שתף קטע נבחר

חרם על יפן: לא מתדלקים הונדה, לא שותים אסאהי

משבר במזרח אסיה: אחרי שדרום קוריאה חייבה חברות יפניות לפצות קוריאנים שנוצלו בימי המלחמה הטילה טוקיו הגבלות על מכירת כימיקלים חיוניים לענקיות הטכנולוגיה בסיאול. הציבור הקוריאני התגייס למאבק: המבלים לא שותים בירות יפניות, בלוגריות לא מציגות תכשירי יופי מיפן

הסלמה חריפה נרשמה בימים האחרונים במלחמת הסחר בין יפן לדרום קוריאה, וגם האזרחים הקוריאנים מתגייסים להעניש את היפנים בצל המתח המדיני בין שתי השכנות. בין השאר מסרבים בתחנות דלק בדרום קוריאה לתדלק מכוניות מתוצרת יפן, ובמוסכים רבים נמנעים מלטפל במכוניות שכאלה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

הפגנה נגד יפן ב דרום קוריאה סיאול (צילום: AFP)
מפגינות בסיאול נגד יפן. עבודה בכפייה ושפחות מין(צילום: AFP)

יפן הכריזה החודש על הגבלות חדשות וקשות על מכירת מוצרים חיוניים לענקיות טכנולוגיה דרום קוריאניות כגון סמסונג, צעד שעורר חשש מההשפעה על ענף הטכנולוגיה העולמי וגרם לבנק המרכזי של דרום קוריאה לפרסם אזהרה שלמהלך עלולה להיות "השפעה לא קטנה" על הכלכלה הדרום קוריאנית. גורמים רשמיים משתי המדינות קיימו דיונים ארוכים בניסיון לפתור את המשבר המחמיר, אך עד כה לא הצליחו.

 

טוקיו טוענת שההגבלות שהטילה, ושכוללות כימיקלים חשובים המשמשים לייצור גדג'טים, הן צעד בלתי נמנע בשל "אובדן האמון" ביחסים עם סיאול. היא גם מאשימה את דרום קוריאה בטיפול בלתי הולם בחומרים רגישים שיפן מייצאת אליה.

יפן דרום קוריאה חרם דלק (צילום: shutterstock)
"אובדן אמון". לא מתדלקים כדי שלא יקנו(צילום: shutterstock)

אבל אי אפשר להתעלם מהרקע שבו התקבלה ההחלטה היפנית. סיאול טוענת שמדובר בצעד נקם של טוקיו בעקבות שורה של פסיקות של בתי משפט בדרום קוריאה, שלפיהן על חברות יפניות שהשתמשו בעובדים בכפייה לפני עשרות שנים לפצות את הקורבנות.

 

יפן, מדינה שלא מתחרטת

ההתגייסות של התושבים בדרום קוריאה לחרם על סחורות יפניות נרחבת כל כך, עד שהיא משפיעה אפילו על מכירת הבירות. לפי E-Mart, רשת חנויות הכלבו הגדולה במדינה, דרום קוריאנים נמנעים מרכישת בירות של ארבע יצרניות יפניות גדולות וקונים במקומן בירות מתוצרת אחרת. במכירות של ארבע היצרניות חלה ירידה של קרוב ל-25% בשבועיים הראשונים של יולי בהשוואה לחצי השני של יוני. באותה תקופה חלה עלייה של כ-7% במכירת הבירות של מותגים דרום קוריאניים.

 

במסגרת החרם נקראו מתדלקים שלא לשרת נהגים הנוסעים במכוניות יפניות, ומוביליו מאמינים שכך ירתיעו אנשים מלקנות מכוניות כאלה. התאחדות של בעלי מוסכים קראה בשבוע שעבר לחבריה שלא לתקן מכוניות מיפן כגון הונדה, דייהטסו או מיצובישי.

 

 

סכסוך הסחר הוא רק השלב האחרון בהסלמה במתיחות בין יפן לדרום קוריאה, שתי מדינות שיש ביניהן דם רע כבר עשרות שנים, בין השאר בשל הניצול של עובדים קוריאנים בכפייה על-ידי יפן במלחמת העולם השנייה. קרוב ל-70% מהדרום קוריאנים מעידים גם כיום שיש להם רגשות שליליים כלפי יפן, השליטה הקולוניאלית שלהם לשעבר.

הפגנה נגד יפן ב דרום קוריאה סיאול (צילום: AP)
ראש ממשלת יפן שינזו אבה מוצג חבול בהפגנה דרום קוריאנית, השבוע(צילום: AP)

כ-3,700 חברים בהתאחדות של בעלי מכולות בדרום קוריאה הפסיקו בשבועות האחרונים להזמין מוצרים יפניים או צמצמו את ההזמנות. "יפן – מדינה שאינה מתחרטת על עברה", נכתב על שלט מול סופרמרקט אחד בסיאול. "אנחנו לא מוכרים כאן מוצרים יפניים".

 

בעל החנות, קים ג'אונג-פיל, סיפר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי הסיר מהמדפים בירות וסיגריות המיוצרות ביפן, וכי זו הפעם הראשונה שנקט צעד כזה.

 

להסתכל על בירה ולכעוס

אחד הפורומים הגדולים ביותר לתיירים דרום קוריאנים המבקרים ביפן, פורום שבו יותר ממיליון משתמשים משתפים בהמלצותיהם, הודיע כי הוא משעה את פעילותו לזמן בלתי מוגבל לאות תמיכה בתנועת החרם. רשת חנויות דרום קוריאנית המוכרת כלי כתיבה החלה לסמן בדגל הלאום או בפרח אילו מהעטים שהיא מוכרת מיוצרים בדרום קוריאה. לדבריה, בשבוע שאחרי תחילת הסימון חלה עלייה של 23% במכירת העטים המיוצרים בדרום קוריאה ואילו במכירת העטים של החברה היפנית Jetstream חלה ירידה של 10%.

הפגנה נגד יפן ב דרום קוריאה סיאול (צילום: AFP)
נשיא דרום קוריאה: "המאבק לעצמאות ביפן - בלב הזהות הלאומית"(צילום: AFP)

אפילו תעשיית היופי נמצאת כעת תחת זכוכית מגדלת בדרום קוריאה. הבלוגרית ריסבאה, שעל ערוץ היוטיוב שלה מנויים יותר משני מיליון עוקבים, נאלצה להתנצל אחרי שהציגה החודש לעוקביה מוצר איפור מתוצרת יפן.

 

דרום קוריאה ויפן, נזכיר, שתיהן מדינות דמוקרטיות ושתיהן בעלות ברית של ארה"ב המתמודדות עם התגברות ההשפעה הסינית באזור ועם האיום הגרעיני הנשקף מצפון קוריאה. נשיא דרום קוריאה, איש השמאל מון ג'אה-אין, פועל בשנה האחרונה לפיוס עם צפון קוריאה, והדגיש שהמאבק נגד יפן למען עצמאות נמצא בלב הזהות הלאומית של שתי הקוריאות.

הפגנה נגד יפן ב דרום קוריאה סיאול (צילום: AFP)
קורעים את תמונת שינזו אבה בסיאול(צילום: AFP)

סקר שנערך ביפן הראה בשבוע שעבר ש-56% מהיפנים תומכים בהידוק הפיקוח של הממשלה על הייצוא של כימיקלים לדרום קוריאה.

 

חשוב לציין כי לא כל הדרום קוריאנים תומכים בחרם על סחורות מיפן. ג'אונג דאוק-רייה, בעלת מסעדה בת 52 מסיאול, אומרת שבעקבות תלונות של לקוחות היא נאלצה להסיר מהתפריט את הבירה היפנית "אסאהי". "לקוח אחד אמר לי שרק להסתכל על הבירה הזאת זה מכעיס", אמרה, והביעה תקווה שדרום קוריאה ויפן ישימו קץ לאיבה ביניהן כדי ששתי המדינות יוכלו לשגשג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ירידה של 25% במכירות. בהפגנה נגד יפן
צילום: AFP
מומלצים