שתף קטע נבחר

שטראוס תמתג את מוצרי יטבתה כמוצרים עם "קיימות"

תצליח איפה שתנובה נכשלה? יטבתה קבעה לרפתות שעובדות איתה 12 קריטריונים כדי לסווג את המוצרים שלה תחת מדבקת "רפת מקיימת". מהלך דומה שביצעה תנובה עם "חלב משק" לא עמד במבחן הצרכנים

 

 

מחלבת יטבתה נכנסת לתחום הקיימות ומכריזה שכל 70 מוצרי החלב שלה, המיוצרים מחלב שמגיע מ-22 רפתות, עומדים בקריטריונים של קיימות שנקבעו לפרויקט. תנובה נכשלה בפרויקט דומה, "חלב משק", שירד מהמדפים ביוני אחרי השקעה של כ-10 מיליון שקל.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

תנובה מורידה מהמדפים את "חלב משק" הידידותי לסביבה

ארץ זבת חלב ונזק סביבתי

פארק יטבתה החדש: הרבה יותר משוקו

 

"אנחנו יכולים לעזור לרפתות ולרפתנים להשתנות", הצהיר רם סרוגו, חבר קיבוץ יטבתה ומנכ"ל יטבתה ורפתן בתקופה הראשונה לחברותו בקיבוץ. "קבענו פרמטרים לא פשוטים לביצוע. לשמחתנו, הרפתות בערבה וברמת הנגב, הספקיות שלנו, נרתמו לרעיון. קבענו 12 קריטריונים לפרויקט, כמה רפתות עדיין לא עומדות בהם במלואם, אבל הגענו למסקנה שהבשיל הזמן לצאת איתם לציבור. בשטראוס עובדים על פרויקט דומה, אבל מכיוון שהחלב שלהם מגיע מ-60 רפתות זה יימשך עוד פרק זמן. לנו יש יתרון בגלל הקוטן".

 

רפת יטבתה (צילום: ליאור נורדמן)
רפת יטבתה(צילום: ליאור נורדמן)
 

יטבתה תציג על האריזות סימון ייחודי בפתקיות נפרדות בולטות, ובהן ייכתב שמקור המוצר ברפת מקיימת, המחויבת לאחריות סביבתית ולרווחת הפרה. בראשית 2020, עם ההחלפה הצפויה של כל אריזות מוצרי המזון והמשקאות לאחר כניסת חוק המזון החדש והחלפת האריזות, תהיה הכרזת הקיימות חלק מהאריזה.

 

יטבתה השקיעה במהלך כמיליון שקל. בין השאר תפתח המחלבה אתר ייעודי, כולל סרטונים שבהם יככבו רפתנים המשתתפים בפרויקט. ב-1 בספטמבר תזמין את הצרכנים לסיורים במחלבות השומרות על קיימות. הפיילוט הראשון יתקיים במחלבת יטבתה.

 

פרויקט הקיימות של יטבתה שונה מפרויקט חלב משק של תנובה, שרצתה להגיע בהדרגה למצב שבו ייוצרו כל מוצרי המחלבה מחלב משק.

   ()

 

דואגים לרווחת הפרות

יטבתה לא גובה פרמיה על המוצרים, ומחיריהם יישארו ללא שינוי. תנובה גבתה פרמיה שהצרכנים לא היו מוכנים לשלם. "למרות העלויות הכרוכות בפרויקט", מדגיש סרוגו. תנובה עבדה על פי נוהל שכבר התקבע בצרפת. יטבתה, בשיתוף הרפתנים, מועצת החלב, ובתיאום עם ארגון בינלאומי של מחלבות שבו חברות גם ארלה ודנונה, קבעה "12 פרמטרים שנראו לנו חשובים והתמקדו בתנאי הגידול של הפרה וברווחתה".

 

כל המהלכים מלווים בפיקוח של וטרינרית בעלת שם בינלאומי ברווחת הפרות. בין הפרמטרים גם כאלה העוסקים בקיימות, כמו הכנסת גזם תמרים הנמצא בשפע בערבה לתזונת הפרות, מה שחוסך עלויות לרפתנים ומסייע לסביבה. אלה קריטריונים פנימיים של המחלבה, אם כי לטענת סרוגו הם קיבלו גיבוי מארגון הרפתות הבינלאומי.

 

בפרויקט של תנובה התמקדו יותר במזון שקיבלו הפרות שהשפיע על הפחתה בפליטת גז המתאן. המזון הייחודי, המבוסס על זרעי פשתן - טענו בתנובה - עוזר לסביבה, משפר את איכות החלב ומגביר את כמות האומגה 3 שהוא מכיל.

 

מיכל בנישתי, גסטרונומית שיזמה את פרויקט הקיימות בשטראוס: "החלב שלנו נשאר אותו חלב, אם כי שיפור תנאי הפרה משפיע על איכות תנובתו, אך לא בדקנו זאת מחקרית. אנו מטפלים ב-12 ששמים את בעל החיים במרכז".

 

האם העובדה ששטראוס מנופפת בדגל הקיימות בגזרת יטבתה, כשהמחלבה האם תצטרף בעתיד, תגרום לתנובה להחיות את המיזם? סרוגו: "יטבתה היא המחלבה הראשונה בישראל שלוקחת אחריות על כל מקורות החלב שלה והצליחה לרתום את כולם לקיימות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: ליאור נורדמן
רפת יטבתה
צילום: ליאור נורדמן
מומלצים