שתף קטע נבחר

משרד הבריאות נכנע ללחץ יצרניות המזון בנוגע לפרסום מזון מזיק

כללי הרגולציה יחליפו תקנות מחייבות שהמשרד, בראשות סגן השר יעקב ליצמן, צפוי היה לקדם; במכתב שנשלח ממשרד הבריאות ליצרניות המזון הודיע ליצמן כי ישקול בחיוב את ההצעה לצמצום חשיפת ילדים מתחת לגיל 12 לפרסומות למזון מזיק באופן וולנטרי

מסע הלחצים של יצרני המזון נשא פרי: סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, הסכים הערב (ב') לאמץ את הרגולציה העצמית שהציעו יצרניות המזון בכל הנוגע לפרסום מזון מזיק לילדים - במקום לקדם בעצמו תקנות בנושא. במכתב ששלח משרד הבריאות ליצרניות המזון, נכתב כי ליצמן ישקול בחיוב את ההצעה לצמצם חשיפה של ילדים לפרסומות למזון מזיק - באופן וולנטרי.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

רפורמת הסימון הירוק: אלה המוצרים שיקבלו סימון "בריא"

משרד הבריאות התקפל: סימון מוצרי המזון יידחה לינואר 2020

מומלץ על-ידי משרד הבריאות: אלה המזונות שיזכו בסימון ירוק

 

פתיחת מטה הבחירות של
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן(צילום: תומר הרפז)
 

"משרד הבריאות יעביר נוסח הצעה בעניין האמנה הוולנטרית ליבואנים, לתעשיינים ולאיגוד השיווק", כתב ליצמן, לאחר שבשבוע שעבר קיים יחד עם מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, פגישה עם המשנה למנכ"ל איגוד המזון ולשכת המסחר, פרופ' איתמר גרוטו, בנושא. אם האמנה הוולנטרית תימצא אפקטיבית, המשרד עשוי, כאמור, שלא לעגן בעתיד תקנות מחייבות בכל הקשור לפרסום מזון מזיק. לצורך כך נוצרה פשרה לפיה, במקום שהמשרד יקדם תקנות בעצמו, שיכללו צמצום חשיפה של ילדים בני 14-16, יצרניות המזון יצמצו את החשיפה לילדים מתחת לגיל 12.

 

בלי סלבס ודמויות מצוירות

החלטת משרד הבריאות התקבלה כ-10 חודשים לאחר שהוועדה המקצועית שמינה המשרד לנושא פרסמה את מסקנותיה. הוועדה - בראשות ד"ר אודי קלינר, מ"מ ראש שירותי בריאות הציבור במשרד - כללה גורמים מתעשיית המזון והפרסום. היא פרסמה מספר המלצות, ובראשן הכנסת סימון אדום בפרסומות למזון מזיק ואיסור שימוש בדמויות מוכרות לפרסמו.

 

הוועדה החליטה כי בשלב ראשון יבצעו יצרניות המזון רגולציה עצמית לגבי הפרסום - ורק בהמשך ייקבעו תקנות מחייבות על ידי משרד הבריאות. אותן תקנות אמורות לקבוע באילו שעות ופלטפורמות ועל אילו קהלי יעד יחולו המגבלות. מסקנה נוספת נגעה לצורך להגיע לאיזון בין פרמטרים של גיל, שעות צפייה ושיעור הילדים הצופים. חברי הוועדה קבעו כי גיל 12 כבר נחשב לגיל ההבנה, ואילו גיל ההשפעה הוא הרבה מעבר לגיל זה וכולל מבוגרים. לפיכך הוסכם כי מאחר שילדים צופים בטלוויזיה כמעט בכל השעות, טווח הדיון בשעות הגבלת הפרסום נקבע לשעות 22:00-18:00.

 

המגבלות המשמעותיות שקבעה הוועדה מתייחסות לאיסור שימוש בסלבס ובדמויות מצוירות, להימנעות מפרסום בהצגות ובסרטי קולנוע המיועדים לילדים, לאיסור חלוקה בחינם של מוצר מזון מזיק, למתן חסויות של יצרני מזון מזיק לאירועים לילדים ובני נוער ולשימוש בילדים ובני נוער כיוטיוברים למזון מזיק. מדובר בכלי שחברות מזון רבות עשו בו שימוש, גם בחודשים האחרונים - מה שעשוי להעיד על רמת ההשפעה הנמוכה של הרגולציה העצמית על התעשייה.

 

מראשי האיגוד לרפואת ילדים, פרופ' שי אשכנזי וד"ר צחי גרוסמן, נמסר בתגובה: "ליצמן - איכזבת. אם תיישם החלטה ברוח זו אתה פוגע בבריאות ילדי ישראל, בדיוק כפי שהזהרנו בוועדה המקצועית. חזרנו ואמרנו: רק רגולציה על פי חוק יכולה להביא לתוצאות ממשיות. אנו קוראים לך לשקול מחדש את עמדתך בטרם נתוני ההשמנה והסכרת של ילדי ישראל יחמירו עוד".

 

יצוין כי בינואר הקרוב ייכנסו לתוקף תקנות סימון מזון מזיק, לפיהן יחויבו היצרנים לסמן במדבקה אדומה בחזית האריזה מוצרים המכילים בכל 100 גרם יותר מ-500 מ"ג נתרן, או יותר מ-13.5 גרם סוכר או חמישה גרם שומן. בשלב השני יוחמרו הדרישות, כך שהסימון יחול על מוצרים המכילים יותר מ-400 מ"ג נתרן, 10 גרם סוכר וארבעה גרם שומן רווי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: תומר הרפז
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
צילום: תומר הרפז
מומלצים