השריפות באמזונס: קריאות שלא לייבא בשר מברזיל
פינלנד, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, קראה למדינות החברות באיחוד לשקול שלא לייבא בשר מברזיל. מחאות מול שגרירויות ברזיל ברחבי העולם. השריפות באמזונס נועדו בין היתר לפנות מקום למרעה למגדלי בשר
בכמה מקומות בעולם התקיימו היום (ו') הפגנות נגד נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו ויחסו לארגוני הסביבה בנושא שריפות הענק באמזונס. הפגנות נערכו בין היתר מול שגרירות ברזיל בניו יורק, לונדון, אמסטרדם, רומא, פריז, בוגוטה, ניקוסיה ועוד. בינתיים כמה מדינות קוראות להטיל סנקציות כלכליות על המדינה הגדולה בדרום אמריקה, שבה הוצתו השריפות.
אסון טבע באמזונס - כתבות קודמות:
מומחי אקלים על השריפות באמזונס: "הרס חסר תקדים"
דאגה בעולם מהשריפות באמזונס: "הבית בוער" שריפות באמזונס, בולסונרו: "אלה פעילי הסביבה"
פינלנד, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, קראה למדינות החברות באיחוד לשקול את האפשרות לאסור יבוא בשר מברזיל, כיוון שבמדינה נוהגים לשרוף יערות או לכרות את העצים שבהם, כדי להגדיל את השטח שבו מגדלים בקר. מומחים מעריכים כי 99% מהשריפות הן תוצאה ממעשה ידי אדם.
ממשרד האוצר בהלסינקי נמסר: "השר מיקה לינטילה מגנה את הרס יערות הגשם באמזונס ומציע כי האיחוד האירופי ופינלנד צריכות לבחון בדחיפות את האפשרות לאסור על יבוא בקר ברזילאי".
עמדה דומה הביע גם ראש ממשלת אירלנד, ליאו ורדקר, שהזהיר גם הוא כי ארצו תשקול מחדש את הסכם הסחר עם ברזיל – אם זו לא תטפל כראוי בשריפות ביערות הגשם באמזונס.
ראש ממשלת אירלנד הוסיף כי אי אפשר לומר לחקלאים באירלנד בפרט וברחבי האיחוד האירופי בכלל להשתמש בפחות חומרי הדברה ולכבד את המגוון הביולוגי, כאשר ארצו ומדינות האיחוד האירופי סוחרות עם מדינות של א כפופות לסטנדרטים סביבתיים.
לפי נתונים של המכון הלאומי של ברזיל לחקר החלל, מספר השריפות ביערות האמזונס הגיע השנה לגובה חסר תקדים: מ-72,843 שריפות שפרצו השנה ביערות ברזיל יותר ממחצית פרצו באזור האמזונס. במכון הברזילאי ציינו עוד כי יותר מ-9,500 שריפות זוהו מאז יום חמישי בשבוע שעבר, ורובן השתוללו באזור האמזונס. בתקשורת המקומית דווח כי ענן עשן שכיסה ביום שני את העיר סאו פאולו מקורו באמזונס, יותר מ-2,700 קילומטר משם, אבל לפי CNN יש מטאורולוגים הסבורים שהעשן הזה הגיע משריפות גדולות בפרגוואי, הקרובה בהרבה לעיר. בתמונות לוויין נראה עשן סמיך מכסה גם את מדינת המחוז הצפונית ביותר של ברזיל, רוראימה.
נשיא צרפת עמנואל מקרון התייחס גם הוא לנתונים המדאיגים הללו וצייץ בטוויטר בצרפתית ובאנגלית: "הבית שלנו בוער. פשוטו כמשמעו. יערות הגשם באמזונס – הריאות שמייצרות 20% מהחמצן בכדור הארץ – עולים באש. זהו משבר בינלאומי". מקרון, שארצו תארח את פסגת מדינות ה-G7, קרא לקיים דיון חירום בנושא במהלך הפסגה שתיפתח ביום שבת בעיר ביאריץ. לקראת פתיחת הוועידה הוא כינה את שריפת היערות "אקוסייד" - הרס בלתי הפיך של אזורים טבעיים נרחבים, שנעשה בידי אדם. "השריפות באמזונס צריכות להדאיג את כל העולם, מפני שהן מקור למגוון הביולוגי".
בברזיל נהנים, העולם סובל
בשנים האחרונות ירד שטח היערות באמזונס, בין היתר על ידי שריפות וכריתת יערות. כריתת העצים ביערות הגשם באמזונס היא אחד הסמלים הגדולים של הרס המערכות האקולוגיות בכדור הארץ. כמעט שני שלישים מיערות אלה נמצאים בשטחה של ברזיל, שאחראית למעשה לשמירה על פלא הטבע הזה - הריאה הירוקה הגדולה ביותר של כדור הארץ.
שריפת היערות כדי לפנות שטח עבור מגדלי הבקר אמנם טובה לחקלאים הברזילאים, אבל מזיקה ליתר מדינות העולם. מדענים מזהירים שהשריפות ביערות האמזונס, שמייצרים 20% מהחמצן באטמוספרה שלנו ועוזרים להאט את ההתחממות הגלובלית, עלולות לפגוע קשות במלחמה בשינויי האקלים. האזור עשיר גם במגוון של צמחים ובעלי חיים, וחיים בו יותר ממיליון ילידים.
לפי נתונים שפורסמו ב-CNN, המתבססים על מידע שהתקבל ממשרד החקלאות בארצות הברית, ברזיל היא יצואנית בשר הבקר הגדולה בעולם והיא מספקת כ-20% מהצריכה העולמית. על פי אותם נתונים, בשנה שעברה ייצאה המדינה 1.64 מיליון טונות של בשר בקר – הנתון הכי גבוה בהיסטוריה. לפי איגוד בברזיל של משווקי בשר בקר לייצוא, סך ההכנסות מהמכירות הסתכמו בכ-6.5 מיליארד דולר. על-פי הנתונים, הלקוחה הגדולה של השוק הברזילאי היא סין, אך גם מצרים והאיחוד האירופי.
מחקרים גלובאליים, כגון הדו"ח "צלו הארוך של משק החי" שפרסם האו"ם בשנת 2006, מעריכים כי תעשיית הבשר אחראית על 20 אחוז מפליטת גזי החממה בעולם - יותר מכל הפליטות שמקורן בתחבורה (המהוות 14.5 אחוז).
בטור שפרסם בעבר פרופ' אורי מרינוב, המנכ"ל הראשון של המשרד להגנת הסביבה, הוא כתב כי בשריפת היערות באמזונס נגרם נזק כפול: גם פגיעה בצמחייה הקולטת פחמן דו-חמצני מהאוויר וגם עלייה בפליטות של הגז כתוצאה מהשריפות. הוא כתב עוד כי כמה שנים לאחר השריפות, הקרקע המפונה מעצים מידלדלת, הבקר מופנה לשטחי יער חדשים והשטח עצמו הופך למדבר.