שתף קטע נבחר

מבוי סתום במו"מ: מתגבר החשש משביתה בפתיחת שנת הלימודים

6 ימים נותרו ל-1 בספטמבר, ואין התקדמות בשיחות. "האוצר מורח את הזמן. איפה נתניהו? למה הוא לא דואג ששנת הלימודים תיפתח", אומרים בהסתדרות המורים. האוצר: "המו"מ איתם נקלע למבוי סתום, נערכים להגשת צווי מניעה". מחר: דיון בבקשה לצו מניעה נגד ארגון המורים

שישה ימים נותרו למועד הפתיחה של שנת הלימודים, ומתגבר החשש שהיא אינה תיפתח ב-1 בספטמבר: על רקע איומי ארגוני המורים להשבית את הלימודים ביום ראשון הקרוב והמבוי הסתום במשא ומתן עם הסתדרות המורים - צפוי להתקיים מחר (ג') דיון בבקשה לצו מניעה נגד ארגון המורים שמאיים להשבית את הלימודים בתיכונים. במקביל, במשרד האוצר נערכים להגיש בקשה לצו מניעה גם נגד הסתדרות המורים, אשר מאיימת להשבית את הלימודים בגני הילדים, בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים.

 

בהודעת ההסתדרות המורים מהערב צוין כי "משרד האוצר אינו מקדם את המשא ומתן בתום לב, אלא מורח את הזמן. בעוד הם יושבים עם נציגי הסתדרות המורים בפגישה, פקידים אחרים עסוקים בהכנת הבקשות לצווי מניעה נגד השביתה המתוכננת ביום ראשון הקרוב בפתיחת שנת הלימודים".

ארכיון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ארכיון(צילום: מוטי קמחי)
 

את הבקשה לצו מניעה נגד ארגון המורים הגישו בשבוע שעבר המרכז לשלטון מקומי ועיריות תל אביב-יפו, ירושלים וחיפה. באשר לאיומי ההסתדרות, לאחרונה הכריזה ההסתדרות המורים מצידה על סכסוכי עבודה בעניין חישוב הפנסיה של המורים הפורשים ורפורמת החינוך המיוחד, שצפויה לצאת לדרך באופן חלקי בשנת הלימודים הקרובה. ההסתדרות טוענת כי נוסחת חישוב הפנסיה מורכבת ומסואבת, ודורשת לפשטה.

 

באשר לרפורמה, שנועדה להביא לשילוב ילדי החינוך המיוחד במסגרות הרגילות, טוענים בהסתדרות כי בפועל עובדי הוראה רבים לא קיבלו את ההכשרה והכלים המתאימים לצורך כך וכי הדבר עלול לפגוע בעבודתם. בנוסף, להסתדרות סכסוך עבודה פעיל מחודש יולי בעניין חישוב ימי המחלה של המורים. השיחות בין ההסתדרות למשרד האוצר נמשכות גם כעת, אך שני הצדדים דיווחו על מבוי סתום.

 

 
מזכ
מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד(צילום: אלי סגל)

מנגד, טוענים במשרד האוצר כי הסיבות שבגינן הכריזה הסתדרות המורים על סכסוכי העבודה אינן מצדיקות את השבתת מערכת החינוך. באשר לחישוב הפנסיה טענו באוצר כי בניגוד לטענותיה של מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד, המגעים בעניין לא נמשכים כשנתיים אלא מאז חודש מרץ, אז שינתה ההסתדרות את עמדתה בעניין, כפי שנחשף לראשונה ב-ynet בתכתובת בין משרד האוצר להסתדרות.

 

עוד נטען על ידי האוצר בעניין זה כי דרישות ההסתדרות מחייבות ביטול הסכמים והבנות עליהן נשען הסכם השכר הקיבוצי 'אופק חדש' של עובדי ההוראה. באשר לימי המחלה, באוצר טענו כי הליך משפטי בנושא כבר מתקיים ונקבע דיון בנושא בחודש ספטמבר.

 

על רקע האיומים צפויה לקיים ההסתדרות הפגנה של עובדי הוראה ברחבת מוזיאון תל אביב ביום חמישי הקרוב. בשבוע שעבר קראה בן דויד בריאיון לאולפן ynet לראש הממשלה בנימין נתניהו להתגייס למציאת פתרון למשבר ואמרה כי "אם נתניהו לא יתערב - שנת הלימודים לא תיפתח. הפעם לראשונה נוציא לרחובות גם את עובדי ההוראה".

 

 

באשר לפנסיה אמר בן דויד כי היא דורשת ש"הפנסיה תיגזר מהשכר האחרון, ואז כל עובד הוראה במדינת ישראל יידע מהי הפנסיה שמגיעה לו ויידע שהוא מקבל אותה במלואה. בכל מקום עבודה מתוקן, כאשר מסיימים את העבודה קוראים לעובד, מודים לו על עבודתו, ונותנים לו את הפנסיה - זה החישוב שלך, זה מה שמגיע לך. אותו עובד יודע לכלכל את מעשיו בפנסיה. רק אצל ציבור עובדי ההוראה זה לא קיים. אנחנו באים ואומרים שהגיעה העת לעשות את התיקון, לתקן את העיוות שנמשך שנים רבות".

 

"לא ניתן לאף גורם להתייחס ככה לעובדי הוראה, שהם חוד החנית של עובדי המדינה", אמרה הערב בן דויד. "עם כל הכבוד ויש לנו הרבה כבוד לפקידי האוצר, גם הם מחויבים לפעול לפי הסכמים וחוקי המדינה. אף פקיד לא נמצא מעל החוק. אנחנו לא מפחדים להילחם על זכויות עובדי הוראה ונעשה זאת בכל דרך שנוכל. איפה ראש הממשלה, למה הוא לא דואג ששנת הלימודים תיפתח?".

 

ממשרד האוצר נמסר כי "למרות ההצעות הרבות שהוגשו בימים האחרונים להסתדרות המורים, נקלע המשא ומתן למבוי סתום. מתוך דאגה לתלמידים ולציבור ההורים, נערכת המדינה להגשת צווי מניעה על מנת להבטיח את פתיחת שנת הלימודים כסדרה. יחד עם זאת, במשרד האוצר משוכנעים כי רצון טוב של הסתדרות המורים, והבנת המציאות הכלכלית בשעה זו, יבטיחו הגעה להסכמות בימים הקרובים".

 

גם בארגון המורים מאיימים: "שנת הלימודים בתיכונים לא תיפתח"

כאמור, גם רן ארז, יו"ר ארגון המורים, איים בשבוע שעבר ששנת הלימודים לא תיפתח וזאת על אף שחתום על הסכם שכר עד פברואר 2022. מחר צפוי להתקיים בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים דיון בבקשה לצו מניעה נגד השביתה שעליה הכריז.

מסיבת עיתונאים של ארגון המורים (צילום: מוטי קמחי)
יו"ר ארגון המורים רן ארז(צילום: מוטי קמחי)
 

"לא מדובר בכסף, אנחנו לא רוצים לקבל אפילו שקל אחד", אמר במסיבת העיתונאים שכינס במשרדי הארגון בתל אביב. ארז הכריז על מספר סכסוכי עבודה בנושאים שונים, בהם בעניין מורי הקבלן, הסדרת תנאי מנהלי בתי הספר, ועל כך שמורים נדרשים לפעולות שמירה על התלמידים בטיולים השנתיים בלילות. בבקשה פירטו באריכות מדוע ארז אינו יכול להשבית לפי חוק את הלימודים בתיכונים וכינו את התנהלות הארגון "חוסר תום לב קיצוני".

 

"ההכרזות על סכסוכי העבודה עומדות בניגוד להתחייבויות הארגון בהסכם 2018 ולפסיקת בית הדין, ובכל מקרה הארגון לא יכול לנקוט בצעדים ארגוניים על בסיס ההודעות הללו", נכתב בבקשה לצוויי המניעה. עוד נטען בבקשה כי הכרזת הארגון בעניין פרסי ההצטיינות אינה קבילה, שכן היא נוגעת למורי חטיבות הביניים ומכאן שארגון המורים העל יסודיים, המאגד את מורי התיכונים, אינו הארגון היציג שלהם.

 

בעקבות הבקשה אמרו בארגון המורים בתגובה כי "מרכז השלטון המקומי מעדיף מזה שנים לנהל את יחסי העבודה עם ארגון המורים בבית משפט בניסיון להשתיק את עובדי ההוראה. בדרך הזו השלטון המקומי מוציא צווים על כל בעיה שעולה בתנאי ההעסקה של המורים, במקום להתייצב לישיבות המתקיימות עם נציגי משרד החינוך, כדי לפתור את הבעיות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים