שתף קטע נבחר

חברות הקונגרס על איסור הכניסה בישראל: "עלבון לדמוקרטיה, סימן לחולשה"

אחרי שנאסר עליהן להיכנס לארץ, חברות המפלגה הדמוקרטית שהוגדרו כתומכות ב-BDS תקפו את ישראל. טליב פרסמה תמונה של סבתה הפלסטינית ושיבחה את מנכ"ל שוברים שתיקה. עומאר תקפה את נתניהו: "לא הופתעתי, כמה אירוני מצד הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון"

רשידה טליב ביבי נתניהו ואילהאן עומאר (צילום: AFP , אוהד צויגנברג)
טליב ועומאר נגד נתניהו: "סימן של חולשה"(צילום: AFP , אוהד צויגנברג)

אחרי שישראל אסרה את כניסתה, חברת הקונגרס האמריקני אילהאן עומאר אמרה אמש (חמישי) כי היא לא הופתעה מהחלטתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, וכינתה אותה "עלבון לערכים הדמוקרטיים".

 

עומאר האשימה את נתניהו בכניעה ללחץ של טראמפ, ואמרה כי הוא מיישם את הצו של הנשיא האמריקני שהגביל את כניסתם של אזרחים משבע מדינות מוסלמיות, בהן גם ארץ מולדתה סומליה, בשל חשש מכניסת טרוריסטים. "כמה לא מפתיע שנתניהו, שבאופן שיטתי דוחה את מאמצי השלום, הגביל את חופש התנועה לפלסטינים ומסתיר מהציבור את האמת האכזרית של הכיבוש, מתיישר עם איסלאמופובים כמו טראמפ".

 

חברת המפלגה הדמוקרטית הוסיפה: "כמה אירוני מצד הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון מקבלת החלטה שהיא גם עלבון לערכים הדמוקרטיים - וגם מסר צונן כלפי גורמי ממשל של בעלת ברית".

 ואילהאן עומאר רשידה טליב (צילום: EPA)
אילהאן עומאר ורשידה טליב(צילום: EPA)

רשידה טליב, שהוריה הפלסטינים היגרו לארצות הברית, פרסמה בטוויטר תמונה של סבתה, המתגוררת ברשות הפלסטינית, וכתבה: "מגיע לה לחיות בכבוד ובשלום. אני מי שאני בזכותה - וההחלטה של ישראל לאסור את כניסת הנכדה שלה, המכהנת כחברת קונגרס, היא סימן לחולשה. מה שבאמת קורה לפלסטינים זה מפחיד".

 

עם זאת, בהודעתו של שר הפנים אריה דרעי צוין כי אם טליב תגיש בקשה להיכנס לישראל מטעמים הומניטריים ובמטרה להיפגש עם בני משפחתה - הוא ישקול זאת. 

 

טליב אף שיתפה ציוץ של מנכ"ל שוברים שתיקה, אבנר גבריהו, שככל הנראה היה אמור ללוות אותן לסיור בחברון. טליב השיבה לו כי היא ציפתה לסיור, ואיחלה שביום מן הימים חבריה מהקונגרס ייפגשו עימו.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף את עומאר ואת חברתה רשידה טליב שתכננו להגיע היום לביקור בישראל. "טליב ועומאר הן פעילות מובילות בקידום חקיקת חרמות נגד ישראל בקונגרס האמריקני", אמר נתניהו. "רק לפני מספר ימים קיבלנו את תוכנית הביקור שלהן, ממנה התברר שהן מתכננות מסע שכל תכליתו הוא חיזוק החרם ושלילת הלגיטימיות של ישראל".

 

נתניהו טען כי נסיעתן של השתיים מומנה על-ידי ארגון התומך ב-BDS, שעל אנשיו נמנים תומכי טרור. "שר הפנים אריה דרעי החליט שלא לאפשר את ביקורן, ואני כראש הממשלה, מגבה את החלטתו".

 

הנשיא טראמפ תקף את השתיים ואמר כי הן "מאוד אנטי-יהודיות ואנטי-ישראליות". הוא אמר כי תגובתן עקב ההחלטה שלא להכניס אותן "מבישה". עוד טען כי לא עודד ולא התנגד להכנסתן של השתיים.

 

המועמד הדמוקרטי לנשיאות ארצות הברית, ג'ו ביידן, התייחס גם כן לאיסור הכניסה של השתיים וצייץ: "תמיד הייתי תומך נלהב של ישראל, אך אף דמוקרטיה לא צריכה לאסור כניסה של מבקרים על בסיס אמונותיהם, גם אם היא מתנגדת להן נחרצות". ביידן עקץ את הנשיא המכהן והוסיף כי "שום מנהיג בעולם החופשי לא יכול לעודד זאת".

דונלד טראמפ וג'ו ביידן (צילום: EPA, AP)
"לא צריך לעודד את זה". ביידן נגד טראמפ(צילום: EPA, AP)

יו"ר הקונגרס, מנהיגת הדמוקרטים ננסי פלוסי, אמרה כי "ההחלטה של ישראל לאסור על ביקורן של עומאר וטליב מאכזבת מאוד" - וקראה לירושלים לשקול זאת מחדש. "ביטול הביקור של חברות הקונגרס הוא סימן לחולשה - וכלל לא מכבד את מדינת ישראל הנהדרת", טענה.

 

מנהיג הסיעה הדמוקרטית בסנאט, צ'אק שומר, אמר כי החלטת ישראל "רק תפגע ביחסי ארה"ב-ישראל ובתמיכה בישראל באמריקה". בציוץ בחשבון הטוויטר שלו, הסנאטור היהודי קרא לישראל לחזור בה מההחלטה וכתב: "מניעת כניסתן היא סימן לחולשה, לא לכוח". לעומתו, זמן קצר לפני פרסום ההודעה הישראלית, הנשיא דונלד טראמפ צייץ כי אישור הכניסה יהיה "חולשה גדולה".

 

גם השדולה הפרו-ישראלית בארצות הברית, איפא"ק, מתחה ביקורת על ההחלטה: "איננו מסכימים עם תמיכתן של עומאר וטליב בתנועת ה-BDS, וגם לא עם קריאתה של טליב לפתרון הסכסוך באמצעות מדינה אחת. עם זאת, אנו מאמינים כי יש לאפשר לכל חבר קונגרס לבקר ולחוות את בעלת הברית הדמוקרטית שלנו, ישראל, ממקור ראשון".

 

טליב ועומאר משתייכות לאגף הליברלי הקיצוני במפלגה הדמוקרטית. השתיים מוכרות בין השאר בזכות התבטאויות אנטי-ישראליות והואשמו לא מכבר באנטישמיות. הן מביעות תמיכה בתנועת ה-BDS, מכנות את ישראל מדינת אפרטהייד ומשוות אותה לנאצים ולאיראן.

 

טרם פרסום ההכרעה, העביר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט חוות דעת לדרג המדיני והביטחוני שלפיה אין מניעה חוקית למנוע את כניסתן של חברות הקונגרס לישראל. עם זאת, הוא הזהיר כי היכולת להגן על מניעת הכניסה בבג"ץ לא חפה מקשיים משפטיים ניכרים.

 

מנדלבליט התבסס על פסיקתו של בג"ץ בעניינה של פעילת ה-BDS לשעבר לורה אל-קאסם, שבה הדגישו השופטים את הצורך בהצגת עובדות מוצקות על אודות פעילות מנועי הכניסה והסכנה הנשקפת מכניסתם.


פורסם לראשונה 15/08/2019 22:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP ,אוהד צויגנברג
טליב, נתניהו ועומאר
צילום: AFP ,אוהד צויגנברג
מומלצים