שתף קטע נבחר

גורם בוועדת הבחירות: "קולות לא נספרו והוסתרו"

מעטפות כפולות הגיעו למקום הלא נכון - ובכיר בוועדה אמר ל-ynet שכאלף מהן נותרו במחסנים בלי שנספרו: "יש ארגזים כאלה, בהנהלה ידעו ולא טיפלו". בוועדה מכחישים: "מספר שקיות הועברו בשגגה, כל המעטפות הכפולות שהגיעו נספרו"

עדות מטרידה של גורם בכיר בוועדת הבחירות המרכזית מעלה חשש שלפיו יותר מאלף קולות בבחירות האחרונות לא נכללו בתוצאות הסופיות. לדבריו מעטפות הצבעה כפולות נותרו סגורות, ולא נספרו ביחד עם כלל המעטפות הכפולות. בתשובה לפניית ynet אישר דובר ועדת הבחירות המרכזית כי תקלה אכן התרחשה, אך מסר כי המעטפות אותרו והקולות נספרו.

 

עם זאת, הבכיר בוועדה טוען בתוקף כי מעטפות ההצבעה הכפולות עדיין נמצאות במחסנים, ופתקי ההצבעה שבהן לא נכללו בספירת הקולות הכללית. אם נכונה הטענה, המעטפות אמורות להיות מושמדות בימים הקרובים יחד עם שאר פתקי ההצבעה, בתום הליכי הערעורים על תוצאות הבחירות.

 

כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

פתקי ההצבעה (צילום: אוהד צויגנברג)
פתקי ההצבעה בבחירות האחרונות(צילום: אוהד צויגנברג)

 

איך התרחשה התקלה?

המעטפות הכפולות מכילות את פתקי ההצבעה של מי שאינם מצביעים בקלפי הרשומה שלהם, למשל אנשים עם מוגבלות, עובדי הקלפי ועוד. איך חמקו מעטפות הצבעה כפולות מתהליך ספירת הקולות בתום יום הבחירות? על פי הנוהל, ספירת המעטפות הרגילות (שאינן כפולות) מתקיימת בקלפיות עצמן. לאחר מכן, מזכירי ועדות הקלפי ברחבי הארץ מביאים את פנקסי הבוחרים, פרוטוקול הספירה, המעטפות הכפולות וכלל פתקי ההצבעה שכבר נספרו לוועדת הבחירות האזורית.

 

בהמשך, מהוועדה האזורית פתקי ההצבעה מועברים למחסן הלוגיסטי (ממ"ל) ביישוב שוהם ואילו הפרוטוקול והפנקסים בצירוף שקית המעטפות הכפולות מועברים לוועדת הבחירות המרכזית בירושלים לשם ספירת המעטפות הכפולות.

 

מתברר כי מזכירי ועדות קלפי לא מעטים טעו כנראה בהבנת ההנחיות וצירפו את מעטפות ההצבעה הכפולות לכלל פתקי ההצבעה, וכך הגיעו המעטפות למחסן במקום לספירה. לפי המידע שבידי ynet, המרכז הלוגיסטי דיווח על התקלה להנהלת הוועדה, והנושא נדון בקרב בכירי מנגנון הוועדה.

ועדת הבחירות המרכזית בחירות (צילום: רפי קוץ)
השופט מלצר (במרכז), בוועדת הבחירות המרכזית בערב הבחירות(צילום: רפי קוץ)

 

"יש ארגזים עם מעטפות שלא נספרו"

המקור הבכיר בוועדה טוען כי המעטפות הכפולות התגלו רק לאחר פרסום התוצאות הרשמיות של הבחירות, ולכן העדיפו בוועדה שלא להידרש לפתיחת התוצאות מחדש. "במרכז הלוגיסטי בערב הבחירות יש מהומת אלוהים ורק לאחר כמה ימים כשסידרו את החומרים גילו מעטפות כפולות שלא הגיעו לכנסת ולא נספרו", אמר. "יש שם היום ארגזים עם שקים של מעטפות כפולות שלא נספרו בבחירות. העובדה הזו ידועה לכל ההנהלה אבל לא טיפלו בזה, זה יותר מאדם אחד או שניים שיודעים את זה, זה משהו מאוד חמור".

 

בשבוע שעבר קיימה ועדת הבחירות המרכזית כנס הפקת לקחים מהתנהלות הבחירות האחרונות ואחד הנושאים על סדר היום היה "אריזת חומרי ההצבעה בקלפי והליך הקליטה בוועדות האזוריות", התהליך שהתנהל לפי הטענה באופן לקוי בליל הבחירות האחרון. לפי מקור נוסף הקשור לוועדה, בכנס עמד להיות מוקרן סרטון שתיעד את מעטפות ההצבעה הכפולות שהגיעו למחסן אולם הקרנתו בוטלה. אותו אדם גם אישר ששמע מכמה עובדים על מעטפות שלא נספרו. מנכ"לית הוועדה, עו"ד אורלי עדס, אסרה על עובדים לענות על שאלות ynet בעניין זה.

החל מבצע
מבצע "נוהל טוהר הבחירות" בוועדת הבחירות המרכזית בכנסת(צילום: ועדת הבחירות המרכזית)

מוועדת הבחירות המרכזית נמסר: "במוצאי יום הבחירות, בעת העברת החומרים מהוועדות האזוריות לכנסת ולמרכז הלוגיסטי של הוועדה, הועברו בשגגה מספר שקיות ביטחון, בהן מעטפות הצבעה חיצוניות למרכז הלוגיסטי, במקום לכנסת. אולם, נוכח הליכי בקרה ובדיקה מקיפים המתבצעים עם קבלת החומרים בכנסת ובמרכז הלוגיסטי, אותרו השקיות והועברו לספירה במשכן הכנסת כדין. יודגש, כל המעטפות החיצוניות (הכפולות) שהגיעו לוועדה נספרו".

 

העברת מעטפות ההצבעה הכפולות למרכז הלוגיסטי במקום לנקודת הספירה, גם אם בשגגה, מהווה פגיעה קשה במוניטין ועדת הבחירות, שמתהדרת בארגון וסדרי מינהל מופתיים. אם כן ישנם קולות חסרים הם לא ישפיעו משמעותית על תוצאות הבחירות, אולם אי ספירת מעטפות כפולות עלולה להוות הטיה של תוצאות הבחירות ולהעמיד בספק את אמינותה של הוועדה באישור התוצאות הסופיות בבחירות הקודמות ובאלה הקרובות.

 

סוגיה זו מצטרפת לטענות על כשלים בעבודת הוועדה במקרים נוספים. בדיון המשפטי שמקיים הליכוד בימים אלה מול הוועדה על קבלת המנדט ה-36, מדובר ברישום שגוי של 185 קולות בלבד, שאושר כשגוי על ידי ועדת הבחירות. אם יספרו כנדרש כקולות לליכוד יועבר המנדט השמיני של יהדות התורה לליכוד.

 

גם במפלגת הימין החדש, שלה חסרו כ-1,400 קולות כדי לעבור את אחוז החסימה, טענו לאחר פרסום התוצאות לאי סדרים, אולם בדיקות חוזרות בוועדה הפריכו את הטענות. כמו כן בימים אלה היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 מנהלת חקירה בחשד לעבירות של זיופים בקלפיות בודדות ביישובים ערבים, בין היתר על רקע הטענה שהמידע שהועבר אינו אמין שכן תוצאות ההצבעה הן מספרים עגולים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערן גרנות
קלפי בי-ם בבחירות האחרונות
צילום: ערן גרנות
מומלצים