחלטה הדרמטית - ברון הסמים אשם בכל הסעיפים. בעת ההכרזה על היותו אשם, הם נמנעו מקשר עין איתו.

 

הוא לעומתם הישיר מבט לעברם. אחר כך נשען לאחור על כיסאו כדי להביט באשתו, מלכת היופי אמה קורונל, שהניפה את האגודל למעלה בעת שהמושבעים שוחררו. היא גם חייכה לעברו, אבל לא אמרה דבר. השופט בריאן קוגאן שיבח את המושבעים ואמר: "אני גאה להיות אמריקני".

 

אחד מסנגוריו של אל צ'אפו, ג'פרי ליכטמן, אמר ביום שהורשע כי הוא "יכול לומר בגאווה – השארנו הכול על המגרש". לדברי הסנגור, הצוות המשפטי של אל צ'אפו עמד מול "מפולת" של עדויות ועדי ראייה ששיתפו פעולה. הוא הוסיף כי אל צ'אפו במצב רוח טוב: "הוא תמיד היה ג'נטלמן, תמיד שמח ותמיד הודה על מאמצינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"אין פה צדק". אל צ'אפו
צילום: EPA
מומלצים