שתף קטע נבחר

מעמול לעצלנים ועוד: 4 מתכונים עם תמרים

החג כבר כאן: בעוגה לחה ועסיסית או בגרסת המעמול לעצלנים - ארבעה קינוחים עם תמר

 

בשנים האחרונות התמרים - שהרוויחו את כניסתם לרשימה המכובדת של שבעת המינים, בזכות העובדה שפרשני התלמוד פירשו את המילה "דבש" כדבש תמרים - זוכים לעדנה מחודשת, ולא רק בקרב הטבעונים שמשתמשים בו כתחליף לדבש. 

 

התמר, שיש המגדירים אותו גם כממתק של הטבע, משמש כתחליף ראוי לשוקולד ולמתוקים אחרים, ואפשר למצוא אותו בלא מעט מנות ומתכונים: בסלטים, עם בשר, כחלק מרוטב מתקתק ואפילו בתוך החמין של שבת.

ביסקוטי תמרים (צילום: יובל חן)
הממתק של הטבע: "סטיקי טופי" תמרים ברוטב קרמל מלוח (צילום: יובל חן)
  

עוד כתבות שיכולות לעניין אתכם בערוץ האוכל:

 

אך עם כל הכבוד לעוף ולסלט, טעמו המתוק ומרקמו הרך של התמר מושלמים להכנת עוגות ומאפים מתוקים, ואפשר לשלב אותו כמעט עם כל חומר גלם - החל מתפוחי עץ ובננות, דרך צימוקים ואגוזים ועד לקינמון ושוקולד, ואפילו הקוקוס בעל הטעם הדומיננטי - מסתדר איתו מצוין.

במקום שוקולד: תמרים מסוג מג'הול (צילום: יח"צ) (צילום: יח
במקום שוקולד: תמרים מסוג מג'הול(צילום: יח"צ)

לפניכם ארבעה מתכונים מתוקים עם תמרים, חלקם אף יכולים לשמש גם כמנה אחרונה בארוחת החג.

 

עוגיות טבעוניות במילוי פיסטוק ותמרים

המתכון הבא הוא, למעשה, מתכון של מעמולים לעצלנים (וגם לטבעונים); במקום להכין כל עוגייה בנפרד, כפי שדורש המתכון המקורי, פשוט יוצרים רולדה ופורסים אותה לחתיכות שוות.

 

המצרכים (לכ-50 עוגיות): 

לבצק - 

100 מ"ל (1/2 כוס) שמן

200 גר' (1/2 פחית) קרם קוקוס

קליפה מגורדת מלימון שלם בינוני

50 גר' (1/4 כוס) סוכר

350 גר' (1/2 2 כוסות) קמח כוסמין

1 כפית אבקת אפייה

קורט מלח

 

למלית - 

1 חבילת ממרח תמרים

150 גר' (1/2 1 כוסות) פיסטוק קלוי, גרוס גס

קליפה מגורדת מתפוז שלם בינוני

1 כפית קינמון

 

להברשה - 

50 מ"ל (1/4 כוס) שמן

50 גר' (1/2 כוס) סוכר

1 כף קינמון

ביסקוטי תמרים (צילום: יובל חן)
(צילום: יובל חן)
 

אופן ההכנה:

  1. לבצק - בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבבים במהירות בינונית את קרם הקוקוס עם שמן, סוכר ומלח עד לקבלת בלילה אחידה. מוסיפים לקערה את הקמח, אבקת האפייה וגרידת הלימון, ומערבלים כדקה על מהירות נמוכה עד לקבלת בצק רך ונעים לעבודה.
  2. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים שווים, ועל משטח מקומח קלות מרדדים כל חלק למלבן בעובי אחיד של כ-3 מ"מ.
  3. ממלאים את הבצק - מורחים כ-1/3 מכמות ממרח התמרים על כל מלבן בשכבה אחידה, ומקפידים להשאיר ס"מ נקי ללא ממרח בכל צד. מפזרים מעל שליש מכמות הפיסטוק, הקינמון וגרידת התפוז. מגלגלים את מלבני הבצק לרולדה מהודקת היטב, ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מברישים את הרולדה במעט שמן, ומפזרים מעל סוכר וקינמון.
  4. אפייה - אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות בין 35-30 דקות.  
  5. מוציאים את הרולדה מהתנור, ומניחים בצד לצינון בטמפרטורת החדר. כשהעוגה הצטננה, פורסים אותה בעזרת סכין משוננת בצורה אלכסונית לקבלת מעוינים. שומרים בקופסה אטומה.

 

"סטיקי טופי" ברוטב קרמל מלוח

כשמה כן היא - עוגה דביקה, לחה, מתוקה ועסיסית, עליה יוצקים רוטב קרמל מלוח שמוסיף לה טעם ומראה נהדרים.

 

המצרכים (לתבנית קוגלהוף או ל-2 תבניות אינגליש קייק):

לעוגה -

200 גר' תמרים מגולענים מזן מג'הול, חתוכים ל-4

150 גר' (3/4 כוס) מים רותחים

2 שקיקי תה מסוג ארל גריי

קורט אגוז מוסקט

3 גר' (1/4 כפית) קינמון

200 גר' (3/4 כוס) קמח

2 גר' (1/2 כפית) סודה לשתייה

5 גר' (1/2 שקית) אבקת אפייה

50 גר' (1/2 חפיסה) חמאה

1/2 2 כפות שמן חמניות

150 גר' (2/3 כוס) סוכר חום כהה

120 גר' (2 יח') ביצים בגודל L

 

לרוטב קרמל מלוח - 

100 גר' (1/2 כוס) סוכר

170 גר' (3/4 כוס) שמנת מתוקה

25 גר' (1/4 חפיסה) חמאה

1/4 כפית מלח ים אטלנטי

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את חליטת התה - משרים את שקיקי התה בסיר עם מים רותחים, מוסיפים פנימה את התמרים החתוכים, מצננים כ-10 דקות, סוחטים את שקיקי התה ומניחים בצד.
  2. מכינים את תערובת העוגה - בקערת מיקסר עם וו בלון שמים את החמאה, הסוכר החום והשמן, ומערבבים כדקה על מהירות בינונית עד להיטמעות הסוכר בחמאה. מוסיפים לקערת המיקסר את הביצים בהדרגה, ומערבבים כדקה נוספת על מהירות בינונית עד לקבלת תערובת אחידה.
  3. מוסיפים פנימה את חליטת התה והתמרים, מערבבים כדקה נוספת במהירות בינונית, עד לקבלת בלילה נוזלית ואחידה.
  4. מוסיפים לקערה את המצרכים היבשים (קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה, קינמון ואגוז מוסקט) ומערבבים במהירות איטית עד לקבלת תערובת אחידה במשך כדקה וחצי, או עד לקבלת בלילה סמיכה ואחידה.
  5. אפייה - יוצקים את התערובת לתבנית קוגלהוף, ואופים בתנור שחומם מראש ל--170 מעלות במשך כ-25 דקות. העוגה מוכנה כשקיסם הננעץ במרכזה יוצא עם פירורים לחים.
  6. מכינים את רוטב הקרמל - בסיר קטן על אש נמוכה מבשלים את הסוכר (ללא ערבוב) עד ליצירת קרמל בצבע ענברי. במקביל, מחממים את השמנת בסיר קטן עד לרתיחה.
  7. כשהקרמל מוכן, יוצקים מעליו בהדרגה את השמנת הרותחת (זהירות: התערובת חמה ומבעבעת מאוד), תוך כדי ערבוב.
  8. מבשלים את תערובת הקרמל והשמנת על אש בינונית במשך כ-2 דקות עד להסמכה, ומסירים מהאש. מוסיפים פנימה את החמאה והמלח, ומערבבים עד לאחידות.
  9. יוצקים את הרוטב בעדינות על גבי העוגה, מהחלק העליון כלפיי מטה, כך שיכסה את צידי העוגה. 
  10. הגשה - ממתינים שהעוגה תתקרר לטמפרטורת החדר, פורסים ומגישים. אם רוצים - אפשר לקשט את העוגה באגוזי מלך או פקאן, לקבלת מראה חגיגי יותר.

  

חטיף תמרים עם חמאת בוטנים וקשיו

החטיף שלפניכם הוא גם טבעוני, גם אינו דורש אפייה וגם קל מאוד להכנה. העצלנים מביניכם, יכולים לעצור את העבודה כבר לאחר הכנת החטיף (שדורשת חמישה מרכיבים בלבד), והמשקיענים יותר, מוזמנים להכין ציפוי שוקולד מריר עם בוטנים מלוחים, שיוסיף פלאים לחטיף.

 

המצרכים (לכ-15 חטיפים):

700 גר' (3 כוסות) תמרים מזן מג'הול, מגולענים וחתוכים ל-4

1 כוס חמאת בוטנים עם שבבי בוטנים

100 גר' (1 כוס) אגוזי קשיו קלויים, גרוסים גס

40 גר' (2 כפות) סילאן

קורט מלח

 

לציפוי - 

100 גר' (1 כוס) בוטנים מלוחים

200 גר' (2 חפיסות) שוקולד מריר

20 גר' (2 כפות) שמן

ביסקוטי תמרים (צילום: יובל חן)
(צילום: יובל חן)
 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את תערובת התמרים - משרים את התמרים במים רותחים במשך כ-10 דקות,  עד לריכוך. בסיום הבישול, מעבירים את התמרים למסננת ונפטרים מהמים לחלוטין.
  2. מעבירים את התמרים למעבד מזון עם להב פלדה, וטוחנים כדקה עד לקבלת עיסה רכה. מוסיפים את חמאת הבוטנים, ומעבדים כ-20 שניות נוספות, עד לאחידות. מוציאים את העיסה ממעבד המזון, ומעבירים לקערה. מוסיפים לתערובת את שבבי הקשיו והסילאן, ולשים ביד עד לקבלת תערובת אחידה.
  3. מעבירים להקפאה - במגש מרופד בנייר אפייה, משטחים את התערובת ובעזרת היד מיישרים לשכבה אחידה בעובי של כ-1/2 1 ס"מ. מקפיאים כשעתיים לפחות.
  4. לאחר כשעתיים וכשהתערובת קפואה, חותכים אותה בעזרת סכין חדה לצורה הרצויה. מפזרים מעל מעט בוטנים מלוחים, ומהדקים אותם לחלקו העליון של החטיף.
  5. מכינים את הציפוי - ממיסים את השוקולד והשמן במיקרו בפולסים של 30 שניות, עד להמסה מוחלטת.
  6. מצפים את החטיף - בעזרת מזלג טובלים כל חטיף בשוקולד המומס, מרימים אותם מעט מעל הקערה על מנת להיפטר משאריות השוקולד ומניחים על נייר אפיה להתייצבות.
  7. שומרים בקופסה אטומה, במקום קריר ומוצל.

 

פאי תפוחים ותמרים בקראמבל קינמון

פאי התפוחים הקלאסי זוכה כאן לטוייסט כפול - למלית התפוחים מצטרפים תמרים קצוצים, והקראמבל מקבל שדרוג של אגוזי פקאן ותיבול של קינמון.

 

המצרכים (ל-5 יחידות):

לבצק פריך - 

125 גר' (1/4 1 חפיסה) חמאה קרה, חתוכה לקוביות

180 גר' (1 כוס + 4 כפות) קמח לבן

40 גר' (4 כפות) סוכר

קורט מלח

1 חלמון מביצה בגודל L

25 גר' (2 כפות) חלב

 

למלית תפוחים ותמרים - 

5 תפוחים מזן גרנד סמית, קלופים וחתוכים לקוביות בינוניות

80 גר' (1/2 כוס) סוכר

25 גר' (1/4 חפיסה) חמאה

מיץ מלימון אחד

קליפה מגורדת מתפוז שלם

100 גר' (1 כוס) תמרים מזן מג'הול, מגולענים וחתוכים לקוביות קטנות

 

לקראמבל פקאן וקינמון - 

40 גר' (1/2 כוס) אגוזי פקאן טבעיים, גרוסים גס

120 גר' (3/4 כוס) קמח

100 גר' (חפיסה) חמאה קרה, חתוכה לקוביות

70 גר' (רבע כוס) סוכר דמררה

1/2 כפית קינמון

ביסקוטי תמרים (צילום: יובל חן)
(צילום: יובל חן)
 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הבצק - בקערת מיקסר עם וו גיטרה שמים את החמאה, הקמח, הסוכר והמלח, מערבבים כדקה על מהירות בינונית, עד לקבלת תערובת פירורית.
  2. מוסיפים פנימה את החלמון והחלב, מעבדים כדקה נוספת על מהירות בינונית, עד לקבלת כדור בצק שנפרד מהדפנות. עוטפים את הבצק בניילון נצמד, ושומרים בקירור כשעה.
  3. מכינים את המלית - בסיר קטן על אש נמוכה מבשלים את הסוכר (ללא ערבוב) עד ליצירת קרמל בגוון ענברי. מוסיפים פנימה את התפוחים, החמאה, מיץ הלימון וקליפת התפוז המגורדת.
  4. מגבירים מעט את האש, ומבשלים בין 5-2 דקות , עד להתרככות התפוחים (זהירות מריכוך יתר). לקראת סוף הבישול, מוסיפים לתערובת את התמרים ומערבבים, מסירים מהאש ושומרים בצד עד להרכבת המנה.
  5. מכינים את הקראמבל - במעבד מזון עם להב פלדה, מערבבים יחד את כל המרכיבים במהירות בינונית בין 2-1 דקות, עד לקבלת תערובת פירורית ושומרים בצד.
  6. הרכבה ואפייה - מוציאים את הבצק מקירור, ומרדדים אותו בין שתי ניירות אפייה לעובי אחיד של כ-4-3 מ"מ.
  7. מרפדים את תבניות הפאי האישיות בבצק, מהדקים היטב לצדדים ומסירים את העודפים שבשוליים בעזרת סכין. מקפיאים כשעה, ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך כ-10 דקות.  
  8. מוציאים את העוגות מהתנור, ומצננים לחלוטין לטמפרטורת החדר. מסננים את מלית התפוחים ונפטרים מהנוזלים. מניחים את המלית על קלתית הפאי החצי אפויה עד לגובה שולי הפאי, ומכסים בשכבה מהקראמבל כך שיכסה את מלית התפוחים.
  9. אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך כ-30  דקות עד להזהבה. אם רוצים, אפשר לפזר אבקת אפייה מעל לפני ההגשה.

 

אמיר פורת ורוסלה יונה הם הקונדיטורים של קונדיטוריית "ביסקוטי"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל חן
"סטיקי טופי" ברוטב קרמל מלוח
צילום: יובל חן
מומלצים