שתף קטע נבחר

היועמ"ש על חוק המצלמות: הליך חריג ופגום שיפגע בקיום יום הבחירות

מנדלבליט העביר את חוות דעתו המפורטת על הליך החקיקה שצפוי לעלות ביום א' לאישור הממשלה, ויגיע באופן אישי לישיבה כדי להגן על עמדתו מול נתניהו והשרים. "החמור מכל היא הפגיעה ביכולת לקיים את יום הבחירות באופן תקין וסדיר כנדרש במשטרנו הדמוקרטי", כתב

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הניח אתמול אחר הצהריים (יום ו') בפני הממשלה את חוות דעתו המפורטת בנוגע להצעה שיזם ראש הממשלה בנימין נתניהו לתקן את חוק הבחירות לכנסת, שמטרתה לחייב הצבת מצלמות בקלפיות. מנדלבליט קבע כי קיימת מניעה משפטית לקדם את ההצעה, ואף ציין כי "קידום ההצעה יפגע ביכולת לקיים את יום הבחירות באופן תקין". מנדלבליט ישתתף בישיבת הממשלה ביום ראשון שבה הצעת החוק תעלה לדיון, ושם יציג את עמדתו.

 

אביחי מנדלבליט בנימין נתניהו (צילום: אלכס קולומויסקי, עמית שאבי)
אביחי מנדלבליט ובנימין נתניהו(צילום: אלכס קולומויסקי, עמית שאבי)

 

כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

  

"ראשיתה של ההצעה בהליך חקיקה חריג ופגום בשלב הממשלתי", כתב מנדלבליט והוסיף: "החמור מכל הוא בפגיעה, קרוב לוודאי, ביכולת לקיים את יום הבחירות לכנסת באופן תקין וסדיר כנדרש במשטרנו הדמוקרטי, וזאת בהתאם לעמדתו של יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, האמון ומוסמך מכוח החוק על קיום הליך הבחירות באופן תקין כאמור".

 

מנדלבליט הדגיש כי בחקיקה שכזאת "יש כדי לפגוע הן במימוש של זכות היסוד לבחור והן בביצוע החובה החוקתית לקיים בחירות חופשיות, חשאיות ושוויוניות".

 

חוות הדעת המלאה  

 

 

"תוצאה שאסור שתקרה"

היועמ"ש הוסיף כי "יודגש כי בנסיבות העניין לא ניתן למצוא מזור לפגמים אלה, אף לא בדיוני הכנסת. זאת לא רק מפני קוצר הזמן שיעמוד לרשות הכנסת אלא מפני שהתקלה הציבורית הצפויה, אם יחוקק ההסדר בימיה האחרונים של הכנסת ה-21, נובעת מהעדר היכולת של ועדת הבחירות המרכזית להיערך בתוך ימים בודדים, רגע ממש לפני יום הבחירות עצמו, לשינוי התקדימי והמשמעותי המוצע באופן שבו מנוהלות הקלפיות".

 

מנדלבליט הסכים עם חוות דעתו של יו"ר וועדת הבחירות המרכזית השופט חנן מלצר: "בין היתר, כפי שצוין ע"י יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, לא יהיה די זמן להסביר לציבור המצביעים את הצפוי להם או להכשיר את מזכירי הקלפי ואת כל העוסקים במלאכה ביום הבחירות. התוצאה הצפויה היא חוסר ודאות, אי סדרים, הרתעת בוחרים ותקלות בניהול ההצבעה וברישום קולות המצביעים. תוצאה זו אסור שתקרה. במצב דברים זה, כאשר אלה החששות שמעלה יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, לא ניתן לקדם הצעת חוק מעין זאת שעלולה כאמור להביא לשיבוש משמעותי של קיום תקין של הבחירות, המהוות את ליבת ההליך הדמוקרטי".

 

עוד הוא כתב: "יתר על כן, ועדת הבחירות המרכזית גיבשה תוכנית פעולה נרחבת להגברת האכיפה בנושא טוהר הבחירות, אשר תמומש כבר בבחירות הקרובות על יסוד לקחי מערכת הבחירות האחרונה. בפעולות חדשות אלה (אשר יקיפו חלק גדול מהקלפיות במדינה והפעולות הרגילות שננקטו בעבר), יש כדי לצמצם באופן משמעותי את החשש מפני זיופים. בהקשר זה יש לקחת בחשבון כי לא הוצגה תשתית עובדתית המבססת את הסברה כי ההיתר לצלם בקלפי כמוצע, יועיל באופן מובהק במניעת זיופים במערכת.

  

נתניהו: "זו לא התרסה נגד אף אחד"

שלשום הופץ סדר היום של הממשלה לישיבתה המתוכננת ביום ראשון הקרוב ובו רק סעיף אחד: "טיוטת חוק הבחירות לכנסת, תיעוד חזותי ו/או קולי בקלפיות". טיוטת החוק, שמטרתו לחייב הצבת מצלמות בקלפיות, מקודמת על ידי שר המשפטים אמיר אוחנה לבקשת ראש הממשלה, וזאת למרות שהיועצים המשפטיים ובכללם היועץ המשפטי לממשלה הביעו כאמור הסתייגות מקידומה, ויו"ר ועדת הבחירות המרכזית השופט חנן מלצר הזהיר מפני כאוס אם ההצעה תעבור.

 

לאחר אישור הממשלה החוק צפוי לעלות להצבעה בכנסת במהלך שבוע הבא. גורמים בליכוד אמרו כי מבחינה טכנית אין מניעה להעביר את החוק ואפילו להספיק לפרסם אותו ברשומות. הרוב הדרוש לאישור החוק הוא של 61 חברי כנסת, ונראה כי עם תמיכת מפלגת ישראל ביתנו, שמעוניינת מצדה להציב מצלמות בקלפיות במגזר החרדי, החוק יוכל לעבור.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה ממריאים לביקור מדיני בלונדון (צילום: חיים צח, לע
ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה לפני שהמריאו ללונדון(צילום: חיים צח, לע"מ)

בטיוטת ההחלטה שצפויה להיות מאושרת על ידי הממשלה נכתב כי "עקב צורך להשלים את הליכי החקיקה במהירות על מנת להספיק לתקן את החוק בטרם יום הבחירות לכנסת, מוצע עתה לאשר את טיוטת החוק בממשלה ולהניח את הצעת החוק על שולחן הכנסת.
 

"כמו כן, על מנת לזרז את הליך החקיקה בכנסת, מוצע לפנות ליו"ר ועדת הכנסת בבקשה לכנס את הוועדה, כדי שתחליט על קיצור תקופת ההנחה של הצעת החוק לפני הדיון בקריאה הראשונה, בהתאם לאמור בסעיף 81 לתקנון הכנסת וכן בבקשה להתיר את הדיון בקריאה השניה ביום הנחת ההצעה".

 

בתדרוך לכתבים בלונדון לאחר פגישתו עם ראש ממשלת בריטניה התייחס נתניהו להתעקשותו על הצבת מצלמות בקלפיות בניגוד לעמדת היועמ"ש: "הדבר נדרש וכל מי שעיניו בראשו מבין שזה נדרש. לא נרשה שיגנבו את הבחירות הבאות והדבר הכי טוב זה להציב מצלמות. אין לנו התנגדות שיהיו משקיפים עם מצלמות מכל המפלגות. בדמוקרטיה כולל בדמוקרטיה של הליכוד כשיש פריימריז אני מאפשר משקיפים ביחד רחבה ונדיבה וככה אחד שומר על השני. ככה עושים את זה בדמוקרטיות. זה הפיקוח המקובל בכל גוף דמוקרטי. זאת לא התרסה נגד אף אחד".

 

לפני שהמריא ללונדון אמר נתניהו: "אני חושב שהעמדה שהוצגה על-ידי היועץ המשפטי לממשלה ביחס לסגירת הקלפיות או יותר נכון ביחס לאי-קבלת המצלמות זה דבר שאין לו הסבר. אנחנו לא נאפשר גניבת בחירות".

 

באופוזיציה טוענים שבליכוד מקדמים את ההצעה בעיקר כדי להשתלט על השיח ולהכתיב סדר יום ותחושת הרתעה למצביעים במגזר הערבי. אתמול אמר חבר הכנסת אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) באולפן ynet כי אם אם החוק בעניין יעבור בהליך חקיקה מזורז - הוא ואנשיו יפנו לבג"ץ. "אני בעד הליך בחירות נקי - אבל מדובר בתהליך דרקוני שמעקם את כל פרקטיקת החקיקה, וגם בתיוג אתני", הסביר, "נתניהו אמר פעם שהערבים נוהרים לקלפיות - עכשיו הוא אומר שהערבים גונבים את הבחירות".

 


פורסם לראשונה 06/09/2019 15:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי, עמית שאבי
נתניהו ואביחי מנדלבליט
צילום: אלכס קולומויסקי, עמית שאבי
מומלצים