שתף קטע נבחר

חצבת בישראל: 4,306 איש חלו מתחילת התפרצות המחלה

פטירתה של רותם אמיתי, דיילת אל על שנדבקה בחצבת לפני כחמישה חודשים במהלך טיסה מניו יורק, הגיעה לאחר גל התפרצות בן שנה וחצי של מחלת החצבת בעולם ובארץ, במהלכו נדבקו בישראל 4,306 איש - שלושה נפטרו. מומחית: "אמנם יש ירידה מרשימה במקרי החצבת, אבל ההתפרצות אינה מאחורינו"

אחרי כחמישה חודשי אשפוז, נפטרה הדיילת רותם אמיתי שנדבקה בחצבת מחולה ששהה במטוס מניו-יורק לישראל ונשא את הנגיף. אמיתי היא הקורבן השלישי לגל התפרצות החצבת בישראל שהחל בתחילת שנת 2018 וטרם חלף.

 

מאז התפרצות החצבת בארץ נרשמו 4,306 מקרי הידבקות, כאשר שלושה מהם הסתיימו באופן טרגי של מקרה מוות. המקרה הראשון היה בבית חולים בירושלים, כאשר נקבע מותה של תינוקת בת שנה וחצי שלא חוסנה ונדבקה במחלה. המקרה השני היה כשאדם בשנות ה-80 לחייו שנדבק במחלה, נפטר וכעת פטירתה של אמיתי.

 

  ( Photo: Courtesy)
רותם אמיתי ז"ל. הקורבן השלישי מאז תחילת התפרצות החצבת( Photo: Courtesy)

  

נתוני משרד הבריאות העדכניים ביותר מגלים כי בירושלים נרשם המספר הגבוה ביותר של נדבקי חצבת – 2,273, כלומר, יותר ממחצית מהחולים. אחריה נמצאת תל-אביב עם 431 חולים, ובמקום השלישי מבחינת כמות החולים נמצאת צפת עם 380 חולים. בנתניה כמות חולי החצבת הנמוכה ביותר שנרשמה - 18 בלבד.

 

  ( )

 

פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, מסבירה בשיחה עם ynet: "אמנם יש ירידה מרשימה במספר מקרי החצבת אבל ההתפרצות איננה מאחורינו. הדבר מצטרף למגמה עולמית שפגעה בגל ההתפרצות הנוכחי ב- 110 אלף בני אדם. מה שמגביר את גורמי הסיכון, הם אזרחים שנמנעים מחיסון או מגיעים להתחסן באיחור, כאשר כל חודש נוסף מגדיל את אפשרויות הידבקות המחלה".

 

פרופ' סדצקי מוסיפה: "על כל מקרה של חצבת מתקבל דיווח במשרד הבריאות ומיד נפתחת חקירה אפידמיולוגית, כדי להבין מי האנשים שהיו במגע עם החולה ועדכון הציבור שעליהם לבדוק את מצב החיסונים שלהם ובמידת הצורך לקבל מנת חיסון נוספת".

 

אילוס מחט חיסון חיסונים (צילום: shutterstock)
חיסון לחצבת. לאדם שאינו מחוסן הנחשף לחולה חצבת, יש סיכון גבוה מ-90% להידבק במחלה(צילום: shutterstock)

 

חשיפה וסיכון להדבקה במחלה

פעוטות בגילאי 2 עד ארבע, היו החשופים ביותר להידבקות במחלה ו-734 מבין כלל הנדבקים, כך על פי נתוני משרד הבריאות. בקבוצת הגיל של 60 ומעלה, נרשמו הכי מעט הדבקות עם 47 מקרים בלבד.

 

  ( )

בגל התפרצות החצבת הנוכחי, בחודשים אוקטובר עד דצמבר 2018 נרשמה כמות הנדבקים הגבוהה ביותר - 2,486, יותר ממחצית מכלל הנדבקים בשנתיים האחרונות. בחודשים האחרונים חלה ירידה וביולי 2019 נרשם מספר נמוך של 14 נדבקים בלבד.

 

חצבת היא המחלה הזיהומית המדבקת ביותר. בחלק מהמקרים, סיבוכי המחלה עלולים להיות קשים ואף לסכן חיים. נדרש שיעור כיסוי חיסוני גבוה מאוד באוכלוסייה כדי למנוע התפשטות חצבת.

 

ירידה באחוז המתחסנים באוכלוסייה עלולה להוביל להתפרצויות של המחלה. זו הסיבה העיקרית להתפרצויות במדינות אירופה ובמקומות אחרים בעולם. גם במדינות חופשיות מחצבת, כמו ישראל, קיימת סכנה להדבקה והתפשטות המחלה מחולים שמגיעים מחו"ל. לאדם שאינו מחוסן הנחשף לחולה חצבת, יש סיכון גבוה מ-90% להידבק במחלה.

 

  ( )

ד"ר ארז גרטי, ראש תחום תקשורת המדע ממכון דוידסון לחינוך מדעי מסביר: "בשנים האחרונות אנו עדים להתפרצויות של מחלת החצבת, מחלה מידבקת ביותר שעלולה לגרום לסיבוכים קשים ולמוות.

 

"החצבת ניתנת למניעה על ידי חיסון. עם זאת, בעקבות הפצת מידע שגוי על החיסון, הכיסוי החיסוני נפגע והמחלה חוזרת - בעיקר בריכוזי אוכלוסיות לא מחוסנות. החיסון נגד מחלת החצבת יעיל ובטוח מאוד והחוששים ממנו צריכים לדאוג הרבה יותר מהמחלה עצמה".

 

 

 

 

החיסון בישראל

בישראל ניתן החיסון על ידי לשכות בריאות הציבור, טיפות החלב ושירותי בריאות התלמיד חיסון בשתי הזדמנויות: בפעם הראשונה בגיל 12 חודשים ובפעם השנייה בכיתה א'.

 

מבוגרים שנולדו בשנת 1957 או לפני כן לא זקוקים לחיסון, משום שבתקופה שקדמה לשנה זו חלה התפרצות חצבת וכל מי שנדבק בה חוסן.

 

  ( )

סימני ההידבקות במחלה

חום גבוה, נזלת, שיעול, עיניים אדומות ורתיעה מאור. מספר ימים לאחר החשיפה לנגיף תופיע בדרך כלל פריחה בצבע אדום כהה על העור, המתחילה בדרך כלל בצוואר ומתפשטת בהדרגה לעבר הפנים, הגוף והגפיים. סימני המחלה יופיעו לרוב בין עשרה ל-14 ימים לאחר החשיפה לנגיף.

 

ד"ר מאיר עזרא אליה, רופא ילדים ויו"ר עמותת 'מחוסגן' התייחס לפטירתה של אמיתי ואמר: "המקרה עם הדיילת מייצג את מה שהורים לא מבינים: שבעה מתוך כל מאה ילדים שהתחסנו, יידבקו בכל זאת בנגיף החצבת אם יפגשו אותו, וזאת משום שאם יש בסביבתו אדם שנושא את הנגיף, החיסון מגן עליו רק ב-93 אחוזים. זה כמו לשלוח ילד לגן עם 'כרטיס הגרלה', וגם במקרה הטראגי הזה: אם יש חולה חצבת בטיסה ויש 15 דיילות, על פי הסטטיסטיקה אחת מהן תחלה בחצבת".

 

ד"ר עזרא אליה הוסיף: "אין ספק שאחד הגורמים המרכזיים להתפרצות המחלה הוא הססנות או התנגדות לחיסונים מסיבות אידיאולוגיות ואי מתן החיסון בזמן שנקבע על ידי משרד הבריאות".

 

העמותה מצרפת אליה גנים שבהן צוות הגן מתחייב לקבל אליו רק ילדים שמקבלים את תוכנית החיסונים המלאה של משרד הבריאות, מצמידים רופא מלווה לכל גן, ומבצעים בקרה של פנקסי החיסון לכל ילדי הגן. בנוסף עורכים חברי העמותה שיחות עם הורים שמהססים מפני החיסון של ילדיהם, כדי לשכנע אותם שהחיסון הוא הכרחי.

 

צפו בראיון עם יוזמי 'מחוסגן':

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים