שתף קטע נבחר

בעקבות הסתה ואיומים: בית הכנסת בווילנה נסגר

שיא של מתיחות אנטישמית בווילנה בעקבות ויכוח ציבורי סביב הסרת הנצחתם של פושעי מלחמה ושונאי יהודים. מנהיגי הקהילה הודיעו כי הם סוגרים את בית הכנסת בבירה ואת מטה הקהילה: "באווירת המתיחות וההסתה הגוברת, אין לנו אמצעים להבטיח את ביטחונם של המבקרים"

בית הכנסת שנסגר בווילנה (צילום: AP)
בית הכנסת שנסגר בווילנה(צילום: AP)
 

 

מנהיגי הקהילה היהודית בליטא הודיעו כי הם סוגרים את בית הכנסת בבירה וילנה ואת מטה הקהילה, זאת בעקבות איומים. "באווירת המתיחות וההסתה הגוברת, אין לקהילה היהודית או לבית הכנסת בווילנה את האמצעים להבטיח את ביטחונם של המבקרים, ובהם ניצולי שואה ומשפחותיהם", נמסר בין היתר בהודעת הקהילה.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>  

 

לאחרונה גוברת המתיחות האנטישמית בווילנה בעקבות ויכוח ציבורי טעון אודות הנצחתם של בכירים ליטאים ממלחמת העולם השנייה, שהיו מעורבים בשואה. הרשויות במדינה הסירו לאחרונה לוח זיכרון לבכיר אחד, ושינו את שמו של רחוב שנקרא על שם אחר.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

הצעדים גרמו לזעם בקרב חלקים מהציבור הליטאי, שלובה בהתססה מצד פוליטיקאים שקראו להפגנות, כך לדברי גורמים בקהילה. "הקהילה היהודית הליטאית קיבלה שיחות טלפון ומכתבים מאיימים בימים האחרונים", נמסר עוד בהודעה.

 

הקהילה בווילנה ביקשה סיוע

בקהילה ביקשו את עזרת הרשויות באבטחה של בית העלמין היהודי, הממוקם כ-20 ק"מ מהבירה וילנה. ראש ממשלת ליטא, סאוליוס סקוורנליס, קרא אתמול לשירותי הביטחון במדינה "לפעול מיידית כדי למנוע מקרים אפשריים של שנאה אתנית, ואם יש צורך, להשתמש באמצעים אחרים תחת החוק".

 

בית הכנסת שנסגר בווילנה (צילום: AP)
בית הכנסת בווילנה מבפנים(צילום: AP)

 

לפני השואה חיו בליטא 60 אלף יהודים, שהיוו כשליש מאוכלוסיית וילנה, אך רובם נרצחו. כיום מונה הקהילה היהודית רק 3,000 בני אדם מתוך אוכלוסייה של 2.9 מיליון תושבים במדינה.

 

ב-27 ביולי הסירה עיריית וילנה לוח זיכרון לג'ונאס נורייקה מבניין הספרייה במרכז העיר. הצעד בא בהוראת ראש העיר, רמיגיוס סימסיוס, בשל תמיכת נורייקה בהחלטת הנאצים להקים גטו ליהודים ולבזוז את רכושם. כמה ימים קודם לכן, ב-24 ביולי, החליטה מועצת העיר החליטה לקרוא בשם חדש לרחוב במרכז העיר, שנשא את שמו של קאזיס סקירפה, דיפלומט וקצין צבאי ליטאי, בשל עמדותיו האנטישמיות.

 

גרמניה: 750 חילולי קברים

בתוך כך ממשיך לגאות גל האנטישמיות בחלקים רבים ביבשת. במינכן הותקפו רב בית כנסת ושני בניו הותקפו כשיצאו מהתפילה. זה קרה בשבת האחרונה בשעת צהרים, כאשר שני צעירים גרמנים ירקו עליהם ואף קיללו אותם.

 

על פי הודעת המשטרה במינכן, ההתקפה אירעה ברובע שוואבינג בעיר. הרב ובניו בני ה-19 חבשו כיפות. הצעירים כאמור קיללו אותם, קראו לעברם קריאות אנטישמיות (יהודים מזויינים) והחלו לירוק עליהם שוב ושוב. הרב ושני ילדיו נמלטו מהמקום. המשטרה פתחה בחקירה.

 

העיתון טאגסשפיגל דיווח כי בגרמניה מחולל בית עלמין יהודי מדי שבועיים לכל הפחות. בשנת 2018 היו 27 התקפות נגד בתי קברות יהודיים, בתוכם הצליחה המשטרה לפענח רק 3 מקרים. כך עולה מתשובתו של משרד הפנים הפדרלי לשאילתה של סגנית נשיא הבונדסטאג, פטרה פאו. מדובר בעלייה, לאחר שבשנה הקודמת היו 21 מקרים כאלה.

 

בשנת 2017 אירעו 27 התקפות על בתי כנסת, וגם כאן שיעור הפיענוח זעום: המשטרה הצליחה לאתר את העבריינים רק בארבע התקפות ובמקרה אחד של בית קברות שחולל. מאז שנת 2000 הגיע מספר המקרים של חילולי קברים בגרמניה ליותר מ-750 מקרים (בגרמניה יש בסביבות 2,000 בתי עלמין יהודיים).

 

נשיא המועצה המרכזית של יהודי גרמניה, יוסף שוסטר, אמר כי למרבה הצער חילול קברי יהודים והתקפות על בתי כנסת הפכו לעניין יומיומי בגרמניה. "גרמניה איננה יכולה להרשות לעצמה להתרגל למצב הזה כאל נורמה", אמר. הוא הפציר ברשויות הביטחון להגביר את השמירה המשטרתית על בתי קברות, ולהגביר את המאמצים לפענח את המקרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים