שתף קטע נבחר

"השוטרים התעללו באחי וכתשו אותו יום ולילה, עד שהוא התאבד"

אמיר סבהט סיפר לאולפן ynet על אחיו אלי, שנעצר לפני 22 שנה לאחר שנהג באופנוע ללא רישיון: "השוטר אמר לו 'מאיפה גנבת את האופנוע, חתיכת כושי מסריח'". המשטרה: "היו מי ששייכו מקרה זה ומקרים אחרים של אובדנות למשטרה, באופן מעוות שחוטא לאמת"

 

 

 

מותו של סלומון טקה, שנורה למוות בקריית חיים, הציף הרבה מקרים דומים שחוו בני הקהילה האתיופית. אחד מהם הוא אמיר סבהט, שפרסם פוסט מרגש בפייסבוק שבו גולל את סיפורו של אחיו אלי, שהתאבד לאחר טראומה שעבר בחקירת משטרה לפני 22 שנה. אמיר התארח היום (ג') באולפן ynet: "השוטרים התעללו באחי וכתשו אותו עד שהוא התאבד. ילדים מתים פה מאלימות משטרתית, מישהו חייב לקחת אחריות".

אמיר סבהט  (צילום: שמוליק דודפור)
אמיר סבהט (משמאל) ואחיו אלי ז"ל (צילום: שמוליק דודפור)

"אחי בן ה-16 נעצר כשהוא רוכב על אופנוע ללא רישיון", סיפר סבהט. "שוטר שלא בתפקיד ראה אותו ועצר אותו בחשד שהאופנוע לא שלו, למרות שהוא היה רשום על שמי. השוטר לקח אותו לתחנת משטרה בלי לקרוא להורים, ועבר פה על נהלים של המשטרה. שם, במשך יום ולילה התעללו בו, כתשו אותו. לפי המחברת שאלי השאיר ולפי הצלקות והחבלות שראיתי, הוא עבר סדנת שבי, ואני יודע מה זה סדנת שבי בצבא. התעללו בו".

 

-מה ראית עליו, מה הוא עבר?

"חבלות בכל חלקי גופו. מעבר לחבלות הפיזיות, הריסוק הנפשי זה מה שהשפיע עליו, ובסוף הוא התאבד.

 

"שבוע לאחר התקרית, אחרי שראינו אותו הולך ודועך, בשפת גוף, בדיבור, באנרגיות, הוא החליט להתאבד ומי שמצאה אותו זו אמא שלי", סיפר אמיר בכאב. "הוא התכנס בתוך עצמו. הוא היה בן אדם חברותי, תלמיד מצטיין, עובד. כל משפחה הייתה רוצה ילד כזה".

משפחתו של סלומון טקה יושבת שבעה (צילום: AFP)
"יש פה חבית חומר נפץ". הוריו של סלומון טקה עם תמונתו (צילום: AFP)

הפגנה יוצאי אתיופיה בעזריאלי ()
הפגנה של יוצאי אתיופיה בעזריאלי

- לדעתך זה מה ששבר אותו, עד כדי התאבדות?

"יש תיעוד לזה. המשטרה יכולה להגיד עד מחר שהיא לא מאמינה. זה אחי, אני מכיר אותו היטב, יש מחברת שבה הוא תיעד את כל השתלשלות האירועים.

 

"למשל, בעיכוב עצמו השוטר אמר לו: 'איזה אופנוע, לא יכול להיות שהוא שלך, באיזה כסף קנית אותו? תגיד לי, מאיפה גנבת אותו? באיזה כסף קנית אותו, חתיכת כושי מסריח, עכשיו אתה בא איתי ואומר לי מאיפה גנבת את האופנוע הזה'. אחי אמר לו: 'שמע, זה כמה מטרים ללכת לבית, רישיון הרכב נמצא שם. אין לי רישיון נהיגה'. אבל לא, הוא קרא לניידת, קרא לגרר משטרתי, לקחו אותו לתחנה, העלימו אותו במשך לילה ויום".

 

לאחר החקירה אלי שיתף את אחיו בחוויה הקשה שעבר: "הוא התמקד בעיקר בביטויים שנאמרו שם, פחות במכות. האמירות הנוראיות שהשוטר אמר משקפות הלך רוח ומגמה של 20 ומשהו שנה, שהמשטרה פשוט לא לוקחת אחריות. לא כתבתי את הפוסט הזה בשביל לקבל סימפטיה מהציבור, אלא כדי להתריע ולהגיד שילדים מתים פה מאלימות משטרתית, קחו אחריות! אח שלי שילם מחיר יקר, אני שילמתי מחיר יקר, ההורים שלנו שילמו מחיר יקר. אני לא מתכוון שהבן שלי ישלם מחיר יקר - עכשיו תעצרו את זה".

 

 

- אתה חושש שגם לבן שלך זה עלול לקרות?

"עוד עשר שנים הוא יהיה בגיל של אלי, אני בטוח שיהיה לו מפגש עם המשטרה, משוכנע במיליון אחוז. אני לא מדבר ממקום של סובייקטיביות, המציאות מראה את זה".

 

במשטרה אמרו בתגובה לטענות כי "מדובר במקרה מצער של התאבדות שהתרחש לפני 22 שנה. לצערנו היו מי ששייכו מקרה זה ומקרים אחרים של אובדנות בקרב קהילת יוצאי אתיופיה בעשורים האחרונים למשטרה, באופן מעוות שחוטא לאמת ומטעה את הציבור".

 

את אמיר סבהט התגובה הזו לא מנחמת: "הסיבה שכתבתי את הפוסט זה בדיוק לגרום למשטרה, אולי, לשנות את דרכה ולקחת אחריות, והינה המשטרה מתנערת לגמרי מאחריות. היא טוענת שאין קשר בין מה שאלי עבר לבין ההתאבדות שלו. ההתנערות הזאת היא כבר פתולוגית, של עשרות שנים.

 

"אני לא מצפה שהמשטרה תתקן את עצמה, לא מח"ש, לא המשטרה ואפילו לא הפרקליטות. מישהו למעלה חייב להקשיב, ולהבין שיש פה חבית חומר נפץ שתתפוצץ לכולנו בפרצוף. יש פה קהילה שלמה שבוערת. עד עכשיו שיחקנו בכללי המשחק הרגילים".

 

סבהט סיפר שקיבל בעיקר תגובות אוהדות מהציבור הרחב: "זה מחמם את הלב. יש פה תקווה כנראה, אבל מהמשטרה אין לי שום ציפייה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שמוליק דודפור
אמיר סבהט (משמאל) ואחיו אלי ז"ל
צילום: שמוליק דודפור
מומלצים