שתף קטע נבחר

אלה האנשים שאתה רוצה בממשלה שלך?

ההמלצה נגד סגן השר יעקב ליצמן כמובן לא תפגע בו בקלפי, אבל היא עדיין מלמדת על התנהלות ששלטון החוק לא רק זר לה, אלא גם אינו בר-שיח

 

יעקב ליצמן בכניסה לביתו (צילום: עמית שאבי)
יעקב ליצמן(צילום: עמית שאבי)

המלצת המשטרה להעמיד לדין את סגן שר הבריאות יעקב ליצמן משחקת היטב לידיים של אביגדור ליברמן, ובתוך כך גם מרככת לא מעט את הרושם הקשה שהותיר הסרטון "ליצמן: אני רוצה את כל הכסף של מדינת ישראל", שהפיץ יאיר לפיד; סרטון שהעלה את חמתם של חלק מחברי כחול לבן, אלו שמבחינתם קואליציה עתידית עם הסיעות החרדיות – משהו כמו 16 מנדטים יחד – היא לא רק ברירת מחדל, אלא כמעט צו השעה; אלו שלפחות עד רגע כתיבת שורות אלה הצליחו לחמוק מהתייחסות לגילויים שמאחורי ההמלצה.

 

 

אי אפשר להימלט גם מתחושת אי-נוחות כשמתברר שחקירות הנמשכות חודשים ארוכים, ולעיתים גם שנים, מתכנסות להמלצה על כתב אישום רגע לפני בחירות. יש משהו בתזמון הזה, החוזר על עצמו שוב ושוב, המזין את אותה אי-נחת. כך היה עם פרשות ליברמן בפרט וישראל ביתנו בכלל, כך עם עלילות המתמודד החדש גל הירש, וכעת ליצמן. אז יכול להיות שאך מקרה הוא זה, אבל גם יכול להיות שיש היגיון בטענה שטוב שיידע הציבור איזה חשד גוררים אחריהם האנשים האלו. ועדיין.

 

בנוגע לליצמן, מדובר בשתי פרשות שדי בכל אחת מהן כדי לתהות לא רק אם זה האיש שאנחנו רוצים לראות בממשלה הבאה, אלא אם זה האיש שמי שיקים אותה רוצה לראות אותו חבר בה. הפרשה הראשונה נוגעת להגנה – אקטיבית, יש לומר – שמעניק לכאורה ליצמן למלכה לייפר, חרדית החשודה בשורה של עבירות מין חמורות בקטינות שלמדו במוסד שאותו ניהלה באוסטרליה.

 

החשד השני נוגע גם הוא לחסות המיטיבה שמעניק לכאורה סגן השר לאלו שהוא חפץ ביקרם. והפעם תחת מוטת כנפיו חסה ספּק מזון שליצמן היה אחד מלקוחותיו הקבועים, שנמצא כי אינו עומד בדרישות הסניטציה של משרד הבריאות, עד כדי כך שכמה לקוחות נזקקו לאשפוז לאחר שנחשפו למזון שהנפיק ואישה אחת גם הפילה בשל כך.

 

אז ברור, במה שנוגע למצביעיו של ליצמן, ידיעה מהסוג הזה איננה אלא דוגמה נוספת להתעמרות הממסדית המתמשכת בחרדים. יתרה מזאת, לא צריך להיות קמיל פוקס כדי לנחש שהיא לא תבוא לידי ביטוי בקלפי. מה עוד, כמו שהובהר אתמול בכלי התקשורת, גדולי התורה מגבים את סגן השר.

 

אבל את הציבור הרחב הידיעה הזו צריכה לעניין. הרבה יותר ממה שנראה שהיא מעניינת בפועל. היא מלמדת על תרבות הרוחשת מתחת לרדאר ומתעלמת מהנורמות הציבוריות. התנהלות ששלטון החוק לא רק זר לה אלא גם אינו בר-שיח. סוג של אוטונומיה בפועל, הנמשכת שנים, שגם אם יתברר, וזה יכול לקרות, שלא מדובר בעבירה פלילית, יש כאן פגיעה ערכית באמות המוסר שהיינו רוצים שיאפיינו את נבחרינו. התנהלות שכל מי שפוסל הקמת קואליציה עם בנימין נתניהו, צריך להבהיר מה בדיוק עמדתו בעניין.

 

מה דעתו על הגנה מתמשכת לכאורה על חשודה סדרתית בעבירות מין, ומה דעתו על הניסיון לכאורה לשנות החלטה של בכירי המשרד. האם הוא מקבל את פרשנות תומכיו שמדובר בעזרה לכל נזקק הפונה אליו, או שמא מנצל סגן השר את מעמדו כדי לעשות שבת לעצמו, להיטיב עם מי שנתפסים כאנשי שלומו.

 

  • אריאלה רינגל הופמן היא עיתונאית "ידיעות אחרונות"

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלום בר טל
אריאלה רינגל הופמן
צילום: שלום בר טל
מומלצים