שתף קטע נבחר

מבחירה: קצין שב"ס תרם אונת כבד לילד ירדני בן 8

העובדה כי חוסאם טריף כלל לא הכיר את מורסל בן ה-8 לא הפריעה לו לתרום לו אונה מהכבד שלו, תרומה שנותנת סיכוי לחיים חדשים לילד הירדני. "אדם הוא אדם, לא משנה הלאום או הארץ", אמר חוסאם אחרי ההשתלה שבוצעה בבית החולים שניידר

צפו במפגש בין חוסאם ומורסל:

 

 

בפעם השנייה בארץ, בוצע בסוף השבוע האחרון ניתוח להשתלת אונת כבד מתורם אלטרואיסטי. ההליך, אשר בוצע בבית החולים שניידר לרפואת ילדים, התאפשר בעקבות תרומתו האצילה של חוסאם טריף, קצין במרכז ההדרכה לסוהרים של שירות בתי הסוהר מכפר מג'אר.

 

קיראו עוד:

הצצה נדירה אל מאחורי הקלעים של מחלקת השתלת איברים

 

אונת הכבד של טריף הושתלה בהצלחה במורסל אלבלאוס בן ה-8 מירדן. מורסל נזקק לתרומה עקב תסמונת אלג'יל בה הוא לוקה. אלג'יל הינה מחלה תורשתית נדירה, המתבטאת בהפרעות זרימה של נוזל המרה המסייע לעיכול. ההצטברות של הנוזל בכבד גורמת לפגיעה באיבר.

 

מצבו של מורסל חייב את ביצוע השתלה כבר לפני זמן רב, אך הניתוח המורכב לא מבוצע בארצו, ולכן הוא הובא ארצה כדי לעבור את ההליך מציל החיים.

 

חוסאם טריף לכתבה בלבד (צילום: דוברות שניידר)
ד"ר גורביץ', טריף ומורסל אחרי ההשתלה(צילום: דוברות שניידר)

 

טריף מציין בראיון עימו כי הוא נחשף לסיפורו של מורסל באמצעות הפייסבוק. "כתבו בפוסט שמחפשים תורם בעל סוג דם O+. בשלב הזה לא ידעתי שמדובר בתרומת אונת כבד וגם לא ידעתי שהחולה הוא ילד ירדני ממוצא דרוזי. ראיתי רק שמבקשים עזרה ושאני עשוי להתאים".

 

הוא מספר כי גם העובדה שמדובר בהליך המצריך ניתוח תחת הרדמה מלאה לא הרתיעה אותו: "הוסבר לי שלוקחים חלק מהכבד, אבל שלכבד יש תכונה שהוא מפצה על עצמו. זה ניתוח שיש בו סיכונים, אבל כשהבנתי שאחרי שלושה חודשי התאוששות חוזרים לשיגרה, התחלתי לחשוב יותר על הבריאות של הילד החולה ופחות על הבריאות של עצמי".

 

ד"ר מיכאל גורביץ', שיחד עם ד"ר סיגל אייזר ניתחו את מורסל, מתאר: "מדובר במקרה מאוד מיוחד, גם כי זו הפעם השנייה בארץ שמבצעים השתלת אונת כבד מתורם אלטרואיסטי וגם בגלל שהחולה הובא לכאן במיוחד מירדן.

 

"הוריו לא היו יכולים לתרום עבורו אונה בגלל שוני בסוגי הדם. ההתגייסות המרגשת של העדה הדרוזית בהובלת השייח מופק טריף ואמירה קרא היא שבסופו של דבר הובילה למציאת התורם שהחליט לעשות מעשה טוב ואצילי. זה תהליך לא פשוט, אבל עד כה נראה שההליך עבר בהצלחה. במקרים כאלו אנחנו מודים בעיקר לתורמים שבלעדיהם אין לרופאים מה להציע לחולה".

 

חוסאם טריף לכתבה בלבד (צילום: דוברות שניידר)
מסר של אחדות האדם - חוסאם ומורסל(צילום: דוברות שניידר)

 

"מרגש לראות את הילד חוזר לחיים"

אתמול (ג'), נערך מפגש ראשון בין טריף ובין מורסל. הוריו של הילד הודו לתורם ואמרו כי "עכשיו הוא כמו בן משפחה שלנו. יבוא יום ונוכל להחזיר לו את מה שנתן לנו. אנחנו מאוד מודים לך, אני ואשתי והבן שלי".

 

טריף אמר לאחר המפגש כי "זה היה מרגש מאוד לראות את הילד מתאושש וחוזר לאט לחיים. אני מקווה שהסיפור הזה יעביר מסר שצריך להתייחס לכל אדם כאדם – לא משנה הלאום שלו או המדינה שלו. העובדה שמורסל מגיע מירדן רק שימחה אותי. יש פה מסר של אחדות האדם באשר הוא אדם, ללא קשר לארץ המוצא שלו".

 

הוא סיכם ואמר: "ההורים של מורסל היו אסירי תודה ואמרו שהם רוצים לגמול לי על התרומה, אבל אמרתי להם שאני לא רוצה שום גמול. העזרה ומתן סיכוי לחיים בריאים לילד חולה זה התגמול היחיד שאני צריך".

 

בית חולים שניידר. השתלות כבד אלטרואיסטיות (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
בית חולים שניידר. השתלות כבד אלטרואיסטיות(צילום: צביקה טישלר)

 

ניתוח מורכב

לפני כשנה בוצעה במרכז שניידר השתלת אונת כבד בתרומה אלטרואיסטית הראשונה בארץ עבור התינוק קריש פארמאר בן שנה ושלושה חודשים, בן לעובדים זרים מהודו, שנדרש לעבור השתלת כבד אשר תסייע להצלת חייו.

 

ניתוח השתלת אונת כבד מתורם חי הינו ניתוח מורכב במיוחד, אשר דורש היערכות מיוחדת של צוותי בית החולים, בתוכם: כירורגים מומחים בהשתלות איברים בילדים, מרדימים, צוות יחידת האולטראסאונד, אחיות חדר ניתוח, רופאי טיפול נמרץ ועוד.

 

במסגרת הניתוח, מוכנסים בו זמנית לחדרי הניתוח הן התורם המבוגר והן הילד הנזקק לתרומה. בתחילה, נלקחת אונת כבד מן התורם המבוגר, ולאחר מכן היא מועברת לחדר הניתוח של הילד. הילד הנזקק לתרומה עובר הליך של השתלת כבד, ומקבל את אונת הכבד שנתרמה עבורו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות שניידר
חוסאם ומורסל אחרי ההשתלה
צילום: דוברות שניידר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים