שתף קטע נבחר

מנכ"ל חדש גם בלאומי: האתגרים של מנכ"לי הבנקים בשנים הקרובות

גל מינויי מנכ"לים חדשים שוטף את המערכת הבנקאית עם מינויו של חנן פרידמן ללאומי, ולאחר החילופים גם בפועלים ובדיסקונט. האם חוק שכר הבכירים הבריח את ה"מנהלים הכוכבים", מה משותף לרקע של המנכ"לים החדשים והאם יידעו להתמודד עם עולם הבנקאות החדש? ניתוח

לאחר שבשבועות האחרונים מונו מנכ"לים חדשים בבנק הפועלים (דב קוטלר ) ובדיסקונט (אורי לוין ), היום (ג') הגיע התור של בנק לאומי. יו"ר הבנק סאמר חאג' יחיא בחר בחנן פרידמן למנכ"ל הבא.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק עמינח פורשת - לאחר כהונה של 7 שנים

בנק לאומי: סאמר חאג' יחיא מונה לתפקיד היו"ר

אחרי הביקורת: בנק לאומי יגייס 200 עובדים לשיפור המוקד הטלפוני

 

פרידמן מגיע מרקע משפטי ולא בנקאי. הוא היה היועץ המשפטי של קבוצת הראל. לפני כחמש שנים הובא על ידי המנכ"לית היוצאת רקפת רוסק עמינח לתפקיד היועץ המשפטי של לאומי. הוא נחשב ליד ימינה, והיא קידמה אותו לראש חטיבת האסטרטגיה והחדשנות.

מנכ
מנכ"ל דיסקונט אורי לוין, מנכ"ל הפועלים דב קוטלר ומנכ"ל לאומי חנן פרידמן(צילום: כפיר סיון, רמי זרנגר וגדי דגון)

פרידמן נחשב אדם חריף וחד, אולם חסר ניסיון בנקאי מסורתי, והוא גם לא התנסה בניהול מספר רב של עובדים (בקבוצת לאומי, כולל חברות בנות, מועסקים כ-9,700 איש). וכך, אחרי כמה חודשים של אי ודאות ושמועות הסתיימה סאגת מינוי המנכ"לים במערכת הבנקאית.

חנן פרידמן (צילום: כפיר סיון)
חנן פרידמן(צילום: כפיר סיון)
 

   ()
 

פחות פעילות בנקאית מסורתית

בין אפריל ליוני הודיעו שלושה מנכ"לים של בנקים גדולים על עזיבתם: אריק פינטו בפועלים, רקפת רוסק עמינח בלאומי ולילך אשר טופילסקי בדיסקונט, דבר שהביא לזעזוע במערכת ולביקורת שחוק שכר הבכירים "הבריח" אותם. ואכן, על רקע מגבלת החוק (עד שלושה מיליון שקל בשנה) לא התמודדו "מנהלים כוכבים" על התפקידים. אך למרות המגבלות נבחרו מועמדים ראויים. מה מחכה להם?

 

אם בעבר מנכ"ל בנק, ודאי בבנק גדול, התמנה לאחר תפקיד בנקאות מסורתי של ראש חטיבה קמעונאית או עסקית, היום זה כבר לא תנאי הכרחי. שלושת המנכ"לים החדשים לא מילאו תפקיד שכזה (אם כי קוטלר היה מנכ"ל אגוד ולוין מנכ"ל דיסקונט ניו יורק) ופרידמן מגיע מתחום האסטרטגיה ופחות מפעילות בנקאית מסורתית.

 

כמו כן, בעוד מנכ"ל בנק בעבר כיהן שנים רבות, סביר שהחדשים יסתפקו בשלוש עד חמש שנים, ויעברו למקום עם תגמול גבוה יותר, כמו אשר טופילסקי שצפויה להפוך לשותפה בפימי אחרי ארבע שנים בדיסקונט. החריג הוא קוטלר בן ה-63, שסביר שזה יהיה תפקידו הניהולי האחרון, דבר שיאפשר לו ניהול משוחרר יותר.

 

לאן נעלמו הנשים?

מה שעוד השתנה הוא שבעבר שלושה מחמשת הבנקים הגדולים נוהלו על ידי נשים. כעת נותרה סמדר ברבר-צדיק מהבינלאומי כמנכ"לית היחידה. במקביל, נותרה המסורת של מינוי יורשים למנכ"ל. לאורך השנים כמעט בכל המקרים מנכ"ל הבנק החדש מקורב למנכ"ל הישן, שסולל לו את הדרך למינוי. כך עם פרידמן ורוסק עמינח, ולוין שמקורב לאשר טופילסקי. בפועלים, מנגד, תחילה העריכו שארז יוסף, מקורבו של פינטו ימונה לתפקיד, אך לבסוף הוחלט על מינוי חיצוני.

 

פרידמן ולוין מקבלים בנקים בשיא, אך דווקא שימור המומנטום החיובי קשה משיפור מצב כפי שממתין לקוטלר בפועלים. כן מחכה להם האתגר של שימור וייצוב ההנהלות. שני חברי הנהלה בפועלים (יוסף, ואתמול עופר קורן) כבר הודיעו על עזיבתם, עוד לפני שקוטלר נכנס לתפקידו.

 

אך האתגר הגדול יהיה להתמודד עם עולם הבנקאות החדש. שינויים רגולטוריים רבים בוצעו בשנים האחרונות כדי לעורר תחרות. לכך מצטרפת הטכנולוגיה שמאיימת על בורות שומן משמעותיים של הבנקים כמו אשראי צרכני או העברות מט"ח. חלק מהשינויים נכנסו לפועל, אבל עדיין לא פגעו בתוצאות הנאות בבנקים. אך לא לעולם חוסן והמנכ"לים החדשים עלולים לחוות זעזועים בביצועים. האם יידעו להגיב מהר?

 


פורסם לראשונה 27/08/2019 18:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כפיר סיון, רמי זרנגר וגדי דגון
המנכ"לים החדשים
צילום: כפיר סיון, רמי זרנגר וגדי דגון
מומלצים