שתף קטע נבחר

מעשה בבלונים יקרים: המחסור העולמי בהליום הגיע לחנויות המתנות

עלות קוב הליום הוכפלה בשמונת החודשים האחרונים - והמחסור בגז עוד עלול להחריף. אמני הבלונים עברו לעיצובים בלי הליום וחנויות הודיעו על העלאת מחירים

"לקוחות יקרים, מחיר ההליום בעולם במגמת עלייה עקב מחסור . בשל כך, נאלצנו להעלות את מחירי בלוני ההליום בהתאם", הודעה זו נתלתה לאחרונה בחנות "הילולה" בתל אביב. המשמעות: זר של עשרה בלונים קטנים יעלה לכם 50 שקל לפחות.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

זה סופו של כל בלון? משבר ההליום העולמי 

זה סופו של כל בלון

סכנות בלון ההליום: איך זה הופך לקטלני?

 

במאי השנה פורסמו בארה"ב ידיעות על מחסור חמור בהליום. המאגר הפדרלי בטקסס, שמייצר 40% מייצור ההליום העולמי, ייסגר ב-2021 ובשוק נכנסו ללחץ. קובי קליניאן, אמן בלונים לאירועים, מספר שהמחירים בארץ החלו לעלות לפני כשמונה חודשים. "בהתחלה העלייה הייתה מתונה יחסית, קוב הליום עלה מ-80 שקל ל-100 שקל. ואז הוא קפץ ל-120 שקל, ואחרי שבועיים קפץ בעוד 30 שקל".

   ()
מחיר ההליום בעולם במגמת עלייה עקב מחסור
 

בהמשך היו כשלושה חודשים שבמהלכם אצל רוב הספקים לא היה הליום בכלל. "המחירים עלו ל-200-250 שקל לקוב. כשהגיע הליום המחיר ירד ל-150 שקל, ולאחרונה המחיר שוב מטפס ל-180-170 שקל. מי שמוכר היום במחיר הרגיל מפסיד כסף, או שמרוויח מדברים אחרים בחנות. אצלי הבלונים עומדים במרכז, אי אפשר שלא להעלות מחירים. אז היום רוב העיצובים שלי הם בלי הליום".

 

בחנות הפנינג בקניון עזריאלי בתל אביב נאמר לנו שמחיר הבלון קופץ ב-100% כשממלאים אותו בהליום, אבל בחנות הולה בגבעתיים ההבדלים דרמטיים: בלון גומי חלק עולה חצי שקל, אך כשהוא ממולא בהליום תשלמו עליו פי 9: 4.5 שקלים (אם כי אפשר לקנות 10 יחידות ב-39 שקל).

 

חנניה אלבז ("בולי בלון") הוא מתווך הליום, כלומר קונה מהיבואנים ומספק לחנויות ולאמני בלונים. "בשיא המחסור מכרתי ב-150 שקל פלוס מע"מ, היום זה 150 שקל כולל מע"מ. לפני שנה וחצי מכרתי ב-59 שקל פלוס מע"מ. המחיר כמעט שילש את עצמו".

   (מחירים: הפנינג (עזריאלי ת
(מחירים: הפנינג (עזריאלי ת"א), הולה (גבעתיים), קובי בלונים)

 

"הליום נוזלי חיוני למכשירי MRI וכן משמש לתעשייה ביטחונית"

לפי אלבז יש שני יבואנים ששולטים בשוק ההליום, מפעלי חמצן ומקסימה, כאשר יבואני הבלונים הגדולים החלו ליבא בעצמם בעת המחסור. אבי קירס, סמנכ"ל שיווק ומכירות במפעלי חמצן, מאשר ואומר שהחברה מחזיקים ביותר מ-50% מהשוק, "אבל בלונים זו נישה מאוד ספציפית וקטנה. הליום נוזלי חיוני למכשירי MRI עבור קירור וכן משמש לתעשייה ביטחונית".

 

בחנות הילולה, שם נתלה השלט מתחילת הכתבה, אמרו לנו שמחיר בלון ממולא הליום עומד על חמישה שקלים. לשאלה אם זה גורם לאנשים לקנות פחות השיבה המוכרת: "אנחנו מוכרים פחות, אבל לא בגלל זה, אלא כי אנשים יותר מודעים לאקולוגיה ולכך שבלונים זה חומר לא מתכלה".

 

עמיעד לפידות, ראש תחום פסולת בארגון אדם טבע ודין, מסביר: "בלון מפלסטיק, צלופן או לטקס שמלא בהליום יכול להגיע לגובה של חמישה ק"מ ואז הוא מתפוצץ, ולחומרים האלה יש תוחלת חיים ארוכה. עדיף שלא נשתמש בבלונים או שלפחות נדאג שהם לא ישתחררו לטבע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים