שתף קטע נבחר

העברית מחוץ לרשימת מאה האוניברסיטאות הטובות, הטכניון בירידה

מדד שנגחאי היוקרתי המדרג את איכות המוסדות האקדמיים מצביע על מגמת ירידה: הטכניון בחיפה ירד מהמקום ה-77 ל-85 - אך הוא עדיין המוסד האקדמי היחיד ברשימת מאה הטובות. מכון ויצמן והאוניברסיטאות ת"א, בר אילן ובן גוריון שומרים על יציבות. ומהו המוסד האקדמי הטוב בעולם?

טכניון חיפה האוניברסיטה העברית (צילום: sutterstock)
(צילום: sutterstock)

נמשכת מגמת ההיחלשות של האוניברסיטאות ברחבי העולם: מדירוג שנגחאי היוקרתי, המודד את איכות המוסדות האקדמיים המובילים בעולם, שפורסם היום (ה') עולה כי האוניברסיטה העברית בירושלים מאבדת את מקומה ברשימת מאה האוניברסיטאות הטובות בעולם. הטכניון בחיפה יורדת מהמקום ה-77 שבו מוקמה בשנה שעברה למקום ה-85, והיא האוניברסיטה הישראלית היחידה שנמצאת בדירוג המאה.

 

דירוג שנגחאי נחשב לאחד המובילים בעולם, והוא נקבע, בין היתר, על פי פרמטרים כמו מספר זוכי פרס הנובל במוסד האקדמי, מספר הפרסומים בירחונים אקדמיים ומדעיים מובילים.

 

לפי הדירוג, מכון ויצמן והאוניברסיטאות תל אביב, בר אילן ובן גוריון שומרות על יציבות במקומן, כשמכון ויצמן ואוניברסיטת תל אביב נותרו בקבוצת המקומות 101-150, ובר אילן ובן גוריון נשארו בקבוצת המקומות 401-500.

 

בתוך כך, יש לציין כי האוניברסיטה העברית - שמתמודדת מזה שנים עם גירעון שבמסגרתו אף גיבשה בשיתוף משרד האוצר תכנית הבראה - סובלת מירידה בדירוג העולמי מזה כמה שנים: ב-2015 היא הייתה במקום ה-67 בעולם ואילו כיום, כאמור, היא אינה ממוקמת יותר בין מאה הראשונות (גם ב-2017 לא הייתה ברשימת מאה המובילות).

 

כאמור, מזה שנים מתמודדת האוניברסיטה העברית עם קשיים ולאחר שצברה גרעון בגובה 1.8 מיליארד שקלים נחתם בשנת 2018 הסכם לתוכנית התייעלות ראשונה מסוגה המתפרשת על עשור. כחלק מהתוכנית התחייבה האוניברסיטה לכסות בעצמה גירעון בגובה 900 מיליון שקלים, בין היתר על ידי מכירת נכסים בשווי 400 מיליון שקלים ושעבוד של נכסים אחרים. בנוסף, התחייבה האוניברסיטה לצמצם בהיקף המשרות ולהפחית ברכיבי השכר של הסגל.

 

מיקום האוניברסיטאות הישראליות בדירוג שנגחאי בשנים 2018 ו-2019 ()

בטכניון בירכו כשדורגו גבוה, וביקרו כשדורגו נמוך

על אף שהטכניון היא האוניברסיטה הישראלית היחידה ברשימת מאה האוניברסיטאות הטובה בעולם, מתח באחרונה נשיא המוסד האקדמי פרופ' פרץ לביא ביקורת חריפה על שיטת המדידה הנהוגה בדירוגים הבינלאומיים.

 

במאמר דעה שפרסם ב-ynet לפני כחודשיים, לאחר פרסום המדד הבינלאומי QS (שנכתב מטעם חברת Quacquarelli Symonds ומדרג את 500 האוניברסטאות הטובות בעולם) שבו הגיע הטכניון למקום ה-257, הוא כתב: "בחודש יוני נודדת שנתם של נשיאי אוניברסיטאות ברחבי העולם. זה הזמן שבו מתפרסמים דירוגי האוניברסיטאות".

 

פרופ' לביא כינה את דירוג האוניברסיטאות "כלי שיווקי יעיל, אך אין כל קשר בין הדירוגים לבין רמתן האקדמית של האוניברסיטאות בישראל" והסביר את הבעייתיות במדד ה-QS. עם זאת, יש לציין כי בשנה שעברה, כאשר דורג המוסד האקדמי במקום ה-77 והמחמיא, דבריו של הנשיא כבר היו ברוח אחרת לחלוטין.

 

עם פרסום הדירוג של 2018 אמר: "נוכחותו של הטכניון בנבחרת מאה האוניברסיטאות המובילות בעולם במשך שבע שנים רצופות היא תוצאה של עבודה קשה ומסורה של הנהלת הטכניון, חברי הסגל ועובדיו. את חברי הסגל אנחנו בוחרים בקפידה על סמך קריטריון אחד ויחיד – מצוינות – והדבר מוכיח את עצמו".

 

"נוכחותו של הטכניון בנבחרת מאה האוניברסיטאות המובילות בעולם במשך שמונה שנים רצופות היא הישג משמעותי וחשוב," אמר פרופ' לביא. "זו הכרה בינלאומית במצוינותו של הטכניון. עם זאת, חשוב לזכור שהמיקום המדויק במדד משתנה לעיתים רק בעקבות פרסום מדעי אחד פחות או יותר.

 

"אני מסיים כהונה בת עשור כנשיא הטכניון, בה חיזק הטכניון משמעותית את מעמדו הגלובלי ורשם תנופת פיתוח בקמפוס החיפאי. הישגים אלה באים לידי ביטוי בגיוס מאות חברי סגל חדשים, בפיתוח הקמפוס, בהקמתן של שלוחות הטכניון בניו יורק ובסין ובשיתופי פעולה אסטרטגיים עם אוניברסיטאות מובילות בעולם. אני בטוח שהישגים אלה ימשיכו גם בעתיד ויחזקו את מעמדו של הטכניון בחזית המחקר העולמי".

הטובה בעולם. אוניברסיטת הארוורד (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
הטובה בעולם. אוניברסיטת הארוורד(צילום: גטי אימג'בנק)

 

 

 

אין שינוי בצמרת העולמית: הרווארד עדיין הטובה בעולם

על פי הדירוג המעודכן, לא נרשם כל שינוי בצמרת הרשימה וגם השנה אוניברסיטת הרווארד שבבוסטון היא הטובה בעולם. למקום השני הגיעה אוניברסיטת סטנפורד ואחריה ממוקמות אוניברסיטת קיימברידג' הבריטית, המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT), אוניברסיטת ברקלי, פרינסטון, אוקספורד הבריטית, אוניברסיטת קולומביה, המכון הטכנולוגי של קליפורניה ואוניברסיטת שיקגו.

 

הדומיננטיות האמריקנית בצמרת האוניברסיטאות העולמית נמשכת גם השנה, כששמונה מתוך עשר האוניברסיטאות הטובות בעולם הן בארה"ב. האוניברסיטה הראשונה שאינה אמריקנית או בריטית היא המכון הפדרלי הטכנולוגי השוויצרי (EZH) שבציריך, שהגיע למקום ה-19.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: sutterstock
האונ' העברית (מימין) והטכניון
צילום: sutterstock
מומלצים