שתף קטע נבחר

אסון הניווט בנחל חילזון: שימוע ל-5 קצינים, בהם מג"ד. החשד: גרימת מוות ברשלנות

לפי צה"ל, החמישה, בהם קצין בדרגת סגן-אלוף, חשודים בגרימת מותו ברשלנות של סמל אביתר יוספי בינואר השנה. מהחקירה עלה כי "תכנון הניווט וההיערכות אליו נעשו תוך חריגה לכאורה מהוראות הבטיחות המחייבות, ולא ניתן משקל מספק למזג האוויר הצפוי ולהשלכותיו האפשריות"

דובר צה"ל מסר הערב (ה') כי בעקבות ממצאי חקירת מצ"ח לבירור נסיבות מותו של סמל אביתר יוספי ז"ל בן ה-20 במהלך אימון ניווט בנחל חילזון ב-7 בינואר 2019החליט הפרקליט הצבאי הראשי, אלוף שרון אפק, לזמן לשימוע חמישה קצינים, מפקדיו של יוספי. הקצינים נחקרו בין היתר בחשד לגרימת מוות ברשלנות, ולאחר השימועים תתקבל החלטה האם יוגשו כתבי אישום אישום בעניינם ובאילו עבירות.  

אביתר יוספי ז
אביתר יוספי ז"ל(צילום: עמוד הפייסבוק)

"החקירה העלתה כי תכנון הניווט וההיערכות אליו נעשו תוך חריגה לכאורה מהוראות הבטיחות המחייבות, ולא ניתן משקל מספק למזג האוויר הצפוי בזמן הניווט ולהשלכותיו האפשריות על בטיחות החיילים", נכתב בהודעת דובר צה"ל. "עוד עלה מהחקירה כי במהלך הניווט היו תמרורי אזהרה, שהיו צריכים להוביל להערכת מצב מחודשת ומתן הנחיות שישמרו על בטיחות החיילים".

 

הקצינים שזומנו לשימוע הם מפקד הגדוד (קצין בדרגת סגן-אלוף), מפקד המגמה (קצין בדרגת רב-סרן), מפקד הפלוגה (קצין בדרגת סרן), סגן מפקד הפלוגה (קצין בדרגת סגן) ומפקד צוות (קצין בדרגת סגן). הקצינים נחקרו בחקירת מצ״ח בחשד לעבירות של גרימת מוות ברשלנות, התרשלות ואי קיום הוראות המחייבות בצבא.

חילוץ הצעיר באזור נחל חילזון (צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז צפון)
פעולות החילוץ באזור נחל חילזון(צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז צפון)

חילוץ הצעיר באזור נחל חילזון (צילום: אחיה ראב
(צילום: אחיה ראב"ד)

מפה של אזור נחל חילזון ()
.

 

לוחמים העידו: מזג האוויר הסוער סיכן אותנו

החקירה הסתיימה בחשד הכבד ביותר שהיה ניתן להטיל על הקצינים הממונים. רובם השתחררו מצה"ל לאחר שהודחו בעקבות הפרשה. המג"ד שהודח אף הוא המשיך לשרת בצה"ל עד היום, כפרויקטור בפיקוד הדרום. החמישה דחו בחקירתם מכל וכל את כלל החשדות נגדם, וטענו כי יש להסתפק בענישה הפיקודית-משמעתית שספגו. הליך השימוע יימשך בשבועות הקרובים ובסיומו יחליט הפרקליט הצבאי הראשי (הפצ"ר) סופית באילו סעיפים הם יואשמו.

 

לטענת הקצינים שנחקרו, ישנה מחלוקת גם על העובדות מאירועי אותו לילה כפי שעלה בחקירה. מפקד החטיבה, אל"מ יקי דולף, שננזף בעקבות האירוע, נחקר אף הוא אך נוקה מאחריות פלילית ולאחרונה אף קודם על ידי הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי. דולף יועלה לדרגת תת אלוף ויכהן כראש חטיבת כוח אדם בזרוע היבשה.

 

 

 

מנגד, במצ"ח גבו עדויות מעשרות חיילים וקצינים בגדוד ובחטיבה, הן על שלב תכנון הניווט והן משלב ביצועו, ממנו עלתה תמונה ברורה כי הקצינים האחראים התעלמו שוב ושוב מתמרורי אזהרה שעלו תוך כדי האימון, עד כדי חריגה מסוכנת מכללי הבטיחות. בפרקליטות הצבאית עשו אבחנה בין מפקד הצוות, מפקד הפלוגה וסגנו שניהלו את הניווט מהשטח, לבין מפקד המגמה והמג"ד, שפעלו מרחוק אך אישרו את האימון ולכן היו אחראיים עליו באופן מלא. לוחמים שהעידו טענו כי מזג האוויר הסוער סיכן אותם באותו הלילה וחרף האזהרות שהופנו לקצינים הם לא חדלו את הניווט, שהמשיך עד לשחר, אז אירע האסון.

 

"כפי שנמסר בעבר, האירוע תוחקר באופן מעמיק במישור הפיקודי, והופקו לקחים שכבר הוטמעו בכלל צה"ל. בנוסף, בהתאם לקביעת הרמטכ"ל, ננקטו צעדים פיקודיים משמעותיים ביחס לשישה קצינים (הקצינים שזומנו לשימוע ובנוסף מפקד החטיבה). צעדים אלו יילקחו בחשבון במסגרת כלל השיקולים, בעת קבלת החלטות לאחר השימוע", הוסיף דובר צה"ל.

 

עוד נמסר כי "לאחר עריכת השימועים, תתקבל החלטה האם יוגשו כתבי אישום אישום בעניינם של הקצינים, ואם כן- באילו עבירות. צה"ל משתתף בצער המשפחה וימשיך ללוותה".

לוחם פלס
"הופקו לקחים". אביתר יוספי ז"ל

 

נעדר במשך שעה וחצי - ואותר על ידי מסוק של 669

תאונת האימונים התרחשה ב-7 בינואר השנה, כאשר סמל יוספי, לוחם בגדס"ר צנחנים, היה במהלך ניווט באזור. קרוב לשעה 05:00 חצה יוספי יחד עם נווט נוסף את נחל חילזון, שהתמלא מים עד לגובה של כחצי מטר עד מטר בשל הגשמים העזים. יוספי ניסה לטפס לגדה הנגדית, אך מעד מסיבה לא ברורה ונסחף עם הזרם. הלוחם השני הצליח להגיע לגדה בבטחה וזרק לעברו חבל - אך ללא הועיל.

 

יוספי נעדר במשך כשעה וחצי, עד שאותר על ידי צוות של יחידת 669 כ-100 מטרים מנקודת החצייה, כשמצבו אנוש. לאחר פעולות ההחייאה שביצעו בו בדרך לבית החולים רמב"ם, צוות המסוק נאלץ לקבוע את מותו. בעקבות האירוע הופסקו כל אימוני הניווט בצה"ל והוקם צוות בדיקה בראשות אלוף-משנה.

 

במסגרת חקירת האירוע נחקרו כמה קצינים - שמעדויותיהם עלה כי הלוחמים תודרכו שלא לחצות נחלים זורמים במהלך הניווט. בגרסתם הראשונית הדפו הקצינים את הטענות נגדם, שנגעו לכך שהפעילו שיקול דעת לקוי בעצם אישור האימון. הם הסבירו כי פעלו לפי הנהלים, אישרו את אימון הניווט באופן סדור מול הגורמים הרלוונטיים, ותדרכו את הלוחמים כיצד לפעול על פי הוראות הבטיחות.

 

מהסנגוריה הצבאית נמסר כי "המפקדים חוזרים ומביעים צער עמוק על מותו של סמל אביתר יוספי ז"ל ושולחים תנחומיהם למשפחה. האירוע הטרגי נבדק גם במסגרת תחקירים צבאיים נוקבים ובעקבותיהם הופקו לקחים בראייה מערכתית כוללת. ככל שנפלו תקלות מקצועיות, להבדיל מערכיות, בהיערכות לתרגיל ובהתנהלות במסגרתו, מדובר בשגיאות שנעשו בתנאי שטח מורכבים.

 

"שגיאות אלה נענו בצעדים פיקודיים משמעותיים ובראשם הדחת מרבית המפקדים מתפקידם.העברת בחינת מעשי המפקדים למישור הפלילי היא צעד שגוי ערכית שלא הולם את התנהלות המפקדים ואת דאגתם הכנה לשלום חייליהם. למעלה מכך, צעד זה ישדר מסר קשה ליתר שדרת הפיקוד שעלול לפגוע קשות בנכונות לאימונים מורכבים ולמוכנות הצבא למלחמה. אנו בטוחים כי לאחר שמלוא מפת השיקולים תוצג לפצ״ר במסגרת השימועים, תתקבל ההחלטה הנכונה ולא יוגשו כתבי אישום".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז צפון
סמל אביתר יוספי
צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז צפון
מומלצים