שתף קטע נבחר

שריפות באמזונס, בולסונרו: "אלה פעילי הסביבה"

יערות הגשם בברזיל, "הריאה של העולם", זוכים מאתמול לתשומת לב בינ"ל בעקבות תמונות העשן שכיסה את שמי סאו פאולו והפך את היום ללילה. מאז מינוי בולסונרו חל גידול של 84% בשריפות באמזונס, גם בגלל בירוא יערות. הנשיא: "ארגונים שקיצצתי להם במימון מציתים כדי להשחיר את שמי"

המכון הלאומי של ברזיל לחקר החלל פרסם נתונים חדשים, שלפיהם מספר השריפות ביערות האמזונס הגיע השנה לגובה חסר תקדים: מ-72,843 שריפות שפרצו השנה ביערות ברזיל יותר ממחצית פרצו באזור האמזונס, ומדובר בעלייה של 84% מהשנה שעברה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 


ברזיל שריפות ב אזור ה אמזונס גבר עובד ב שטח אש  (צילום: רויטרס)
פועל עובד בשטח שריפה באמזונס(צילום: רויטרס)

ברזיל שריפות ב אזור ה אמזונס תמונת לוויין (צילום: EPA)
צילום מהלוויין: השריפות באמזונס השבוע(צילום: EPA)

ברזיל שריפות ב אזור ה אמזונס שטח ש נשרף ע
עצים שהשמידה האש ביערות הגשם(צילום: רויטרס)

השריפות פוקדות את האמזונס בעונה היבשה גם בגלל מזג האוויר, אבל גם בשל הצתות מכוונות ולא חוקיות של חוטבי עצים וחקלאים שמטרתם לברא יערות, בין השאר לצורך רעיית בקר.

 

מדענים מזהירים שהשריפות ביערות אמזונס, המכונים בפי רבים "הריאה של כדור הארץ" משום שהם מייצרים 20 מהחמצן באטמוספרה שלנו ועוזרים להאט את ההתחממות הגלובלית, עלולות לפגוע קשות במלחמה בשינויי האקלים. האזור עשיר גם במגוון של צמחים ובעלי חיים, וחיים בו יותר ממיליון ילידים.

ברזיל שריפות ב אזור ה אמזונס שטח אש  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ברזיל שריפות ב אזור ה אמזונס שטח ש נשרף ע
(צילום: רויטרס)

לפי המכון הברזילאי לחקר החלל, יותר מ-9,500 שריפות זוהו מאז יום חמישי האחרון בלבד, ורובן השתוללו באזור האמזונס. יותר ממחצית משטח האמזונס נמצא בברזיל.

 

שמיים שחורים בסאו פאולו

ביממה האחרונה דווח כי ענן עשן שכיסה ביום שני את העיר סאו פאולו מקורו באמזונס, יותר מ-2,700 קילומטר משם, אבל לפי CNN יש מטאורולוגים הסבורים שהעשן הזה הגיע משריפות גדולות בפרגוואי, הקרובה בהרבה לעיר. בתמונות לוויין נראה עשן סמיך מכסה גם את מדינת המחוז הצפונית ביותר של ברזיל, רוראימה.

ברזיל שריפות סאו פאולו (צילום: רויטרס)
שעת אחר הצהריים בסאו פאולו ביום שני. העשן בא מפרגוואי?(צילום: רויטרס)

ברזיל שריפות סאו פאולו (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ברשתות החברתיות שיתפו גולשים תמונות שבהן נראית סאו פאולו בעלטה בשעת אחר הצהריים בגלל העשן שכיסה אותה. התמונות שנפוצו ברשת, בין שהן מתעדות עשן מהאמזונס ובין שלא, הסבו ביממה האחרונה תשומת לב עולמית לבעיית השריפות ביערות הגשם, ובתוך שעות צבר ההשטאג #prayforamazonia תאוצה בטוויטר העולמי.

 

החוקר אלברט סצר מהסוכנות הברזילאית לחקר החלל אמר בעקבות הנתונים החדשים: "אין שום דבר חריג במזג האוויר השנה או בכמות הגשמים באזור האמזונס, היא נמוכה רק במעט מהממוצע. העונה היבשה יוצרת תנאים שמקילים את השימוש באש ואת התפשטותה, אבל הצתת האש היא מלאכתם של בני אדם, בין שבכוונה או בטעות".

 

חשף את כריתת היערות והודח

נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו, איש ימין קיצוני המואשם על-ידי פעילי איכות הסביבה כי הוא מאפשר פגיעה חופשית בהרבה מבעבר ביערות הגשם, הדף אחר הצהריים את הטענות נגדו ואמר כי ייתכן שארגונים לא-ממשלתיים הם ששורפים את יערות האמזונס כדי להציג באור שלילי את ממשלתו, אחרי שקיצץ את המימון לאותם ארגונים.

נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו כריתת יערות אמזונס (צילום: AP)
בולסונרו. "מניפולציה בנתונים"(צילום: AP)

בולסונרו אמר כי "כל הנתונים מצביעים" על כך שאותם ארגונים שולחים שליחים לאמזונס כדי להצית את היערות. כשנשאל אם יש לו ראיות התומכות בטענותיו אמר שאין לו "תוכנית כתובה": "לא ככה עושים את זה".

 

בולסונרו, כמו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, מפקפק במוצהר זה זמן רב בטענות על ההתחממות הגלובלית. הוא רוצה לפתח את אזור האמזונס, ולמדינות שהביעו דאגה מהגידול בכריתת היערות שם מאז כניסתו לתפקיד הוא השיב שעליהן להתעסק בעניינים שלהן.

נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו כריתת יערות אמזונס (צילום: AFP)
יערות האמזונס. עלייה של 88% בכריתת העצים(צילום: AFP)

רק בתחילת החודש הדיח בולסונרו את ראש המכון הלאומי של ברזיל לחקר החלל, ריקרדו גלבאו, אחרי שבועות שבהם תקף הנשיא את הנתונים שמפרסמת הסוכנות על כריתת היערות באמזונס.

 

לפי נתוני המכון, בחודש יוני השנה נכרתו 920 קמ"ר של עצים באמזונס – עלייה של 88% מיוני של השנה שעברה, אבל בולסונרו האשים את אנשי המכון כי עשו מניפולציה ושינו את הנתונים כדי להציג את ממשלו באור שלילי. הוא אף אמר כי ייתכן שגלבאו עובד בשירות ארגונים לא-ממשלתיים כלשהם, רמז לכך שהוא משרת ביודעין את פעילי איכות הסביבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים