שתף קטע נבחר

סינון תכנים חינם בחברות הסלולר? רק אם תתעקשו

חוק התקשורת קובע שחברות סלולר שמספקות גישה לאינטרנט חייבות להציע שירות סינון תכנים פוגעניים לקטינים, בחינם. אלא שבדיקה שערכנו לקראת תחילת שנת הלימודים בחברות בולטות מגלה שהנציגים לא מזכירים את השירות הבסיסי, וחלק מעדיפים להציע שירות משודרג בתשלום. החברות: "נבדוק"

"אל תדאגי, יש לי מסלול מצוין בתוספת 12 שקל למסלול החודשי. אני מתקין לך על המקום. זה נקרא 'קידס גארד', זה אחלה דבר. הראש שלך יכול להיות שקט. זה שווה ממש. מה זה 12 שקל בחודש?" את הדברים הללו אמר לנו נציג פרטנר בדוכן החברה בקניון עזריאלי בתל אביב, אחרי שניסינו לברר לגבי התקנה של שירות סינון אתרים לקטינים בטלפון הסלולרי.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

חוק הפורנו: כך תגנו על הילדים מפני תוכן פוגעני ברשת

קנס של מיליון שקל לסלקום: לא יידעה על סינון אתרים פוגעניים לילדים

קנס זעום לנטוויז'ן: צירפה מנויים ללא הסכמה ותוך התחזות

 

לפי חוק התקשורת, ספקי הגישה לאינטרנט, לרבות חברות הסלולר, מחויבים ליידע את מנוייהם בדבר זכותם לקבל מהם ללא תשלום שירות סינון של אתרים פוגעניים כמו פורנו, אלימות והימורים.

   ()
"סינון תכנים חינם בחברות הסלולר? רק אם תתעקשו"
 

אלא שבדיקה שערכנו לקראת פתיחת שנת הלימודים בדוכני החברות בתל אביב ובכפר סבא מעלה כי אף נציג לא הציע מיוזמתו את השירות החינמי ללקוח, וחלק הציעו שירות משודרג יותר, בתשלום נוסף.


   ()
 

בחודשים האחרונים החלו במשרד התקשורת לבצע אכיפה סמויה על חברות הסלולר. נציגי המשרד ביקשו להצטרף לשירות סינון והדגישו שהעסקה מיועדת לקטין. אלא שבמהלך ביצוע העסקאות לא הזכירו נציגי השירות את שירות הסינון הניתן חינם, דבר שהוביל את מינהל פיקוח ואכיפה במשרד התקשורת להטיל קנסות על החברות.

   ()
 

באפריל האחרון הוטלו קנסות בסכום כולל של 3.5‬ מיליון שקל, מתוכם מיליון שקל על פרטנר וסכום זהה על סלקום. בשבוע שעבר נקנסו החברות בסכום כולל של כ-1.1‬ מיליון שקל, כשפרטנר נקנסה ב-321‬ אלף שקל, פלאפון ב-305 אלף שקל, סלקום נקנסה ב-262 אלף שקל, גולן טלקום ב-150 אלף שקל והוט מובייל ב-88 אלף שקל.

 

לדברי יוסף שפייזר, מייסד "הפורום הדיגיטלי - שומרים על הילדים ברשת", "החברות לא ששות למלא אחר ההוראות מכיוון שהמהלך עלול להוריד להן משמעותית את התעבורה ברשת, וכך הן משאירות את כל האחריות על כתפי ההורים".

 

את הבדיקה ערכנו בדוכנים ועמדות שירות של חברות הסלולר בקניון עזריאלי בתל אביב, במתחם G בכפר סבא ובקניון ערים בכפר סבא. מצאנו שלמרות הקנסות שהוטלו על חברות הסלולר, הן ממשיכות להתעלם מהדרישות בחוק בעת רכישת מסלול סלולר לקטין.

 

לפנינו בתור היו הורים רבים שרכשו לילדים טלפון ואף אחד לא הנחה אותם שניתן לקבל את שירות הסינון ללא עלות.

 

בכל אחת מהעמדות אמרנו לנציג שאנחנו רוצים לרכוש סמסונג A70 כולל קו לילד שעולה לכיתה ה', גולש כבד. ביקשנו חבילת גלישה של לפחות 50 ג'יגה.

 

כל הנציגים ניסו להציע מכשיר אחר מתקדם יותר, עם מגוון מסלולי גלישה וגם ניסו לשכנע אותנו לצרף כמה שיותר בני משפחה כדי להוזיל את העסקה. זה מה שאמרו לנו.

 

הוט מובייל

קניון עזריאלי תל אביב 

נציג: "טוב שהחלטתם ללכת על מכשיר סמסונג, כי טעות להפקיד אייפון בידי תלמיד ביסודי. אני מבטיח שהמחיר שתקבלי אצלנו הוא הכי נמוך שתקבלי". כשסיפרתי שאני חוששת שהילד יגלוש באתרים שלא מתאימים לגילו, אמר הנציג: "יהיה בסדר. נו סוגרים עסקה?" אחרי הפצרות נוספות בעניין סינון האתרים הנציג חייך ואמר שוב: "יהיה בסדר. יש משהו כזה, נמצא לך משהו".

   (צילום: תומי הרפז)
סניף של הוט מובייל. "נמצא לך משהו"(צילום: תומי הרפז)
 

 

G כפר סבא

שני נציגים שירתו אותנו בעמדה. אחד מהם אמר: "על המכשיר אני יכול לעשות מחיר מיוחד של 1,700 שקל ותשלמי הכי פחות על המסלול החודשי, רק 20 שקל". כשהסברנו שמדובר בילד שגולש הרבה באתרים, הוצע לנו מסלול ב-29.90 שקלים בחודש עם נפח גלישה של 100 ג'יגה. בשום שלב לא הציעו הנציגים או יידעו אותנו על שירות סינון אתרים חינם. רק אחרי ששאלנו, ענו: "זה תקבלו. זה לא עולה כסף".

 

פרטנר

קניון עזריאלי תל אביב

נציג: "יש לי מסלול ב-59 שקל עם נפח גלישה של 50 ג'יגה. זה נראה לי עדיף כי אמרת שהילד גולש כבד באתרים. רוצה שנעביר אותך ואת בעלך או אחד הילדים הגדולים שלכם לפרטנר, ואז תיהנו מחבילה משפחתית?"

 

אני: "מה עם עניין ההגנה על הילד בכל הקשור לסינון אתרים שלא מתאימים לגלישה של ילדים? זה מאוד חשוב לי, הוא בקושי בן 10.5, אתה מבין שאנחנו חוששים שיגלוש באתרים שלא מיועדים לילדים, פורנו, אלימות וכו'?"

 

נציג: "בטח, אל תדאגי. יש לי מסלול מצוין תמורת תוספת של 12 שקל למה שכבר נתתי לך קודם, כלומר למסלול החודשי, אני מתקין לך על המקום, בואי תראי. זה נקרא 'קידס גארד', זה אחלה דבר. הראש שלך יכול להיות שקט. זה שווה ממש. מה זה 12 שקל בחודש?"

 

אני: "עוד 12 שקל כאן ועוד הגדלת נפח גלישה שם. בסוף זה מצטבר. אין משהו זול יותר?"

 

נציג: "לא. זה הכי זול שאני יכול לעשות לך. 12 שקל בחודש לשירות הסינון הזה, שהוא ממש מומלץ".

   (צילום: יאיר שגיא)
סניף של פרטנר. "מה זה 12 שקל בחודש"(צילום: יאיר שגיא)
 

G כפר סבא

נציג: "יופי של מכשיר בחרתם לילד, אני יכול לעשות לכם אותו במחיר של 1,550 שקל. על המסלול תשלמו 49.90 שקלים בחודש עם נפח גלישה של 80 ג'יגה".

 

אני: "אבל אין דבר כזה של סינון אתרים פוגעניים? זה ילד, חשוב לנו שיהיה מוגן כשהוא גולש שעות".

 

נציג: "אה זה, יש משהו כזה, אבל זה שירות בסיסי מאוד. אם תרצי משהו מוגן יותר אנחנו מתקינים את זה על המקום, זה ממש שירות סייבר לכל דבר, מגן ממש למה שביקשת. זה עולה 9.90 שקלים תוספת בחודש".

 

אני: "אבל אולי זה מספק אותנו השירות הבסיסי. תוכל להתקין לנו בבקשה אם נסגור את העסקה?"

 

נציג: "ברור. בטוחה שאת לא רוצה משהו מקיף יותר ב-9.90 שקלים?"

 

אני: "לא, זה בסדר, מספק אותי הבסיסי. כמה זה עולה?"

 

נציג: "זה כלום, זה בחינם".

 

פלאפון

קניון עזריאלי תל אביב

נציג: "על המכשיר תשלמו 1,650 שקל. מסלול אני יכול להציע ב־40 שקל בחודש תמורת 50 ג'יגה".

 

אני: "זה קצת יקר. מה זה כולל?"

 

נציג: "הרבה. זה מסלול מצוין".

 

בשום שלב של פירוט המסלול לא ציין הנציג שיש שירות סינון אתרים. רק כששאלנו אם יש כזה דבר, הנציג אמר: "אה זה, אל תדאגי. זה נסדר לך. זה לא עולה כסף".

   (צילום: יאיר שגיא)
סניף של פלאפון. "הסינון לא עולה כסף"(צילום: יאיר שגיא)

G כפר סבא

נציג: "הילד בחר מכשיר סבבה. אני יכול לעשות לכם אותו ב-1,600 שקל. קחו את המסלול שעולה 34.90 שקלים בחודש עם נפח גלישה של 200 ג'יגה".

 

אני: "בגלל שהוא ילד שמרבה לגלוש באתרים, מה עם ההגנה על כניסה לאתרים לא רצויים, מה שנקרא שירות סינון אתרים?"

 

נציג: "החבילה שאת קונה ב-־34.90 שקל כבר כוללת בילט אין חבילת סייבר שמגינה על הילד שלך כשהוא גולש. זה לא בתוספת תשלום".

 

דינמיקה סלולר

קניון עזריאלי תל אביב

נציג: "את המכשיר שאת רוצה אני יכול למכור לכם בהכי נמוך שיש בענף, 1,490 שקל. על המסלול שכולל גלישה בנפח של 50 ג'יגה תשלמו רק 29.90 שקלים".

 

כששאלתי פעמיים אם יש הגנה מאתרים פוגעניים, השיב הנציג: "זה שטויות. זה ממש בקטנה. אם תבצעי עסקה אתקין לך משהו כזה שמגן. אל תדאגי. זה לא עולה. זה בסדר, עליי".

   (צילום: תומי הרפז)
סניף של דינמיקה סלולר. "הסינון עלי"(צילום: תומי הרפז)
 

 

קניון ערים כפר סבא

נציג: "על המכשיר תשלמו 1,590 שקל ואם תוסיפו 100 שקל, המסלול שתרכשי יהיה לכל החיים".

 

אני: "ומה לגבי המסלול?"

 

נציג: "29.90 שקלים בחודש עם נפח גלישה 50 ג'יגה".

 

אני: "המסלול כולל את השירות הזה שמסנן אתרים פוגעניים?"

 

נציג: "תמורת תוספת של 10 שקלים בחודש אני מסדר לך גם את זה ועל המקום מתקין לכם. הילד בכלל לא ידע שעשינו אצלו במכשיר את זה. זו תוכנה שחוסמת אוטומטית את האופציה שהילד שלכם יגיע לאתרים לא בריאים. שאוסיף את זה לעסקה?"

 

אני: "אין משהו זול יותר?"

 

נציג: "בטח, יש משהו בסיסי מאוד בפורמט רגיל לא מתקדם כזה. אתקין לך את זה. הבסיסי לא עולה כלום".

 

מה אומרים בחברות?

מדינמיקה סלולר נמסר בתגובה: "אנו רואים חשיבות גדולה במתן מידע ללקוחותינו ועושים כל מאמץ כדי ליישם את הוראות הרגולציה, ואף פועלים להגברת מודעות לקוחותינו לקיומו של שירות סינון התכנים החינמי. לצערנו, המקרה שנדגם אינו מייצג את מדיניות החברה, כל שכן בעולם הסלולר לא קיים שירות בתשלום".

 

מפרטנר נמסר בתגובה: "אנו רואים חשיבות עליונה בהגנה על ילדים מפני תכנים שאינם הולמים ברשת. כחלק ממחויבות זו, אנו מקפידים ליידע את לקוחותינו בדבר אפשרות הפעלת שירות סינון תכנים בחינם. המקרים שציינתם ייבדקו ויטופלו".

 

מפלאפון נמסר בתגובה: "נציגינו מונחים להציע בכל עסקת הצטרפות את שירות סינון תכנים לקטינים. עם זאת, נבחן את המקרים הנקודתיים שהוצגו ונפעל לחדד את המסרים מול הנציגים בשטח. אנו מזמינים את לקוחותינו להצטרף לשירות ללא עלות".

 

בהוט מובייל סירבו להגיב.

 

במשרד התקשורת נמסר בתגובה: "המשרד פועל להגברת המודעות בקרב הורים בנוגע לקיום כלי סינון נגד אתרים פוגעניים וזאת ללא תשלום. המשרד מבצע תהליכי פיקוח לבחינת יישום חובת היידוע של החברות את לקוחותיהם וקונס חברות המפרות את לשון ההוראה. המשרד רואה בחומרה כל הפרה בנושא ויפעל ביתר שאת להגברת האכיפה". במשרד ציינו גם כי שר התקשורת ביקש להתעדכן בממצאים ועוסק בטיפול בעניין.

 

כך תגנו על הילדים בסמארטפון

חשוב לדעת כי לצד התקנת שירותי סינון מיוחדים, להורים עומד מגוון של אפשרויות סינון/ חסימה המובנות בסמארטפון של הילד, חינם, שאמנם לא יעילות תמיד ב-100%, אך מתעדכנות כל הזמן ויעשו את העבודה לאחר הגדרה קצרה.

 

סינון דרך הגדרות או באפליקציה נפרדת

רוב סמארטפוני האנדרואיד מבית גוגל כוללים ב"הגדרות" אופציות להפעלת תכונות של אבטחה מוגברת, סינון, או אנטי וירוס. חפשו וסמנו בהתאם. אפשר למנוע מהילדים להוריד מ"גוגל פליי" אפליקציות שלא מותאמות לגילם: היכנסו ל"הגדרות"/ "בקרת הורים" והפעילו את המתג. תבחרו קוד הגנה ואז תגדירו ב"אפליקציות ומשחקים" את הסיווג הרצוי.

 

בחנויות המקוונות של גוגל ואפל יש שפע אפליקציות - לרוב בחינם - המספקות את השירותים הללו. לפעמים תמצאו אותם בסמארטפון, ולפעמים יש רק קישור להורדה. ב"גוגל פליי" היכנסו ל"קטגוריות", ושם ל"שיפור הפרודוקטיביות"/ "ניהול מערכת": המגוון גדול - אפליקציות של חברות אבטחה ידועות כמו AVG, מק'אפי, אווסט, ESET, קספרסקי, ושל חברות אחרות כמו "אנטי וירוס פרי 2019", אפ לוק וקלין מאסטר. אפליקציות למעקב אחר מיקום הילד יש ב"קטגוריות"/ "להורים"/ ו"מעקב אחר מיקום".

 

סינון דרך דפדפן

רוב הסמארטפונים מגיעים עם דפדפן "כרום" של גוגל, שבחלקם הגדול הוא גם ברירת מחדל. אם בחרתם כברירת מחדל דפדפן אחר, לרוב תמצאו בו פקודות מקבילות. ב"כרום" כדאי ללחוץ על שלוש הנקודות בקצה השמאלי העליון, ולהיכנס ל"הגדרות"/ "סינכרון ושירותי גוגל". שם - לבחור ב"גלישה בטוחה", אופציה המגינה מאתרים מסוכנים ושולחת לגוגל כתובות של דפים שאליהם נכנסתם אם יש סיכון אבטחה.

 

כדי לחסום שימוש של אתרים זדוניים במיקום המכשיר, במצלמה ובמיקרופון שלו, או לבצע בו הורדות אוטומטיות - ב"הגדרות"/ "הגדרות לאתרים" - כדאי להעביר למצב חסום. כדי להקטין סיכון לתשלומים והזמנת מוצרים, ב"הגדרות"/ "אמצעי תשלום" בטלו את "שמירה ומילוי של אמצעי תשלום". היכנסו גם ל"הגדרות"/ "פרטיות", ובטלו הרשאה לאתרים לבדוק אם נשמר אמצעי תשלום, וב"כתובות ועוד" - בטלו "שמירה ומילוי של כתובות".

 

מפעילים דפדפן סמסונג? היכנסו ל"הגדרות"/ "אתרים והורדות" ושם סמנו את "היזהר לגבי אתרים זדוניים". ב"מידע אישי" - בחרו במידע שמותר יהיה לאסוף עליכם.

 

חסימת תוצאות במנוע חיפוש של גוגל

גוגל מאפשרת בעמודי החיפוש שלה "חיפוש בטוח". הוא מסנן את רוב התכנים המיועדים למבוגרים בלבד ותכנים עם אלימות. באפליקציית החיפוש של גוגל בסמארטפון עברו ל"הגדרות"/ "כללי"/ "חיפוש בטוח", ותפעילו את המתג. ב"מסנני חיפוש בטוח" סמנו את "הפעלת התכונה חיפוש בטוח".

 

חסימת תכנים למבוגרים ביוטיוב

באפליקציית יוטיוב לחצו על שלוש הנקודות משמאל למעלה ובחרו ב"הגדרות"/ "כללי"/ "סינון תוכן".

 

חסימת תוכן באייפון

באייפון ניתן לשנות הגדרות דרך קוד סודי שתקבעו. הוא יאפשר להגדיר מראש רשימת אתרים המורשים לגלישה, ואת אופן הפעולה של שירותי הסמארטפון. כנסו ל"הגדרות"/ "כללי"/ "הגבלות", וסמנו את האופציות המתאימות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: תומי הרפז
סניף של הוט מובייל
צילום: תומי הרפז
מומלצים