שתף קטע נבחר

לא נשואה וגם לא רווקה: "לעגונה בישראל אין שום סטטוס"

אסתי סומפו נאלצת להתמודד עם מסכת בירוקרטית המיוחדת לנשים עגונות בישראל: בביטוח הלאומי העבירו את הכסף לבעלה הסרבן השוהה בגיברלטר, בעירייה רשמו את הארנונה על שמו ובקשו אישור ממנו כדי לתקן את הטעות - וגם הטבות של חד-הורית נשללות ממנה: "אי אפשר להסתובב חסרת סטטוס במדינה"

 

זעקת הנשים העגונות ומסורבות הגט לא מסתכמת בעול הנפשי הכרוך בנישואים בכפייה, וגם לא בחוסר היכולת לייצר זוגיות חדשה ומשפחה. לכל אלה מצטרפות עוולות ביורוקרטיות-כלכליות על האישה שהיא חד-הורית בפועל אך נשואה על הנייר.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>  

 

"אנשים לפעמים שואלים אותי, למה העגינות כל כך מפריעה לך, הרי את לא חיה באורח חיים דתי, עשי ככל העולה על רוחך". כך פתחה אסתי סומפו פוסט שכולו צעקה, ובו פירטה את מקצת המכשולים הקפקאיים הניצבים לפניה. לפני חצי שנה הורה בית הדין הרבני על פרסום פרטיו של בעלה אלי סומפו השוהה בגיברלטר, ומשם מונע מאשתו להתגרש ממנו ומעגן אותה בנישואיהם הכושלים. לעינוי הזה מתווספת צרת הביורוקרטיה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

"כשאת באה להציג מסמך מהימן שמעיד על הסטטוס שלך היום, תעודת זהות נניח, כתוב: 'נשואה'", היא מספרת בראיון לאולפן ynet. "אז אני צריכה להביא לצד התעודה המזהה עוד אלף מסמכים, כדי להראות שזה לא נכון. אבל אין לי שום מסמך אחר, אין לי סטטוס בעצם".

 

קפקא היה עושה מזה ספר

לשבור רגל זה מזל רע, אבל זה מזל רע שבעתיים כשאת אישה עגונה. "פניתי לקבל מביטוח לאומי דמי פגיעה, הליך סטנדרטי ביותר", היא מספרת. "כעבור קצת יותר מחודש אישרו לי את התביעה, וחשבתי לעצמי איזה יופי שזה קרה מהר. אבל מאז, הכסף שלי התחיל לטייל. לצערי, הכסף עדיין לא הגיע. הסיבה - כי אני עגונה". בהיותי 'נשואה' על הנייר, לבעלי יש חוב בביטוח לאומי, והכסף הולך אליו".

 

אסתי סומפו ()
אסתי סומפו. "אין לי כבר כוח יותר"

 

סומפו מספרת כי עשתה הפרדת תיקים, "שש פעמים", אך ללא הועיל: "בכל פעם אני צריכה מחדש, כי אני לא גרושה ואני לא נשואה... בן אדם רגיל, לא צריך הפרדת תיקים, גם גרושים לא, זה נעשה באופן ברור. אני צריכה בכל מקרה לעשות הפרדת תיקים מחדש, כי אני עגונה ואין אפשרות להשאיר את זה קבוע. כי זה לא באמת ססטוס".

 

"אני מגיעה לכל פקידה - בין אם בעיריית ירושלים, עמידר או ביטוח לאומי. מכולן אני שומעת שבגלל שאני עגונה אני צריכה להביא הרבה יותר מסמכים, אבל זה מייאש ומתסכל. כשהלכתי לרשום את הארנונה שלי עם החוזה על שמי, הפקידה רשמה את זה על שם בעלי. כשהתקשרתי לבקש שיתקנו, היא התנצלה על הטעות, אבל אמרה שבשביל לתקן היא צריכה את האישור שלו".

 

אלי סומפו, זה שממנו מבקשים את האישור על הטעות של הפקידה, שוהה בגיברלטר ואינו מציית לשלוש החלטות שונות של ערכאת השיפוט מהשנה האחרונה, שחייבו אותו בגט. "אני לא מדברת על הכלא הרגשי", אומרת סומפו. "אבל אי אפשר להסתובב חסרת סטטוס במדינה".

 

הביטוח הלאומי: מתנצלים

סומפו אומרת כי נגמר לה הכוח להילחם על זכויותיה הבסיסיות: "בעמידר הגשתי בקשה לעזרה בשכר דירה. כחד-הורית מגיעה לי עזרה כזו. אבל אני רשומה כנשואה, ולכן צריכה לעבור וועדות רבות שלוקחות חודשים רבים. את הכסף שמגיע לא מוכנים להחזיר רטרואקטיבית, וכך נמנעות ממני זכויות של נשואה וגם זכויות של חד-הורית".

 

מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה: "בדקנו לעומק את המקרה המורכב והחריג הזה, ואכן חלה טעות טכנית בתשלום הקצבה. ברצוננו להתנצל בפני הגברת סומפו. יצרנו איתה קשר ונדאג להעביר לה את יתרת התשלום בהקדם".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "לאחר בדיקה מעמיקה התברר כי עיריית ירושלים העניקה לפונה את ההנחות המקסימליות לארנונה, בהתאם לנתונים שהוצגו בפנינו, ועל פי זכאותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים