שתף קטע נבחר

חג הקורבן בעולם: העולים למכה סקלו את השטן

החאג' בסעודיה, שבו משתתפים 2.5 מיליון עולי רגל, קרב לסיומו: המאמינים מיידים אבנים על "השטן", מגלחים ראשיהם ומשילים את הבגד הלבן. אסד הגיע למסגד בדמשק, חג הקורבן מתוח בנורבגיה: הירי במסגד מסתמן כפשע שנאה, פעיל הימין הקיצוני דיבר נגד מהגרים ורצח את אחותו הקטנה

כ-2.5 מיליון הבאים לחאג', העלייה לרגל השנתית למקומות הקדושים בסעודיה, השתתפו היום (א') בטקס סקילתו של השטן, המסמן את ההגעה לימיו האחרונים של החאג'. עולי הרגל, שבאו השנה מיותר מ-160 מדינות שונות, קיבלו לידיהם אבנים קטנות ויידו אותן לעבר קיר ענקי, רוגמים לכאורה את כוחות הרשע. ברחבי העולם חוגגים היום המוסלמים את חג הקורבן, עיד אל-אדחא.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

  (צילום: רויטרס)
זורקים אבנים על "השטן", בחאג' בסעודיה, היום(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
סביב הכעבה, האבן הקדושה למוסלמים במכה(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
הבגד הלבן יורד, וגם השיער. מתגלחים לסוף החאג'(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AP)
צועדים בין המקומות הקדושים(צילום: AP)

  (צילום: EPA)
מוסלמים בהר ערפאת, סעודיה, במסגרת העלייה לרגל(צילום: EPA)

החאג' הוא אחד מחמשת עמודי האיסלאם, וכל מוסלמי שכוחו הפיזי והכלכלי עומד לו נדרש להשתתף בו לפחות פעם אחת בחייו. במהלך חמשת ימי העלייה לרגל מקיפים מוסלמים את האתר הקדוש ביותר לאיסלאם, הכעבה, ומשתתפים בטקסים שמטרתם לטהר את הנפש, לכפר על חטאי העבר, לקרב אותם אל האל ולקדם ענווה ואחדות. מוסלמים רבים חוסכים כסף במשך שנים כדי לעשות את הדרך הארוכה למכה ולהשתתף באירוע.

 

לרגל סיום החאג', שהחל בשבוע שעבר, נוהגים הגברים העולים לרגל לגלח את ראשיהם – פעולה המסמלת התחדשות רוחנית ולידה מחדש. הגברים גם מסירים מעליהם את הבגדים הלבנים שעטו עליהם לאורך ימי העלייה לרגל וחוזרים לבגדיהם הרגילים.

 

החאג' הוא אחד הכינוסים הדתיים הגדולים בעולם, והוא אתגר לוגיסטי עצום שממשלת סעודיה מתמודדת איתו מדי שנה. לפי הרשויות בסעודיה, 1.85 מיליון עולי רגל הגיעו השנה מחו"ל, ועוד 634 אלף הצטרפו אליהם מסעודיה עצמה, רובם הגדול תושבי סעודיה שאינם אזרחי הממלכה.

  (צילום: AP)
אסד במסגד, הבוקר(צילום: AP)

  (צילום: EPA)
חג הקורבן בתימן(צילום: EPA)
  (צילום: AP)
תפילות החג באפגניסטן(צילום: AP)

  (צילום: EPA)
מוסלמים בקירגיזסטן(צילום: EPA)

  (צילום: EPA)
סראייבו, בוסניה(צילום: EPA)

  (צילום: EPA)
אפגניסטן, הבוקר(צילום: EPA)

  (צילום: EPA)
ילדים בבוקר החג באפגניסטן(צילום: EPA)

  (צילום: MCT)
מצריות מציינות את החג, היום(צילום: MCT)

במהלך ימי הטקסים מספקת הממלכה לעולי הרגל טיפול רפואי, שירותי תחבורה, ארוחות, חטיפים ומים. במינה הסמוכה למכה הוצבו אלפי אוהלים ממוזגים כדי לשכן את עולי הרגל במהלך השלב האחרון של החאג', הנחשב למסוכן במיוחד: שם אירע ב-2015 אסון כבד, כשיותר מ-2,400 עולי רגל נמחצו למוות. מאז אותו אסון הרחיבו שלטונות סעודיה את השבילים באזור והגבירו את הפיקוח על זרם המבקרים כדי למנוע הישנות של הטרגדיה.

 

נכנס למסגד עם אקדחים ורובים

חג הקורבן הנוכחי מתוח במיוחד עבור מוסלמים בנורבגיה, שם נרשמה אתמול תקרית ירי במסגד לא הרחק מאוסלו, שהמשטרה חושדת כעת כי הייתה ניסיון לבצע פשע שנאה נגד מוסלמים. היורה, צעיר לבן שנשא כמה רובים ואקדחים, הביע בעבר ברשת עמדות ימין קיצוני, בכלל זה נגד מהגרים, ושיבח אישים כמו וידקון קוויזלינג, מנהיג נורבגיה בימי הכיבוש הנאצי.

  (צילום: EPA)
המסגד שבו ירה הצעיר אתמול, נורבגיה(צילום: EPA)
 

בירי אתמול במרכז האיסלאמי א-נור לא היו נפגעים. רק שלושה בני אדם היו במסגד באותה העת, והם עסקו בהכנות לחג הקורבן. הם הצליחו להשתלט על היורה ועיכבו אותו עד לבוא המשטרה. עם זאת, רק עשר דקות לפני הגעת היורה עוד היו במקום יותר מעשרה מתפללים.

 

לפי החשד, היורה, צעיר בשנות ה-20 לחייו, רצח לפני צאתו למסגד את אחותו למחצה, בת 17. גופתה נמצאה בביתו. מוחמד רפיק בן ה-65, טייס לשעבר בחיל האוויר של פקיסטן, היה הראשון להתעמת עם התוקף אתמול. "פתאום שמעתי ירי בחוץ", סיפר, "ואז האיש נכנס לתוך הבניין עם רובים ואקדחים. הוא התחיל לירות על שני האחרים שהיו בִּפְנים". רפיק סיפר שתפס את היורה, הפיל אותו לקרקע והרחיק ממנו את הנשק.

  (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה סולברג בביקור הזדהות: "זה אתגר עולמי"(צילום: רויטרס)

הנהלת המסגד הגבירה השנה את אמצעי הביטחון במבנה בעקבות טבח המסגדים בניו-זילנד, שבו רצח פעיל ימין קיצוני 50 מתפללים מוסלמים. ראש ממשלת נורבגיה ארנה סולברג הודיעה כי הממשלה הגבירה גם היא את אמצעי הביטחון לקראת חג הקורבן המצוין היום, שבאירועיו ישתתפו אלפי מוסלמים. היא הדגישה כי אף שהממשלה מנסה ללא הפסקה להילחם בשיח השנאה – יש לפעול ביתר שאת: "זה אתגר. במובן מסוים, זה אתגר עולמי".

 

נורבגיה עדיין זוכרת את הטבח שביצע בשנת 2011 פעיל הימין הקיצוני הניאו-נאצי אנדרס ברייוויק, טבח שבו נרצחו 77 בני אדם. זה הטבח הקשה ביותר שידעה נורבגיה שלא בזמן מלחמה. תחילה פוצץ ברייוויק מכונית תופת באוסלו והרג שמונה אנשים, ומשם המשיך לאי אוטויה ורצח ביריות 69 בני אדם, רובם הגדול בני נוער במחנה קיץ של תנועת נוער המזוהה עם השמאל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
סוקלים את השטן בסעודיה
צילום: רויטרס
מומלצים