שתף קטע נבחר

שליט זימבבואה לשעבר רוברט מוגאבה מת בגיל 95

שנתיים לאחר שהודח, הלך לעולמו רוברט מוגאבה, הרודן ששלט 37 שנים בזימבבואה. מוגאבה תכנן להעביר את השרביט לאשתו גרייס, אך התוכנית סוכלה. הוא טופל בסינגפור, ושם מת

נשיא זימבבואה לשעבר רוברט מוגאבה מת היום (ו') בגיל 95 בסינגפור. כך הודיע הנשיא אמרסון מננגגווה בציוץ בטוויטר. בשנים האחרונות שהה מוגאבה בסינגפור וקיבל שם טיפול רפואי, "בצער רב אני מודיע על מותו של מייסד זימבבואה והנשיא לשעבר, רוברט מוגאבה".

 

 

רוברט מוגאבה, נשיאה לשעבר של זימבבווה הלך לעולמו (צילום: AFP)
רוברט מוגאבה, הרודן לשעבר, שנה לפני מותו(צילום: AFP)

רוברט מוגאבה, נשיאה לשעבר של זימבבווה הלך לעולמו (צילום: EPA)
השליט לשעבר רוברט מוגאבה, שנה לפני שהודח(צילום: EPA)
 

הרודן שלט במשך 37 שנה על המדינה האפריקנית ולפני שנתיים התפטר לאחר שהפרלמנט החל לדון בהדחתו. מיד עם ההכרזה על התפטרות מוגאבה פרצו חגיגות בפרלמנט, וחוגגים בבירה הרארה ירו באוויר לאות שמחה. במשך כמעט שבוע סירב מוגאבה לוותר על השלטון – גם כשמפלגתו החליטה להדיח אותו משורותיה והורתה לו לפרוש. הגורם העיקרי לנפילתו הפתאומית של מוגאבה היא המחלוקת בין חברים בצמרת של מפלגת השלטון בנוגע לשאלה מי יירש אותו – ולא מחאה עממית נגד שלטונו.

 

יורשו הנשיא אמרסון מננגגווה  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יורשו הנשיא אמרסון מננגגווה (צילום: AFP)

רוברט מוגאבה בטקס סיום באוניברסיטה (צילום: AP) (צילום: AP)
רוברט מוגאבה בטקס סיום באוניברסיטה(צילום: AP)

שלט מאז עצמאותה של זימבבואה, 1980 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שלט מאז עצמאותה של זימבבואה, 1980(צילום: רויטרס)

עם ראש ממשלת בריטניה לשעבר מרגרט תאצ'ר, 1988 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
עם ראש ממשלת בריטניה לשעבר מרגרט תאצ'ר, 1988(צילום: MCT)

רוברט מוגאבה בעצרת הכללית של האו"ם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוברט מוגאבה בעצרת הכללית של האו"ם(צילום: AFP)

תכנן להעביר את השרביט לאשתו גרייס. התוכנית סוכלה (צילום: AP) (צילום: AP)
תכנן להעביר את השרביט לאשתו גרייס. התוכנית סוכלה(צילום: AP)
 

ברחובות הבירה הררה עסקו במותו של הרודן. "לא אזיל דמעה על האיש האכזר הזה", אמר טרירו מקנה, רוכל ברחוב. "הוא התחיל את כל הבעיות, ואנשים עכשיו מעמידים פנים שזה מעולם לא קרה".

 

אחרים סיפרו כי הם מתגעגעים למוגאבה. "המצב כרגע גרוע יותר", אמר סילאס מרונגו. "החיים בתקופתו לא היו כל כך טובים, אבל גם לא היו כל כך גרועים. לאנשים האלה שנישלו אותו מהשלטון אין שום מושג".

 

הצבא תפס את השלטון במדינה אחרי שמוגאבה הדיח את אמרסון מננגגווה, סגן הנשיא דאז שנחשב עד אז למועמד המוביל לרשת אותו, כדי לסלול את הדרך למינויה של רעייתו גרייס בת ה-52 לנשיאת זימבבואה. גרייס מוגאבה נודעה באורח החיים הראוותני שלה והסתבכה גם בשערוריות אלימות, ובשל כך יש לה מבקרים רבים. היא הואשמה בהכאת דוגמנית שנתפסה עם בניה בחדר מלון בדרום אפריקה.

 

רוברט גבריאל מוגאבה נולד ב-1924 בכפר זווימבה, כ-40 קילומטרים מערבית מהבירה הרארה. אביו היה נגר אך נטש את הבית כשרוברט היה רך בשנים. הנער טיפל בעדר הבקר של סבו, ובין תחביביו היו משחקי כדורגל - וגם אגרוף. באותה תקופה, שחורים מעטים למדו לכתוב ולקרוא, אך מוגאבה נמנה עימם. עמיתיו לספסל הלימודים תיארו אותו כילד ביישן וחרוץ, מתבודד הקשור מאוד לאמו. היידי הולנד, מחברת הספר "ארוחת ערב עם מוגאבה", כתבה כי עזיבתו של האב את הבית פגעה בו מאוד.

 

כשהתגבר הפך מוגאבה בעצמו למורה בבית ספר יסודי - ומאוחר יותר זכה במלגה כדי ללמוד באוניברסיטת פורט הארה בדרום אפריקה, אוניברסיטה לשחורים בלבד. ב-1951 סיים תואר ראשון באמנות. זה היה התואר הראשון מבין שבעה תארים אקדמיים שגרף.

 

ליישם את משנתו של גהנדי בארצו

במהלך לימודיו האקדמיים התעצבה משנתו הפוליטית. הוא קרא בעיון את כתביו של קרל מרקס, הושפע מאוד מתנועת "ההתנגדות הפסיבית" של מהטמה גהנדי בהודו, וגמל בליבו למלא תפקיד דומה במאמצים להביא לקיצו של השלטון הבריטי בזימבבואה, שאז נקראה עדיין רודזיה. ב-1958 נסע לגאנה כדי ללמד בה. שם גם פגש את אשתו הראשונה, סאלי הייפרון.

רוברט מוגאבה, נשיאה לשעבר של זימבבווה הלך לעולמו (צילום: EPA)
רוברט מוגאבה ב-2008(צילום: EPA)


מוגאבה עם רעייתו השנייה גרייס, במסיבת יום הולדתו ה-83 (צילום: AFP)

  

הוא ניהל אורח חיים סגפני. לא עישן. לא שתה אלכוהול. "הוא מאוד חמים ועדין בבית", סיפרה עליו הרעייה. "הצדק נר לרגליו. הוא לא יבחל באמצעים כדי להבטיח שהצדק ייעשה. הוא מעולם לא הפגין אלימות לשם האלימות".

 

עם שובו לזימבבואה, הפך מוגאבה לפעיל פוליטי, ואף נכלא ל-10 שנים בהוראתו של השליט הלבן, איאן סמית. במהלך תקופת מאסרו, מת בנו ממלריה. השלטונות סירבו לאפשר לו להשתתף בהלווית בנו. לאחר שחרורו מן הכלא, נמלט למוזמביק השכנה - ושם הקים ארגון גרילה, וחלם לשוב לזימבבואה ולהקים בה מדינה מרקסיסטית בת מפלגה אחת.

 

המדיניות הפייסנית שהפכה לאלימה

הוא עלה לשלטון ב-1980, לאחר מאבק בן שבע שנים שניהלו השחורים לעצמאות. ראשית כיהן כראש ממשלה, ואחר כך - כנשיא. לאחר שהמדינה קיבלה את עצמאותה, זכה מוגאבה לשבחים על מדיניותו של פייסנות בין-גזעית ופיתוח, שסיפקה שירותי בריאות וחינוך למיליונים שעד כה לא זכו להם. כלכלתה של זימבבואה שיגשגה, ומוגאבה פנה אל בעלי האדמות הלבנים להישאר ולהתגורר בה. "תמיד יהיה לכם כאן מקום תחת השמש", אמר - והם נעתרו לפנייתו.

 

ואולם, כעבור 20 שנה, רבים מהלבנים הצטערו על החלטה זו. זאת, משום שמוגאבה הורה לאוכלוסייה השחורה וחסרת-האדמות לתפוס את חוותיהם של האיכרים הלבנים, לא פעם באלימות. הוראתו של מוגאבה לא נבעה מתוך שאיפה שוויונית - משום שמוגאבה לא השאיר את החוות בידי השחורים העניים, אלא העניק אותן למקורבים ובני משפחה, שהיו מחוסרי כל ידע או ניסיון בחקלאות. החוות המשגשגות והפורות הפכו עד מהרה לעיי חורבות.


פעילי אופוזיציה בורחים מהמשטרה, אשתקד. דיכוי ביד קשה (צילום: AP) 

 

באותה תקופה, הפך מוגאבה לשליט אבסולוטי. הוא דיכא ביד קשה את מתנגדיו הפוליטיים, ובמהלך שנות השמונים שיגר יחידות עילית - שאומנו בידי צבא צפון קוריאה - לטהר מתנגדי משטר. אלפי בני אדם, רבים מהם בני שבט נדבלה, נרצחו. הוא השתמש באותן תקנות דרקוניות שבעטיין נכלא לעשר שנים נגד מתנגדיו, שבילו במעצר מנהלי.

 

כלכלתה של זימבבואה שידעה עד אז פריחה, החלה להידרדר באופן הדרגתי ועקבי. שליש מתושבי המדינה נמלטו ממנה. האינפלציה נסקה בשיעור של עשרות אלפי אחוזים, התשתיות קרסו, האבטלה האמירה, והמדינה נותרה במחסור תמידי באוכל ובדלק. במהלך תקופת כהונתו צנחה תוחלת החיים במדינה מ-60 שנה ל-35 בלבד.

 

ב-1992, מתה אשתו ממחלת כליות. אחרי מותה, נשא לאשה את גרייס מרופו, מזכירתו לשעבר, הצעירה ממנו ב-40 שנה. השניים הביאו לעולם שלושה ילדים. כאשר ילדה את השלישי, היה מוגאבה כבר בן 73. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
רוברט מוגאבה, שנה לפני מותו
צילום: AFP
מומלצים