שתף קטע נבחר

האו"ם: אסירים שניסו להימלט מצפון קוריאה הוצאו להורג

דו"ח חדש של האו"ם, שמתבסס על שיחות עם מאות שהצליחו לברוח מהמשטר המבודד, העלה כי שומרים מכריחים עצורים לכרוע ברך במשך יום שלם. לדברי המזכ"ל, האסירים סבלו ממכות, הרעבה ועבודות בכפייה באופן שיטתי

 

קים ג'ונג און  (צילום: רויטרס)
קים ג'ונג און (צילום: רויטרס)
 

דו"ח חדש של האו"ם על מצב זכויות האדם בצפון קוריאה העלה כי אסירים שניסו להימלט או לגנוב הוצאו להורג בפומבי. בנוסף, עצורים היו נתונים לאלימות מינית והוכו קשות באמצעות מוטות מתכת ואלות. עוד נקבע כי הרעבה עד מוות ועבודה בכפייה מתרחשות בקנה מידה רחב בבתי הכלא והמעצר.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, שהציג השבוע את ממצאי הדו"ח, אמר כי משרד הנציב העליון של האו"ם לזכויות האדם קיבל וניתח עדויות של צפון קוריאנים שהיו במעצר ובמאסר, רובם הגדול נשים שנמלטו בתחילה לסין. לדבריו המשרד ראיין יותר מ-330 בני אדם שהצליחו להימלט מהדיקטטורה המסוגרת.

  

העצורים לשעבר טענו ל"הפרות חמורות של הזכות לחיים, לחירות ולביטחון אישי", שבוצעו על ידי קציני הביטחון, אמר גוטרש. שומרים מפשיטים עצורים ועורכים בהם שוב ושוב חיפוש גופני אחר כסף או פריטים מוסתרים. הם נחקרים לפעמים במשך חודש או יותר, והתאים שלהם כה צפופים עד שהם לא יכולים לשכב בהם.  

 

צפון קוריאה שבה וטענה בעבר כי אינה מפירה זכויות אדם. בחודש מאי האחרון אמר שגריר המדינה בז'נבה, האן טי סונג, כי הממשלה "עושה מאמץ עצום לטובת העם", וכי "הפרת זכויות אדם, בכל צורה שהיא, היא בלתי נסבלת". עם זאת צפון קוריאה מסרבת להעניק ויזות לנציגי זכויות אדם של האו"ם, חוץ מפעם אחת ב-2017, אז ניתנה הוויזה לחוקר של האו"ם שבדק את תנאי הנכים.

 

גוטרש אמר כי "עצורים לשעבר מדווחים על תנאים היגייניים קשים ועל חוסר במזון הגורם לתזונה לקויה, מחלות ומוות". עדויות שהתקבלו במשרד הנציב העליון של האו"ם לזכיות אדם מצביעות על מקרים של אלימות מינית מצד גורמים בכלא נגד עצורות, כולל במהלך בדיקות גוף פולשניות. הוא הוסיף כי ישנם שומרים שגורמים לעצורים לשבת או לכרוע ברך במשך כל היום, ומאפשרים להם למתוח את איבריהם לשתי דקות בכל שעה, או פחות".

 

מזכ
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש(צילום: AFP)

גוטרש אמר כי "מעבר ממקום למקום ללא אישור יכול לגרום לעונש פיזי אישי או קולקטיבי". במהלך התקופה שלפני המשפט, לא ניתנת לעצורים גישה לעורך דין, ו"עדויות מצביעות על כך שעצורים מתבשרים על עונשי מאסרם בתום רק החקירה, במיוחד במקרים בהם הנאשם נשלח לעונש של עד חצי שנה במחנה עבודה".

 

כאשר משפטים כן מתקיימים, אומר גוטרש, הנאשמים אינם יכולים לבחור את עורך דינם, הסנגורים לא מציגים שום הגנה ואין זיכויים כלל. "ישנם דיווחים רבים על תת-תזונה כתוצאה מרעב. מחלות כמו שחפת, דלקת כבד, טיפוס המעיים ודלקת קרום הריאה נפוצות בכלא, ומעט מאוד טיפול רפואי מסופק לעצורים, אם בכלל".

 

המזכ"ל הוסיף כי "מרואיינים רבים דיווחו על מכות קשות מצד סוהרים, חלקם הביאו למוות". אסירים נאלצים לעבוד שעות ארוכות, הוסיף, תאונות עבודה הן תכופות, "ויש דיווחים מרובים על אסירים שמתים כתוצאה מתאונות כאלה". גוטרש אמר כי "יש דיווחים על הוצאות להורג בפומבי של אסירים שניסו להימלט, לגנוב או לבצע עבירות אחרות בזמן שנעצרו". יש גם דיווחים על אסירים שהושמו בבידוד שבסופו של דבר הביא למותם.

 

לדבריו, "מעצרים, מכות, עבודות כפייה, הוצאות להורג והפרות אחרות של זכויות אדם שבוצעו במרכזי מעצר ובבתי כלא על ידי קצינים מהמשרד לביטחון המדינה מתבצעים, כך נראה, באופן נרחב ושיטתי".

 

הוא אמר כי אנשים בבתי כלא פוליטיים, בתי כלא רגילים ומתקני מעצר כולם נתונים לעבודות כפייה "בתנאים מסוכנים, ללא אוכל מספק, גישה לטיפול רפואי ותנאי חיים העומדים בתקנים בינלאומיים".

 

גוטרש אמר כי הממצאים חושפים גם את "שכיחות השחיתות" במערכת העונשין בצפון קוריאה. לדבריו, "ניתן לשלם שוחד כדי להימנע ממעצר, כדי להקל או להימנע מעונשי מאסר, כדי להימנע ממכות, כדי לקבל עבודות כפייה קלות יותר יחסית וכדי לקבל ביקורי משפחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קים ג'ונג און
צילום: רויטרס
מומלצים