שתף קטע נבחר

לראשונה בארץ: שיא הדיוק - ניתוח רובוטי להחלפת מפרקים

פרסום ראשון: כ-18 אלף ניתוחים להחלפת מפרקים מתבצעים בישראל מדי שנה. החל מהשבוע - יהיה ניתן לבצע אותם ברמת דיוק מקסימלית. לראשונה בישראל בוצע ההליך באמצעות זרוע רובוטית אשר מפסיקה את פעילותה במקרה של סטייה מתכנון הניתוח. "זו טכנולוגיה שמאפשרת רמת דיוק אחרת מניתוח ידני. זה כמו לצלם במצלמה עם או בלי חצובה", מסביר המנתח. ההליך החדש מבוצע כנגד טופס 17 בבית החולים הלל יפה ובכיסוי ביטוחי במרכז הרפואי מרב

צפו בניתוחים הרובוטיים:

 

 

ניתוח עתידני: השבוע בוצע לראשונה בארץ ניתוח רובוטי להחלפת מפרק ברך. הניתוח הראשון, אשר בוצע ביום שני בבית החולים הלל יפה בחדרה, נערך באמצעות זרוע רובוטית, שנשלטת על ידי המנתח ומכוונת אותו למיקום המדויק ביותר של המשתל.

 

ד"ר ירון ברקוביץ, מנהל מחלקה אורתופדית בבית החולים, אשר ביצע את הניתוח, מסביר כי ניתוח להחלפת מפרק הברך מבוצע בשל שחיקה בסחוס הברך המצפה את עצמות המפרק.

 

"בניתוח מסירים את משטחי העצם והסחוס הפגועים ומחליפים אותם בשתלים מלאכותיים. הצלחת או כישלון ההליך תלויים בדיוק המנח של השתל. מיקום השתלים הוא שיקבע את טווחי תנועת המפרק וההקלה על כאבי המטופל", מפרט המנתח.

 

ד
הזרוע הרובוטית - מאפשר רמת דיוק מירבית(צילום: דוברות הלל יפה)

 

כך מתבצע הניתוח

המערכת הרובוטית שבעזרתה בוצע ההליך פועלת בשני שלבים – שלב תכנון הניתוח ושלב ביצועו.

 

בשלב הראשון, מייצרת המערכת הדמיה תלת ממדית של המפרק, בעזרתה מתכנן המנתח את המיקום האופטימלי של השתלים.

 

בשלב הביצוע נעזר המנתח בזרוע רובוטית אליה מחובר מכשיר החיתוך. הזרוע, אשר תשמש את מנתחי הלל יפה בהחלפות מפרקי ברך וירך, לא מאפשרת למנתח לסטות מהתכונית שגיבש ומשביתה את עצמה במקרה של פער בין תכנון ההליך וביצועו.

 

"הטכנולוגיה החדשה מאפשרת לנו להגיע לדיוק של עד חצי מילימטר", מפרט ד"ר ברקוביץ, "הדיוק מבטיח תוצאות קליניות טובות יותר ושיקום קצר יותר. מבחינתי כמנתח ההבדל בעבודה עם המערכת ובלעדיה הוא דרמטי", הוא מסביר, "ישנן כיום בארץ מערכות תכנון טובות מאוד עבור ניתוחים, אבל זה רק השלב הראשון של הפרוצדורה.

 

"היתרון הגדול של המערכת שנכנסה השבוע לשימוש הוא בהוצאה המדויקת לפועל של התכנון. בעזרתה, המערכת נותנת לי פידבק מיידי לגבי המנח הנכון ביותר".

 

ד
"הבדל דרמטי בעבודה עם הרובוט", ד"ר ברקוביץ(צילום: דוברות הלל יפה)

 

אתמול (ג') בוצע ניתוח רובוטי נוסף להחלפת מפרק ברך במרכז הרפואי הפרטי מרב שבבת ים. בשונה מהרובוט בו השתמשו בהלל יפה, הרובוט של חברת "סטרייקר", הוא בעל זרוע מקובעת למניעת תנודות, שבקצה שלה מצוי מכשיר החיתוך.

 

הרובוט, שיובא על ידי א.מ.י טכנולוגיות, סייע לד"ר ואדים בנקוביץ, מנהל היחידה להשתלות מפרקי ירך וברך בבית החולים סורוקה ומייסד המרכז הישראלי לבריאות המפרק והגב, לנתח מטופל בן 65 שסבל משחיקה של סחוס המפרק. השחיקה, כך מתאר הרופא, גרמה למטופל לכאבים עזים והגבלות קשות בתנועה.

 

ד"ר בנקוביץ ביצע במטופל ניתוח חלקי להחלפת המפרק במהלכו מקובע שתל רק למדור אחד בברך. הרופא מסביר כי למרות שניתוח להחלפה חלקית של הברך מבטיח שיקום מהיר יותר וטווחי תנועה טובים וטבעיים יותר, הוא לא מבוצע בארץ באופן תדיר.

 

ניתוח רובוטי להחלפת ברך (צילום: איתי עמיקם)
עבודה באמצעות הזרוע הרובוטית. מפסיקה פעילות בעת סטייה(צילום: איתי עמיקם)

 

"מנתחים נמנעים מהחלפה חלקית כי היא מצריכה רמת דיוק גדולה יותר – הצד המוחלף חייב להיות תואם באופן מושלם לצד שנשאר", מפרט ד"ר בנקוביץ, "אני מדמה את הפעולה להחלפת רגליים של שולחן – קל יותר להחליף את כל ארבעת הרגליים מאשר להחליף רגל אחת ולנסות להשוות באופן מושלם את הגובה של הקיים והמוחלף".

 

"בהחלפות מפרקים דיוק הביצוע הוא הפרמטר העיקרי לאיכות ההליך", מדגיש המנתח, "הטכנולוגיה הקיימת לתכנון הניתוח הן מאוד מפותחות, אבל בסופו של דבר המנתח מחזיק מכשיר דמוי מקדחה, מכשיר שהוא מאוד חזק ורועד. הויברציות שלו גורמות לפער בין דיוק תכנון ודיוק ביצוע. זה פער שבלתי ניתן לגשר עליו. מנתח יכול אפילו להשתגע מהפער הזה – הוא רואה שהוא מבצע מהלך שלא מדויק במאה אחוז, אבל גם אף פעם לא יכול להגיע לדיוק של מאה אחוז".

  

הזרוע הרובוטית, כך מסביר ד"ר בנקוביץ, מתואמת עם תוכנית הניתוח ולא מאפשרת למנתח לסטות ממנה. "הזרוע מתקבעת ומפסיקה לעבוד אם יש סטייה. היא מבטיחה רמת דיוק מקסימאלית בכל מהלך הניתוח. מבחינתי אני מדמה את העבודה עם המערכת להפעלת מצלמה עם או בלי חצובה. פה מדובר בחצובה חכמה שיודעת גם לבקר את הפעולות שאני עושה לעצור במקרה הצורך".

 

מחקרים קליניים שבחנו את תוצאות הניתוחים שבוצעו בעזרת הטכנולוגיה גילו כי השימוש בזרוע הרובוטית מפחית את הצורך בניתוחים חוזרים. נתונים שנאספו על 432 מפרקי ברך שהוחלפו הראו כי ביצוע ההליך הרובוטי הפחית ב-5.4% את מספר הניתוחים החוזרים אחרי 5 שנים.

 

ניתוח רובוטי להחלפת ברך (צילום: איתי עמיקם)
תכנון מיקום השתל (בירוק) על גבי העצם(צילום: איתי עמיקם)

 

"התוצאות הקליניות של הליך להחלפת מפרק הן טובות גם ללא הזורע", מבהיר ד"ר בנקוביץ ומוסיף: "יש מקרים קשים שבהם הביצוע של ניתוח סטנדרטי הוא קשה בגלל ניתוחי עבר, עיוותים במפרק כתוצאה מתאונה או בגלל עודף משקל של המטופל שגורם לגישה למפרק להיות קשה. במקרים הללו האפשרות להשתמש בטכנולוגיה מקנה יתרון משמעותי. גם ירידה של חמישה אחוזים בניתוחים החוזרים היא דרמטית עבור המטופלים".

 

- אתה סבור שבעתיד אולי לא נזדקק למנתחים?

"בכל מטוס יש טייס אוטומטי, אבל אף אחד מאיתנו לא יסכים להיכנס למטוס שאין בו טייס. המכשיר עוזר לי להיות מדויק ונותן לי משוב לגבי רמת הביצוע שלי, אבל היד שלי היא עדיין זו שמפעילה אותו. לניסיון ולידע של המנתח יש משמעות רבה גם בשלב תכנון ההליך וגם בשלב הביצוע שלו".

 

- אתה מנהל יחידה בבית חולים ציבורי, אך ביצעת את ההליך במרכז רפואי פרטי. אתה לא חושש שזו תהיה פרוצדורה רק לבעלי אמצעים?

"אנחנו לא ניתחנו אוליגרכים, אלא אנשים כמוני כמוך עם ביטוחים משלימים או פרטיים שכיסו את עלויות ההליך. קידמה טכנולוגית לא מגיעה לכל המקומות באופן אחיד. אין לי ספק שבעתיד הנראה לעין כל בתי החולים הגדולים יישרו קו עם הטכנולוגיה החדשה ויציעו אותה לכלל המטופלים בארץ. לכאבים אורטופדיים בכלל ולכאבי מפרק יש פיתרונות. רבים מהציבור חיים בהכחשה לכאב ולהגבלות שהוא גורם. ניתחתי אנשים שלא יצאו מהבית 10 שנים וביום של הניתוח הם כבר היו על הרגליים. השיפור באיכות החיים של החולים הוא רב. לא צריך לחיות עם הכאב".

 

אז כמה זה יעלה לנו? בעוד שבמרכז הרפואי בבת ים ניתן לעבור את הניתוח רק במימון ביטוחים פרטיים, בהלל יפה יבצעו את הניתוח לכל אדם שיספק טופס 17 מקופת החולים שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי עמיקם
ניתוח רובוטי
צילום: איתי עמיקם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים