שתף קטע נבחר

שר פולני על סערת הפיצוי ליהודים: "אנחנו מעולם לא קיבלנו פיצוי"

סגן ראש ממשלת פולין פיוטר גלינסקי, המכהן גם כשר התרבות והמורשת, לא מתכחש לפשעים שהפולנים ביצעו נגד היהודים בשואה, אך מתנגד לשלם פיצויים על רכוש יהודי שנלקח בה: "העולם לא מכיר את הטרגדיה של הפולנים - הסיפור שלנו הושתק"

  

 

סגן ראש ממשלת פולין, פיוטר גלינסקי, לא מתכחש לפשעים שהפולנים ביצעו נגד היהודים בשואה, אבל מתנגד לשלם פיצויים על רכוש יהודי שנלקח בה. בריאיון ל-ynet וכלי תקשורת נוספים שהתקיים בחודש שעבר במשרדו שבוורשה, הוא מתקומם על האנטישמיות, אבל כועס עוד יותר על ה"אנטי-פולניות הישראלית": "העולם לא מכיר את הטרגדיה שלנו - הסיפור שלנו הושתק".

סגן ראש ממשלת פולין פיוטר גלינסקי ()
סגן ראש ממשלת פולין פיוטר גלינסקי

פרופסור גלינסקי, המכהן גם כשר התרבות והמורשת מטעם "מפלגת החוק והצדק" הלאומנית, סיפר על השקעת המיליונים של ממשלתו בשיקום אתרים יהודיים על רקע המחלוקות המדיניות הרגישות.

 

על הפרויקט הראשון -  שיקום בית הקברות היהודי בוורשה, ועל תהליך ההחלטה והחקיקה בעניינו שהתקבל בסוף 2017 ונמשך 13 ימים בלבד, סיפר: "לקחתי סיכון, זה היה רעיון משוגע. לא היה פשוט לאשר את התוכנית עם חברי המפלגה ולהוציא אותה לפועל תוך כמה שבועות, ועוד בתקופה פוליטית מתוחה. אבל עשינו את זה. קשה לחשוב על מקום כל כך חשוב בלב העיר שלא טופל במשך שנים".

 

"פולין מעולם לא שיתפה פעולה עם הנאצים"

בית הקברות, השני בגודלו בפולין ואחד מהגדולים בעולם, הוקם ב-1806 ברובע המרכזי וולה (Wola). עשרות אלפי מצבות ניצבות בו - עתיקות, מקושטות, שבורות. אלפי עצים מאיימים לבקוע תחתיהן, או לקרוס עליהן. הפרויקט הנוכחי יעסוק בגיזום העצים המסכנים את המקום ומבקריו.

בית העלמין היהודי בורשה פולין ()
בית העלמין היהודי בוורשה

״השכנים, החברים והאויבים שלנו נמצאים שם", אמר השר בדיסוננס שמשקף אולי גם חלקים מהתמונה הגדולה יותר - שהרי גם היא מורכבת מעוד ועוד חלקים.

 

"בעולם לא מכירים את כל התמונה, לא מודעים לטרגדיה הפולנית", הוא טען. "ורשה נחרבה פעם אחר פעם, 90% ממנה נהרס. כמובן שאי אפשר להשוות את זה לשואה, אבל כמעט כל משפחה פולנית חוותה אובדן וסבל. שישה מיליון בני אדם נרצחו במלחמה, שלושה מיליון יהודים ושלושה מיליון פולנים. אני לא מתכחש לכך שהיו כאלה ששיתפו פעולה, שרצחו, בזזו ופשעו. למה הם עשו את זה? קשה לדעת. לאנשים שהשתלטו על בתים נטושים של יהודים לא היה בעצמם בית".

בית העלמין היהודי בורשה פולין ()
בית העלמין היהודי בוורשה

בית העלמין היהודי בורשה פולין ()

משפחתו של גלינסקי נושאת בעצמה צלקות מן העבר. כשהוא הזכיר את האובדן הפולני, הוא סיפר: "לא נשאר דבר אחרי הסבים שלי כלום. אין לי תמונות שלהם, אין זיכרונות מהם. אפילו לא כפית תה". הוא שיתף כי אימו לחמה במחתרת הפולנית ונלקחה למחנה עבודה, שממנו השתחררה חסרת כל. "לא היה לה איפה לגור, או מה לאכול. היא חזרה רק עם השמלה שלגופה, וזה הכול. היא פגשה במקרה אמא של חברה שלה, ובזכות זה ניצלה".

 

גלינסקי הוסיף: "פולין מעולם לא שיתפה פעולה עם הנאצים, לעומת מדינות שעשו את זה באופן מוצהר. יהודים ופולנים חיו ביחד במשך מאות שנים, ואז קרה משהו. וכל מה שקרה הוא תוצאה של הכיבוש. מ- 1939 ועד ל-1945 החיילים שלנו נלחמו בכל העולם, וכשהם חזרו הביתה, לכיבוש הסובייטי, אמרו להם איפה לגור, אם ובמה לעבוד, איך לחיות. פולין ניצחה, אבל היא בעצם הפסידה".

 

"השאלה למה אנחנו מתנגדים לשלם פיצויים היא לא ראויה"

פולין, שעל שטחה הקימו הנאצים את ששת מחנות ההשמדה הגדולים, היא המדינה האירופית הגדולה היחידה שטרם חוקקה חוק להשבת רכוש יהודי שהוחרם על ידי הנאצים או הולאם על ידי השלטון הקומוניסטי.

 

לפני שלושה חודשים, אלפי בני אדם צעדו לעבר שגרירות ארצות הברית בוורשה במחאה על חוק 447 האמריקני - "חוק צדק היום לניצולים שלא פוצו". מדובר בחוק שמחייב את מחלקת המדינה בוושינגטון לדווח לקונגרס על ההתקדמות שעשו המדינות שחתמו בשנת 2009 על הצהרה שאמורה להסדיר את השבתם של נכסים שגרמניה הנאצית ומדינות אחרות החרימו במלחמה.

 

  (באדיבות הספרייה הלאומית)
יהודי פולין לפני המלחמה(באדיבות הספרייה הלאומית)

  (באדיבות הספרייה הלאומית)
(באדיבות הספרייה הלאומית)

ההצהרה כוללת גם סעיפים הנוגעים להעברת רכוש שהיה בעבר בבעלות של יהודים וכיום אין לו יורשים - אל ניצולי שואה שזקוקים לסיוע כלכלי.

 

הצועדים ובהם פעילי ימין קיצוני רבים, בדומה לעמדת ממשלתם, מתנגדים להשבת הרכוש. "השאלה למה אנחנו מסרבים לכך לא ראויה בעיניי", אמר השר. "הפולני הממוצע ששרד את השואה, ושרד את הכיבוש הקומוניסטי, עדיין מנסה בעצמו לשקם את חייו. 95% מהעם מרגיש ככה. אנחנו מעולם לא קיבלנו פיצוי מגרמניה - ולא קיים אצלנו מנגנון כזה כלפי אזרחי פולין. אז נכון שאת החוק אפשר לשנות, אבל החוק צריך להיות מושתת על ערכים של צדק".

 

בסופו של הריאיון ניסה גלינסקי לחבר בין הרעיונות השונים, המורכבים והמנוגדים אולי, שעלו בשיחה. "אני איש זקן ותמים שמאמין בטוב", אמר. "אני שייך לאומה שעברה המון, ואני יודע איך לנהוג בסוגיה הפולנית-יהודית. אני מודע היטב לטוב ולרע שקיימים בשני הצדדים. יש לנו הרבה במשותף. זה נותן לי תקווה".

 

השבוע שלחו 88 מחוקקים אמריקנים מכתב למזכיר המדינה, והפצירו בו ללחוץ על הפולנים להאיץ את החקיקה בנושא הרכוש שנגזל מיהודים בשואה. גדעון טיילור, בכיר בארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר), אמר בתגובה: "פולין אמנם סבלה, אך מדובר ברכוש שקודם נגזל בידי הנאצים ואז הולאם בידי הקומוניסטים, רכוש שפולין נהנית ממנו עד היום. על פולין אסור להתעלם ממכתב זה לעשיית צדק עם יהודים ולא יהודים שעדיין ממתינים לחקיקה פולנית שתטפל ברכוש זה".

 

הכותבת הייתה אורחת מטעם הקרן הלאומית למורשת ובשיתוף מועדוני העיתונות של ורשה וירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סגן ראש ממשלת פולין פיוטר גלינסקי
מומלצים