שתף קטע נבחר

העליון הכריע: גופשטיין ומרזל פסולים מלהתמודד בבחירות

שניים ממועמדי מפלגת "עוצמה יהודית" נפסלו מהתמודדות בבחירות הקרובות לכנסת, במסגרת דיון בערעורים על החלטת ועדת הבחירות המרכזית. אושרו מועמדות ראש הרשימה איתמר בן גביר ומועמדות "הרשימה המשותפת"

ברוך מרזל בנצי גופשטיין (צילום: אלכס קולומויסקי)
לא יוכלו להתמודד לכנסת. ברוך מרזל ובנצי גופשטיין(צילום: אלכס קולומויסקי)

בית המשפט העליון פסל הערב (ראשון) את מועמדי מפלגת "עוצמה יהודית" ברוך מרזל ובנצי גופשטיין מהתמודדות בבחירות הקרובות לכנסת ה-22. זאת במסגרת דיון בערעורים שהוגשו בעקבות החלטת ועדת הבחירות המרכזית.

 

כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

העליון קיבל פה אחד את הערעור בעניין גופשטיין וברוב דעות את הערעור בעניין מרזל, וקבע כי שניהם מנועים מלהתמודד - בגין הסתה לגזענות. במקביל, בית המשפט אישר את מועמדותו של ראש רשימת "עוצמה יהודית", עו"ד איתמר בן גביר, וכן של הרשימה בכללותה. זאת, אחרי שגם נגד בן גביר והרשימה כולה הוגשו עתירות נגד אי-פסילתם. כמו כן נדחה פה אחד הערעור על החלטת ועדת הבחירות שלא לפסול את "הרשימה המשותפת" מלהתמודד בבחירות.

שופטי העליון בדיום ל  עתירה לפסול את עוצמה יהודית  (צילום: אלכס קולומויסקי)
הרכב השופטים, בשבוע שעבר (צילום: אלכס קולומויסקי)

בפסק הדין שכתבה נשיאת העליון אסתר חיות, היא דחתה את טענתו של גופשטיין כי פעולותיו במסגרת ארגון להב"ה, אותו הוא מוביל, אינן נובעות מגזענות אלא מתפיסה ערכית שנועדה למנוע התבוללות בישראל. "התמונה העולה מעיון בעשרות הראיות שהוצגו בפנינו היא ברורה, חד-משמעית וגלויה על פניה - מדובר במופעים מחרידים של הסתה שיטתית לגזענות המופנים נגד הציבור הערבי. גופשטיין מציג את הציבור הזה בהכללה כאויב וכמי שאין לקיים עמו כל מגע העשוי להתפרש כדו-קיום", נימקה הנשיאה חיות.

 

זוהי הפעם השלישית שבית המשפט העליון דן בעתירות לפסול את מרזל. על אף שמרזל סייג את דבריו בדיון בערעור ביום חמישי האחרון, השופטים לא התרשמו: "בהינתן העובדה שמדובר בהתנהלות החוזרת על עצמה באותה מתכונת ממש זו הפעם השלישית, מקובלת עלינו עמדת היועץ המשפטי לממשלה ולפיה מדובר בשיטת פעולה שבה נוקט מרזל בכל פעם שהוא מבקש להתמודד בבחירות לכנסת ועל כן יש לייחס לדברים משקל נמוך ביותר, אם בכלל", כתבה חיות, והדגישה את ההתבטאויות מהשנים האחרונות לאחר הדיון האחרון ב-2015 שהוגשו כראיות לפסילתו.

 

"בדומה לבן ארי – תלמיד אחר של כהנא – מרזל משוכנע אף הוא כי כל הערבים, ללא הבחנה, הם 'אויבים'. אחת האמירות המובהקות ביותר, מבין האמירות שצוטטו לעיל, המבטאות את עמדתו זו היא האמירה לפיה 'אני לא מהגזעניים שעושה הבדל בין ערבי כזה לכזה, ערבים זה ערבים'. מרזל דוגל בתפיסה כי הארץ שייכת ליהודים בלבד וכי הערבים כולם, בהיותם אויבים לדעתו, מקומם בארצות ערב", נימקה חיות.

 

בן גביר: ההחלטה תחזק אותנו

יו"ר עוצמה יהודית, איתמר בן גביר, מסר כי "בשמאל מבינים שבלי עוצמה יהודית אין רוב לממשלה ימנית ולכן הם נאבקים לפגוע בה. זה לא יעזור להם, כי עם ישראל מבין היטב שהמאבק הוא עקרוני. החלטת בית המשפט תביא לעוצמה יהודית את המנדט החסר". בן גביר הוסיף כי: "הדרישה הראשונה של עוצמה יהודית תהיה לשנות את הרכב השופטים בבית המשפט העליון".

 

בנצי גופשטיין אמר בתגובה להחלטה לפסול אותו מהתמודדות: "בג"ץ שוב מוכיח שהוא סניף של מרצ. חברת הכנסת יזבק שכתבה על סמיר קונטאר שהוא לוחם ושהאיד ואמרה שהיא מתגעגעת לנאצר לא נפסלת. לשיטת שופטי העליון לקרוא לרצח חיילים זה בסדר אבל מלחמה בהתבוללות היא פסולה".

 

יש לציין כי בעליון התייחסו לדברים שכתבה יזבק וציינו כי הם אכן יכולים "להתפרש כהבעת הזדהות ותמיכה מצדה בגורמים שונים הנוטלים חלק במאבק מזוין נגד מדינת ישראל ובארגוני טרור", אך הוסיפו כי "מכיוון שההליך לא כוון לפסילת יזבק אלא לפסילת הרשימה המשותפת, והראיות הללו מתוך עמוד ה"פייסבוק" של יזבק – חמורות ככל שתהיינה – אין בהן כדי להצדיק את פסילת הרשימה המשותפת כולה באיזה מן העילות המפורטות בסעיף 7א לחוק היסוד".

 

ברוך מרזל איתמר בן גביר בבית משפט ה עליון  דיון עתירה לפסול את עוצמה יהודית (צילום: אלכס קולומויסקי)
"ההחלטה תיתן לנו את המנדט החסר". בן גביר(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

ברוך מרזל הגיב גם הוא: "הארגונים הרפורמים ומפלגות השמאל התאחדו נגדנו מתוך הבנה שאנחנו נלחם למען מדינה יהודית ונקדם את ערכי התורה בכנסת. מבחינתם, פגיעה במפלגת עוצמה יהודית היא עוד דרך לפגוע ביהדות והתשובה לכל ארגוני השמאל וקרנות הרפורמים תהיה בקלפי".

 

עדאלה, המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל, אשר מייצג את הרשימה המשותפת, מסר בתגובה: "חברי עוצמה יהודית יודעים היטב כי אין ולא היו להם ראיות כלשהן שמבססות אף לא אחת מן העילות הקבועות בחוק לפסילת הרשימה המשותפת. כל מטרתם הייתה ליצור נסיבות שבהן יוכלו להמשיך ולהשמיע את השקרים שהם טופלים על נבחרי הציבור הלגיטימיים של האזרחים הערבים ואת משנתם הכהניסטית. ניתן היה ללמוד כבר מפסיקתו הקודמת של בית המשפט באפריל השנה, שהערעור הזה היה מיותר. ההחלטה שהתקבלה הערב פה אחד, רק מוכיחה כי המניע של הערעור היה לא ענייני, ונועד רק לתת במה נוספת להשקפה הגזענית שעומדת ביסודה של בקשתם, ולפיה אסור לערבים לבקש אזרחות שוויונית".

 

ימינה: "תיאטרון אבסורד"; במרכז-שמאל בירכו

מפלגת "ימינה" מסרה בתגובה כי "שוב מסתבר שהגנה על מיעוט, ערך השוויון והזכות לבחור ולהיבחר שמורים רק לחברי הכנסת הערבים שונאי ישראל ותומכי טרור. זהו תיאטרון האבסורד בהתגלמותו וכמו בפסילת בן ארי, שופטי בג"ץ לא מפספסים הזדמנות להוכיח עד כמה הם מנותקים מהציבור. בקדנציה הבאה ימינה תמשיך לאזן את בג"ץ ותתקן את מערכת המשפט".

השקת קמפיין ימינה ברמת אלקנה (צילום: יאיר שגיא)
בימינה תקפו: "שופטי בג"ץ לא מפספסים הזדמנות להוכיח עד כמה הם מנותקים מהציבור"(צילום: יאיר שגיא)

ח"כ תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי), ממגישות העתירה לפסילת גופשטיין ומרזל, אמרה כי היא "מברכת על החלטת בית המשפט שקיבל הערב את עמדתנו ולפיה בכנסת ישראל אין מקום לכהניסטים". הרב גלעד קריב מ"המחנה הדמוקרטי" אמר כי "בית המשפט העליון העביר היום פעם נוספת מסר חשוב והכרחי ולפיו אין מקום לגזענות בבית המחוקקים של מדינת ישראל".

 

גם במפלגת העבודה בירכו: "בכל מערכת בחירות מנסים אנשי עוצמה יהודית למסד את שנאתם התהומית כלפי חמישית מאזרחי המדינה ולבצר את הגזענות כנורמה במרחב הציבורי. לאמירות חשוכות כאלה יש משמעות רבה, בעיקר כאשר מי שעומדים מאחוריהן הם נבחרי ציבור. היום קבע העליון שמדובר בניצול עוין של חופש הביטוי".

 

בכחול לבן מסרו: "החלטת בית המשפט היום לקבל את עתירת כחול לבן היא צעד חשוב להגנה על הדמוקרטיה הישראלית. ממשיכי דרכו של כהנא לא יהיו חלק מכנסת ישראל. מי ששולל את קיומה של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית, מי שמבקש לפעול כנגד ערכי היסוד שלנו, נגד השוויון והכבוד ונגד עקרון שלטון החוק, לא ראוי להיות נבחר ציבור. בלתי נתפס שבעבור חסינותו האישית, ביקש נתניהו להכניס הגזענות מהסוג המסוכן ביותר לכנסת.

 

ח
במרכז ובשמאל בירכו. לפיד: "ניצחון האחדות על הפילוג והשיסוע"(צילום: מוטי קמחי)

מס' 2 במפלגה, יאיר לפיד, כינה את ההחלטה "אבן דרך בבניית כנסת ישראל על בסיס חזק של אחדות ללא קיצוניות וגזענות". לדבריו, "הניצחון שלנו בעתירה הוא ניצחון האחדות על הפילוג והשיסוע".  

 

המרכז הרפורמי לדת ומדינה מסר בתגובה כי מדובר ב"צעד משמעותי במלחמה הבלתי מתפשרת בתופעות הגזענות וקריאה לאלימות. נמשיך לפעול נגד תופעות בזויות אלו ולהדגיש כי גזענות היא לא חלק מהיהדות".

 

עורכי הדין אורלי ארז לחובסקי, מיטל ארבל ואורי נרוב מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה, שהגיש את העתירה לפסילתם של גופשטיין ומרזל, אמר: "אנחנו מברכים על החלטת בית המשפט העליון לפסול את המועמדות של ברוך מרזל ובנציון גופשטיין בבחירות לכנסת ה-22. פסילה זו מצטרפת לפסילותו של בן ארי מהתמודדות לכנסת ה 21 ומעבירה מסר ברור ולפיו מי שמסית באופן עקבי וחמור לגזענות ומחרחר אלימות אינו ראוי להיות מועמד לכנסת".

  

 

בשבוע שעבר קיים בית המשפט העליון דיון סוער בהרכב של תשעה שופטים בערעור שהגישו כחול לבן, מפלגת העבודה ורשימת המחנה הדמוקרטי נגד החלטת ועדת הבחירות המרכזית של הכנסת לאשר את התמודדות "עוצמה יהודית" בבחירות, ולאחר מכן דן בערעור של עוצמה יהודית על ההחלטה לאשר את התמודדות הרשימה הערבית המשותפת. הדיונים לוו בצעקות והתפרצויות משני הצדדים.

 

כשחברי הכנסת מהרשימה המשותפת - אחמד טיבי, אוסאמה סעדי, עופר כסיף ועאידה תומא סולימאן הגיעו לבית המשפט ביום חמישי האחרון, בחוץ חיכו להם חמישה פעילי עוצמה יהודית שקראו לעבר טיבי - "מהלל השהידים רץ לכנסת ישראל". טיבי השיב - אני בעל הבית פה", ובתגובה השיבו לו פעילי עוצמה יהודית "תחזור למצרים ולסוריה".

 

ברוך מרזל איתמר בן גביר בבית משפט ה עליון  דיון עתירה לפסול את עוצמה יהודית (צילום: אלכס קולומויסקי)
בן גביר ומרזל בבית המשפט ביום חמישי (צילום: אלכס קולומויסקי)

בהמשך דנו השופטים גם בערעור של עוצמה יהודית על החלטת ועדת הבחירות המרכזית לאשר את התמודדות הרשימה הערבית המשותפת. לערעור הצטרפו חברי ועדת הבחירות מטעם הליכוד ובהם ח"כ דוד ביטן. הערעור כולל טענות נגד חברי הכנסת הערבים שלפיהן הם תומכים בטרור. בין השאר כללו העותרים טענות על ביקור ח"כים מכהנים מהמפלגות המרכיבות את הרשימה משותפת אצל מחבלים היושבים בבתי הכלא.

 

אחת הטענות המרכזיות בערעור מופנית כלפי ראש הרשימה, ח"כ איימן עודה, שהביע תמיכה באיראן בריאיון לרשת "אל-מיאדין" הלבנונית. עודה הגדיר את מהלך ביטול הסכם הגרעין עם איראן כמהלך "שיכול להוביל את ישראל לעבר החלטות היסטוריות נגד האינטרסים של עמנו".

 

עו"ד בן גביר אמר לבית המשפט ש"הם (הרשימה המשותפת) מרשים לעצמם לזלזל לא רק בועדת הבחירות אלא בבית המשפט העליון". הוא ציין כמה דוגמאות הקשורות בח"כ היבא יזבק (בל"ד) שהיללה שהידים בפייסבוק, בין היתר את סמיר קונטר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מרזל וגופשטיין
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים