שתף קטע נבחר

ניסיון גישור שלישי כשל: האחיות ימשיכו בעיצומים

סגנית נשיאת בית הדין לעבודה בתל אביב מתחה ביקורת קשה על משרד הבריאות: "הנזק לחולים בשל העומס על האחיות עולה על הנזק שייגרם בגין אי-ביצוע עבודות מנהליות"

הסכסוך בין הסתדרות האחיות למשרד הבריאות נמשך, והיום (א') קיבלו האחיות אור ירוק מבית הדין לעבודה בתל אביב להמשיך בעיצומים. בפתח הדיון ביקש מנכ''ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב להמשיך את ניהול משא ומתן תחת השגחת בית המשפט וביקש למנוע את המשך העיצומים. סגנית נשיאת בית הדין לעבודה בתל אביב השופטת ד''ר אריאלה גילצר-כץ השיבה: ''אולי אם הייתי מתירה להן להמשיך את השביתה, כבר היה ביניכם הסכם".

 

הדיון השלישי במספר בסוגיית המשך העיצומים ארך כשש שעות בבית הדין לענייני עבודה בתל אביב, אך הניסיון לגשר בין הפערים לא עלה יפה. הצדדים נדרשו להציג את תוצאות התקדמות המשא ומתן ביניהם. משרד הבריאות נדרש להציג בפני השופטת ובפני הסתדרות האחיות נתונים עדכניים על כמות המיטות בבתי החולים בישראל, ביחס לכמות האחיות.

אילנה כבן ומשה בר סמין טוב (צילום: ענבר טויזר)
מנכ"ל משרד הבריאות ויו"ר הסתדרות האחיות בדיון שבו הוסכם על הליך גישור. ארכיון (צילום: ענבר טויזר)
 

השופטת אריאלה גילצר-כץ מתחה ביקורת קשה על משרד הבריאות: "בשנת 2018 הוקצו למחלקות הגריאטריה והשיקום 150 מיטות אשפוז אולם בפועל לא נפתחה ולּו מיטה אחת. עקב אי איוש של תקנים שהוקצו, והסטה של אחיות, למשל, למכונים, שאין בהם מיטות אשפוז. מיטות שאינן ברישיון ונמצאות במסדרונות בתי החולים יוצרות עומס עבודה בלתי נסבל על האחים והאחיות ועל כך מתווסף אף הנטל של הנהלים, ההנחיות ומבדקי האקרדיטציה (מבדקי איכות לבתי חולים של ארגון ה-JCI האמריקני)". השופטת סיכמה: "הלכה למעשה, המדינה מבקשת לשנות את תנאי העסקתם, תוך הטלת מטלות נוספות על האחים והאחיות".

 

"במילים אחרות", הסבירה השופטת, "המדינה נוהגת על פי הסכם התקינה, מקצה מיטות אשפוז, אולם מיטות אשפוז אלו לא נפתחו, הן אינן נמצאות בפועל במחלקות בבתי החולים. הרושם המתקבל הוא כי קיימים תקנים שהוקצו אך אינם מאוישים ולא קיימת בקרה אפקטיבית לביצוע המדיניות של הנציבות ומשרד הבריאות לעניין איוש התקנים בבתי החולים עצמם".  

 

 

משרד הבריאות טען בדיון כי העיצומים שננקטים על-ידי הסתדרות האחיות הם בגדר "מסכני חיים", אלא שהשופטת לא קיבלה את עמדתו: "הנזק שעלול להיגרם לחולים בהמתנה לתור בשל העומס בעבודת האחים והאחיות עולה על פני הנזק שייגרם בגין אי-ביצוע עבודות מנהליות על ידי האחים והאחיות". לדבריה, המדינה לא הביאה ולו פנייה אחת של חולה שהתלונן על נזק שנגרם לו בעטיים של העיצומים.

 

כחלק מהמשא ומתן שניהלו הצדדים מאז הגישור הראשון בבית הדין, הוסכם כי לא יקוצץ שכר האחים והאחיות, למרות שהעיצומים נמשכים. השופטת הבהירה זאת גם היום בהחלטתה: "האקרדיטציה יוצרת עומס עבודה נוסף על האחים והאחיות ועל כן אין מקום לקזז שכר משהאחים והאחיות מבצעים את עבודה. אין עסקינן כאן בעבודה שלא מבוצעת על-ידי העובדים אלא באי-ביצוע עבודה נוספת שהמדינה הטילה עליהם ובכך יצרה חוזה העסקה חדש, ללא הסכמתם, כאשר מעת לעת מונחתות עליהם מטלות והנחיות חדשות".

 

"מאות מיטה 'נעלמו'"

יו"ר הסתדרות האחיות אילנה כהן מסרה בתגובה: "ההחלטה מעידה כאלף עדים על המחדל של משרדי הבריאות והאוצר לאורך השנים שבהן 'נעלמו' מאות מיטות ותקנים של אחיות בבתי החולים בקהילה ובריאות הציבור. זאת בנוסף למאות מטלות ומבחני האקרדיטציה שהוטלו על גבם של האחיות ללא תוספת של כוח אדם ותוך פגיעה בבריאותם של אזרחי ישראל. אנו נמשיך להעניק לטיפול הולם לאזרחי ישראל תוך הרחבת זמן אחות-מטופל. אנחנו האחיות החלטנו - די לעומסים וכן למטופלים".

 

לפני כשבועיים שבתו האחיות למשך יומיים בכל בתי החולים, קופות החולים ומרפאות בריאות הציבור. השביתה הגיעה לאחר מספר שבועות של סכסוך עבודה ונבעה מכך שמשרדי האוצר והבריאות הצהירו כי יקצצו בשכרן של האחיות ששיתפו פעולה עם העיצומים, שבמסגרתם סירבו לבצע פעולות הקשורות למבדקי "אקרדיטציה" – מבחני איכות אמריקניים של ארגון JCI, המטילים לדברי הסתדרות האחיות, עומס רב על עבודתם.

 

האחיות דרשו ממשרדי הבריאות והאוצר הלימה בין רישיון המחלקה למספר המטופלים המאושפזים בה בפועל, הוצאת המיטות הבלתי חוקיות מהמחלקות ומהמסדרונות, התאמת התקינה בבתי החולים בקהילה ובבריאות הציבור להסכמים הקיבוציים ולמספר המטופלים לצד תוספת תקינה בגין כל התפקידים החדשים שנוספו לאחיות במערכת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
יו"ר הסתדרות האחיות אילנה כהן
צילום: מוטי קמחי
מומלצים