שתף קטע נבחר

לא כל השמאליים באמת שמאליים: 10 עובדות ליום האיטר

למרות שלפחות 15 אחוז מהאוכלוסייה הם שמאליים, העולם בנוי לימניים, מה שמותיר פעמים רבות את האיטרים מאחור. התוצאה עלולה להיות הרסנית – מעיכוב מוטורי ועד בעיות רגשיות. לכבוד יום האיטר הבינלאומי החל היום - כמה דברים שרק שמאליים יבינו, ואולי כדאי שגם אתם

להיות שמאלי זה כבר מזמן לא "אישיו", ולמרות ש-15 אחוז מאוכלוסיית העולם הם בעלי דומיננטיות שמאלית, מעטים יודעים עד כמה הם שונים, הן בתפיסה ובתפקוד המוחי, ביכולות, ובעיקר בקשיי היום יום שהעולם ה"ימני" מערים עליהם.

 

לרגל יום השמאליים המצוין היום (ג') ברחבי העולם, הנה 10 דברים שרק שמאליים (ובהם כותב שורות אלה) מבינים, ואולי כדאי שגם אתם תתחילו:

 

1. גם אצל החיות

אם תהיתם שמא חלוקת הדומיננטיות הימנית או השמאלית היא "המצאה של בני אדם", תתפלאו לדעת שהעדפת יד קיימת גם ביונקים מפותחים. עם זאת, בניגוד לבני האדם שרובם ימניים, אצל בעלי החיים ההתפלגות בין הצדדים משתנה.

 

כך למשל, רוב הקופים מזן למור נוטים להיות שמאליים, אצל קופי המקוק הנטייה לימניות או שמאליות שווה פחות או יותר, ואילו 35 אחוז מתוך הגורילות והשימפנזים הם שמאליים.

 

2. גם זה כנראה – גנטי

אחת הסברות העתיקות היא, שהדומיננטיות השמאלית או הימנית מושפעת מחינוך ההורים, או מגורמים סביבתיים אחרים. אבל עולם המדע שוב מוכיח, שהכל, שוב, הוא כנראה גנטי, וגם כאן נטיית הדומיננטיות של המוח נקבעת בתכנות מוקדם שלו.

 

אבל זה הרבה יותר מסובך ממה שחשבתם, כיוון שלא ברור לחלוטין האם מדובר בגנים מהאימא או מהאבא. מצד אחד, הראו מחקרים כי כששני ההורים ימניים – רוב הסיכויים שגם הילדים יהיו ימניים. מנגד, במשפחה שבה האם ימנית והאב שמאלי, יהיו פחות ילדים שמאליים, ואילו כשהאב ימני והאם שמאלית, ייוולדו יותר ילדים שמאליים. נתונים אלה העלו את ההשערה כי ככל הנראה, למטען הגנטי של האם, יש השפעה גדולה יותר על הקביעה האם הילד יהיה שמאלי או ימני.

 

עדות נוספת לכך שהדומיננטיות היא גנטית נראית בתאומים: אף שתאומים זהים – זהים גם מבחינה גנטית, בפועל, לכל תאום זהה יש סיכוי של 20 אחוז להיות שמאלי, בעוד התאום השני יפתח דומיננטיות ימנית.

 

ידיים (צילום: shutterstock)
ימין או שמאל? הכל במוח(צילום: shutterstock)

 

3. לא כל השמאליים – שמאליים

ממש כמו בחיים, גם הדומיננטיות של הידיים לעיתים היא לא עניין של שחור ולבן. כך, יש שמאליים שבחלק מהפעילויות המוטוריות והקוגניטיביות מגלים דווקא פעילות ימנית, אם בשל נטייה מולדת או פשוט משום שהתרגלו שרוב האביזרים (כמו עכבר, מחשב ומספריים), מיוצרים לימניים, ו"אימנו" את המוח להשתמש בהם.

 

לכ-22 אחוזים מהאוכלוסייה כלל אין העדפת יד. מן המפורסמים שבהם למשל מיכאלאנג'לו, שצייר את "בריאת האדם" על תקרת הקפלה הסיסטינית בשתי ידיו.

 

על פי ההערכות, לפחות 10 אחוזים מאלה שמוגדרים ימניים הם בעלי שמאליות סמויה, כלומר יד ימין היא הפועלת, אך המוח מראה על דומיננטיות של החצידור (חצי מוח) השמאלי במוח. יותר ויותר מחקרים מדגימים שבעלי השמאליות הסמויה, סובלים בילדותם מליקויי למידה ומקשיים בהתארגנות ובארגון של תוכן. אלה נגרמים מהיעדרו של חלק דומיננטי במוחם, שמתפקד כ"אחראי".

 

4. הנזקים הקשים בהמרת יד

בעבר זה היה נוהג מקובל, בעיקר אצל הסבתא והסבא שראו משהו פגום בכך שהילד שמאלי, לבצע "טיפול המרה" ולמנוע מהילד להיות שמאלי על ידי פעולות אלימות, מילולית או פיזית. כך למשל, ישנם דיווחים על קשירת יד שמאל בעת פעילות מוטורית ואפילו הכאות או השפלות של הילד.

 

אבל טיפולי ההמרה שנשמעים היום כמזעזעים למדי, טומנים בחובם נזקים כבדים: על פי הערכות פסיכולוגים, הפעולות האלה גורמות ל"בלבול" המוח – שמצד אחד בעל דומיננטיות שמאלית, ומנגד מדוכא בצד הדומיננטי. התוצאות הן פגיעה רגשית של הילד, ערך עצמי נמוך, ואף הפרעות נפשיות.

 

הקפלה הסיסטינית. מיכאלאנג'לו צייר בשתי ידיו - גם ימין וגם שמאל ()
הקפלה הסיסטינית. מיכאלאנג'לו צייר בשתי ידיו - גם ימין וגם שמאל

 

5. היצירתיות

לא מעט נכתב על היצירתיות והכישרון האמנותי בהם ניחנים השמאליים, לצד יכולת ספורטיבית. דומיננטיות שמאלית שכיחה מאוד בקרב ציירים, פסלים ואמנים בכלל. הדבר אינו מפתיע, שכן החצידור הימני עוסק בחשיבה הגלובלית, האסוציאטיבית, בפענוח תמונות, מצבים וצבעים, הוא יצירתי יותר, חושב בצורה לוגית ותבניתית ופחות אחראי על תפיסה יותר מופשטת.

 

עדות נוספת לכישרון האמנותי ניתן ביכולת ההבחנה בפרטים קטנים, בה ניחנים ככל הנראה השמאליים: פסיכולוגים מאוניברסיטת בירמינגהם בדקו את הפעילות המוחית של מתנדבים שנתבקשו להביט בדמויות שונות. באמצעות מכשיר גירוי מגנטי שהונח על ראשי הנבדקים, נמצא כי גירוי של הצד השמאלי במוחם של הימניים, הקשה עליהם להבחין בפרטים קטנים. אצל שמאליים המצב היה הפוך: גירוי הצד הימני הקשה על השמאליים להבחין בפרטים קטנים בדמויות שלפניהם.

 

לדברי החוקרים, אצל הימניים החצידור הימני הוא שרואה את התמונה במלואה, בעוד הצד השמאלי מבחין בפרטים הקטנים. מנגד, אצל השמאליים המצב כאמור הפוך, והצד הימני של המוח הוא שאחראי על האבחנות הדקות בפרטים. החוקרים סיכמו, כי לא רק תפקודי השפה קשורים ישירות להיותנו ימניים או שמאליים, אלא גם הדרך שבה אנו רואים את העולם.

 

6. הספורטיביות

נראה כי לשמאליים יש יתרון מסוים גם במקצועות הספורט, הדורשים תגובות מהירות ושיפוט מרחבי טוב. תפיסה מרחבית היא באחריותו של החצידור השמאלי, וכך ניתן למצוא ספורטאים שמאליים בענפים רבים, מאתלטיקה ועד משחקי כדור. יתרון נוסף הוא בענפי ספורט מים: שמאליים מסתגלים לראייה מתחת למים מהר יותר מימניים.

 

7. הסלבס

אולי זה החוש האמנותי, אולי זו האינטליגנציה שבה, על פי ההערכות, ניחנים חלק מהשמאליים – כך או כך, ניתן למצוא שורת מפורסמים ארוכה הכותבת ביד שמאל. ברשימה החלקית הזו נמצאים ליידי גאגה, ג'רי סיינפלד, ג'ורג' מייקל המנוח, אופרה וינפרי, הנסיך צ'רלס, ביל קלינטון, ג'ורג' בוש, ברק אובמה, סלין דיון, גולדי הון, ג'וליה רוברטס, ניקול קידמן, וופי גולדברג, ג'ים קרי, ליסה קודרו (פיבי מ"חברים), אנג'לינה ג'ולי, קיאנו ריבס, הבמאי ג'יימס קמרון, הטניסאי ג'ון מקנרו ועוד ימני, אבל שמאלי בהחלט - ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

 

שמאליים, לא שמאלנים. בנימין נתניהו וג'רי סיינפלד (צילומים: shutterstock ,Jason Shaldon) (צילומים: shutterstock ,Jason Shaldon)
שמאליים, לא שמאלנים. בנימין נתניהו וג'רי סיינפלד(צילומים: shutterstock ,Jason Shaldon)

 

8. כך תדעו אם אם דומיננטים ימניים או שמאליים

הדומיננטיות בידיים נבדקת בשלושה מדדים: יד בכתיבה, רגל המונפת בדילוג ועין המופלית לטובה בתהליכי קריאה, בהצצה דרך חריר או בקריצה. עם זאת כאמור, חלק מהימניים הם גם "קצת" שמאליים, חלק מהשמאליים משתמשים גם ביד השנייה, ויש כאלה שהם גם וגם.

 

9. מה קורה במוח?

אם נבדקתם אי פעם אצל נוירולוג, ודאי תזכרו כי אחת השאלות הראשונות שנשאלתם, היא האם אתם ימניים או שמאליים. שאלה זו חשובה לצורך הערכה של תפקודים שונים בגוף כמו אזורי השפה. אז מה באמת שונה בין המוח של ימניים לשמאליים?

 

"היד הדומיננטית מעידה על החצי הדומיננטי במוח, ובעיקר על אזורי השפה הנקראים אזור ברוקה ואזור ורניקה", מסביר ד"ר ליאור אונגר, נוירוכירורג מהמרכז הרפואי שיבא, "אצל 95% מהאנשים שהם ימניים דומיננטיים, מרכז השפה יהיה בחצי השמאלי של המוח. אבל אצל שמאליים – העסק הרבה יותר מסובך: אצל 50% מהם מרכז השפה יהיה בצד הימני, ואצל היתר מרכז השפה יהיה בצד השמאלי".

 

מרכזי השפה חשובים לא רק ליצירת שפה, מסביר ד"ר אונגר: "השפה היא לא רק היכולת לדבר או להקשיב, אלא גם להרכיב מחשבות, להגדיר ולהבין מה הדבר שאנחנו רואים, ואיפה הוא נמצא.

 

"כדי שנוכל להשיב על השאלות הללו, מרכזי השפה צריכים להיות תקינים ולהתממשק עם חלקים נוספים במוח משני צידיו. מהסיבה הזו, נוירולוגים ומנתחי מוח, מבררים האם המטופל שמאלי או ימני, מה שיכול להשפיע דרמטית על התפקוד והמיקום של פגיעות במוח, אם יש כאלה.

 

10. שגרת יום יום לא פשוטה

השמאליים נתקלים בלא מעט קשיים בחיי היום יום, שנראים לעולם הימני כחסרי משמעות. הנה כמה מהבעיות עמן מתמודדים השמאליים:

גזירה.

שימוש בעכבר מחשב.

פנייה לכיוון הנכון כשהווייז אומר "ימינה" או "שמאלה".

קריאת שעון מחוגים.

מציאת כיסא שמאלי באוניברסיטה.

 

צפו: עוד על עולמם של השמאליים

  

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כותבים ביד שמאל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים