שתף קטע נבחר

קנאביס רפואי: התאמת ההרכב לכל מחלה

במקביל לזינוק האדיר בכמות המטופלים ולעיסוק בתחום, בשנים האחרונות אנו עדים גם להאצה משמעותית בתחומי המחקר והפיתוח המדעי של הקנאביס הרפואי, במטרה לייצר אפקט מקסימלי ויעיל ככל הניתן עבור החולים. למה היום מדברים על "הרכבים" ולא על "זנים" ואיך זה מועיל לחולים? הפרופ' לכימיה ארי אייל, מסביר

בשיתוף בזלת

 

לאחרונה נדמה שכולם מדברים על קנאביס רפואי. השימוש בצמח העתיק הזה למטרות רפואיות הולך וצובר תאוצה, וההתוויות הניתנות כיום בישראל בידי רופאים מוסמכים ובאישור משרד הבריאות כוללות מגוון רחב של תחומים ומחלות, ביניהם: אונקולוגיה, גסטרואנקולוגיה, פיברומיאלגיה, נוירולוגיה, מחלות זיהומיות ופסיכיאטריה.

 

קיראו עוד על הטיפול בקנאביס רפואי

 

על פי נתוני משרד הבריאות, בישראל ישנם כ-50,000 מטופלים בעלי רישיון הנעזרים בקנאביס רפואי, כאשר מדי חודש מצטרפים 1,500 מטופלים חדשים.

 

במקביל לזינוק האדיר בכמות המטופלים ולעיסוק בתחום, בשנים האחרונות אנו עדים גם להאצה משמעותית בתחומי המחקר והפיתוח המדעי של הקנאביס הרפואי – במטרה לייצר אפקט מקסימלי ויעיל ככל הניתן עבור החולים. גולת הכותרת של המחקר בנושא היא ההבנה שיש לדבר על "הרכבים" ולא על "זנים".

 

על רקע הרפורמה של משרד הבריאות, אנו שומעים לא מעט קולות של מטופלים שמתלוננים על מחסור בזן כזה או אחר, אליו הם רגילים. מחקרים שבעבר עסקו באופן כללי בהשפעות הקנאביס, בוחנים היום זנים ספציפיים, ומגדלים שונים מתגאים בזנים המיוחדים שבבעלותם, אלא שההסתמכות על שיפור בשיטות חקלאיות – שגויה. עליית המדרגה במחקר המדעי לוקחת את הקנאביס הרפואי לעולם חדש, ובו החשיבה זהה לזו של ייצור תרופות באופן תעשייתי, באופן בו ניתן לדייק את המרכיבים והחומרים הפעילים השונים לטובת כל מחלה באופן ספציפי.

 

קנאביס רפואי (צילום: shutterstock)
קנאביס רפואי. התאמת הרכב לכל מחלה(צילום: shutterstock)

 

שני הרכיבים המוכרים בקנאביס הם THC ו-THC .CBD הוא המרכיב הפסיכואקטיבי - מולקולה המשפיעה על תפקוד המוח ועל התהליכים המנטליים, גורמת לתחושת הריחוק וה-"היי". CBD, שנקרא גם קנאבידיול, הינו חומר בעל תכונות הרגעה ושיפור מצב הרוח, שבשילוב עם THC מפחית את האפקטים הפסיכואקטיביים ומגביר את הפעילות הרפואית כתוצאה משינוי בריכוזים של שני החומרים.

 

אז מה למעשה האבחנה בין זנים לבין הרכבים?  בקנאביס יש למעלה מ-400 חומרים פעילים (רק לשם ההמחשה – בכל תרופה שאנו מכירים בדרך כלל יש חומר פעיל אחד), כך שמעבר לריכוזי ה-THC וה-CBD, מתקיים "אפקט הפמליה".

 

אפקט הפמליה בקנאביס רפואי (Entourage Effect) נועד לתאר את השפעתם של הקנבינואידים השונים הפועלים באיזון מורכב ביחד עם הטרפנים (Terpenes), מולקולות אורגניות פשוטות אשר נמצאות בכל הצמחים, ואחראיות על רובם המוחלט של הריחות והטעמים הקיימים בצמח.

 

מלבד הטעם והריח, מכילים הטרפנים גם סגולות רפואיות כגון שיכוך כאבים והרגעת המערכת החיסונית, אבל החשיבות של אפקט הפמליה טמונה בשילוב הנכון שבין קנבינואידים לטרפנים, כך שתיווצר "תרופה מלאה" שמכילה את שלל המרכיבים בעלי הסגולות הרפואיות ושיכולה לסייע בטיפול במגוון מצבים רפואיים.

 

מחקר מעמיק ושיפור היכולות הרפואיות של הקנאביס

אז מה האתגר הגדול שניצב בפני תעשיית הקנאביס הרפואי? במשפט אחד – לייצר הרכבים אופטימליים של התרופה למחלות השונות בזמן סביר ובמחיר הגיוני. חשוב להסביר ששיפור הזנים בשיטות חקלאיות הוא תהליך שעשוי להימשך שנים רבות, לעלות הרבה מאוד כסף ובנוסף, קשה להבטיח כי שיפור זנים יספק את המענה המבוקש באופן קבוע, שכן מטרה חשובה במיוחד היא שמירת הרצף הטיפולי אצל החולים והמטופלים, כך שהם יידעו שהם מקבלים בדיוק את הרכב הקנאביס שמתאים להם פעם אחר פעם.

 

לשם כך פותחו תהליכים ייחודיים המבוססים על אנליזה מדויקת, הומוגניזציה, וערבוב תפרחות גרוסות ושמני קנאביס. במידת הצורך, ניתן גם להעשיר במרכיבים מבודדים כמו טרפנים. התאמת ההרכב  מאפשרת מיקוד ספציפי למחלה. במילים אחרות - אנו רוקחים הרכב אופטימלי עבור כל מחלה.

 

התוצאה מאפשרת להתאים הרכבים שונים של קנאביס רפואי לצרכים משתנים, לאורך היום אצל אותו מטופל. למשל, במוצרי קנאביס המיועדים לאוטיסטים, ניתן לייצר הרכבים המתאימים יותר לשיפור תקשורת, אחרים לזמנים של פרצי אלימות ונוספים לשימוש מרגיע לקראת השינה; לנשים הסובלות מאנדומטריאוזיס (מחלה גינקולוגית שמופיעה לרוב אצל נשים בגיל הפריון וגורמת לצמיחת רקמת פנים הרחם מחוץ לרחם) יותאמו הרכבים המתאימים יותר לימי המחזור ואחרים לשאר החודש וכו'.

 

יצירת ההרכבים הרצויים פשוטה יחסית, זולה ומיידית, אך מסתתר מאחוריה אתגר מדעי משמעותי והוא מציאת הנוסחה המתאימה ביותר לצרכים השונים - כאלה שאינם מחקים הרכבי זנים קיימים אלא משפרים אותם. לשם כך, המחקרים מסתמכים על המידע שהתקבל משנים רבות של טיפול באלפי מטופלים, לימוד מעמיק של הספרות הרלוונטית, שימוש במאגרי נתונים של מאות אלפי שימושים בקנאביס והבנה מעמיקה של מנגנוני הפעולה של המערכת האנדוקנבינואידית.

 

הכותב הוא פרופ' לכימיה והמנהל המדעי של קבוצת בזלת

 

*המוצר אינו בגדר תרופה שנרשמה כדין, ואין לייחס לו סגולות מרפא; רכישתו וצריכתו מותרת רק באמצעות מרשם מרופא שהוסמך לכך; וכל שימוש אחר מנוגד לחוק הפלילי.

 

 

בשיתוף בזלת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קנאביס רפואי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים