שתף קטע נבחר

הימור טראמפ כשל – והטליבאן מאיים בעוד שפיכות דמים

רגע לפני 11 בספטמבר, טראמפ רצה לארח את מנהיגי הטליבאן בקמפ דייוויד לשיחות שלום סודיות. פיצוץ מכונית תופת שבו נהרג חייל אמריקני טרפד הכול. מההתנגדות של בולטון ועד לציוץ שחשף: מאחורי הקלעים של המאמץ הדרמטי לשים סוף למלחמה הארוכה ביותר

נשיא ארה
ההימור כשל. טראמפ(צילום: רויטרס)

הציוץ של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אתמול (ראשון) לפנות בוקר, שבו הכריז על ביטול פסגה סודית בקמפ דייוויד בין הטליבאן למנהיגי אפגניסטן – ימים ספורים לפני 11 בספטמבר – הוא דוגמה נוספת למנהיג שמוכן לשבור את המוסכמות הקיימות ולקחת סיכונים, בתקווה לניצחון שהוא כה מייחל לו. כמו בפעמים קודמות שבהן עשה כן, למשל במפגשים השונים עם רודן צפון קוריאה, גם הפעם זה נגמר בכישלון.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

המגעים להסכם, שיכול היה לשים סוף למלחמה הארוכה ביותר בהיסטוריה האמריקנית, נראו מוצלחים עד לפני שבוע. אז הנציגים במשא ומתן בין ארה"ב לטליבאן הודיעו כי הגיעו ל"הסכם עקרוני", שבמסגרתו יצומצם מספר החיילים האמריקנים במדינה. בתמורה הטליבאן אמור היה להבטיח שלא לאפשר לשטחים בשליטתו להפוך למקום מקלט לג'יהאדיסטים שיתכננו פיגועים נגד ארה"ב.

טליבאן אפגניסטן (צילום: EPA)
"החלטה לא בוגרת". לוחמי הטליבאן(צילום: EPA)

אבל אחרי פיגוע בקאבול שבו נהרג חייל אמריקני, טראמפ החליט לבטל במפתיע את הפגישות בקמפ דייוויד, והורה גם להפסיק את השיחות עם הטליבאן. לפי גורם בכיר באפגניסטן, הבעיות במו"מ החלו כבר ימים לפני כן, אחרי שהנשיא האפגני אשרף גאני דחה את נסיעתו לוושינגטון, ומנהיגי הטליבאן סירבו להגיע לארה"ב לפני חתימה על הסכם סופי עמה.

 

"כשהטליבאן החליט לנסות לחזק את מעמדו במו"מ באמצעות מתקפות טרור, הנשיא טראמפ עשה את ההחלטה הנכונה בכך שאמר שזה לא הולך לעבוד", הסביר את ביטול הפסגה מזכיר המדינה מייק פומפאו בריאיונות לתקשורת האמריקנית אתמול.

זירת פיגוע בקאבול (צילום: AP)
זירת הפיגוע בקאבול ביום חמישי(צילום: AP)

זירת פיגוע בקאבול (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

גורם אמריקני שמעורה בפרטים אמר כי היוזמה לערוך את הפסגה הסודית באתר הנופש הנשיאותי במרילנד עלתה לראשונה לפני כשבוע וחצי, בדיון בין טראמפ ליועציו הבכירים בנושא אפגניסטן. מעטים בלבד ידעו על הרעיון.

 

לפי הניו יורק טיימס, באותה פגישה טראמפ הציע להזמין רק את הנשיא האפגני לקמפ דייוויד, אך בימים שלאחר מכן חשב להפוך זאת לפסגה משמעותית אף יותר. לפי העיתון, הרעיון היה שטראמפ ייפגש בנפרד עם גאני ועם מנהיגי הטליבאן, בניסיון להגיע להסכם כולל יותר מאשר אותו הסכם עקרוני שהושג בין ארה"ב לטליבאן. ארגון הטרור הסוני מסרב לשוחח באופן רשמי עם ממשלת אפגניסטן, ומאשים שהיא "בובה" של ארה"ב.

כוחות אמריקניים באפגניסטן, ארכיון (צילום: AFP)
כוחות אמריקניים באפגניסטן(צילום: AFP)

כוחות אמריקניים באפגניסטן, ארכיון (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

חיילים של צבא ארה
(צילום: AFP)

כמה מהבכירים בממשל, ובראשם היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון, מתנגדים נחרצות להסכם עם הטליבאן, לפחות באופן שבו נוסח. בולטון והבכירים האחרים לא סומכים על ארגון הטרור. בולטון סבור כי על טראמפ לצמצם באופן חד-צדדי, בלי הסכם, את מספר החיילים האמריקניים באפגניסטן ל-8,600 – מספר שאמור להספיק כדי להתמודד עם איומי הטרור במדינה.

 

כיום נמצאים באפגניסטן כ-14 אלף חיילים אמריקנים. הסגת הכוחות מאפגניסטן היא אחת מהבטחות הבחירות החשובות ביותר של טראמפ. הוא מקווה לממשה, אפילו באופן חלקי, לקראת הבחירות לנשיאות בשנה הבאה.

ג'ון בולטון תדרוך הבית הלבן על ונצואלה ארה
רוצה נסיגה חד-צדדית, בלי הסכם. בולטון(צילום: gettyimages)

לפי "טיוטת ההסכם" שאותה הציג בשבוע שעבר השליח האמריקני לשיחות זלמאי חלילזאד, 5,000 חיילים אמורים לעזוב בשלב הראשון את אפגניסטן בתוך פחות מחמישה חודשים. בתמורה, הטליבאן יבטיח לצמצם את מתקפות הטרור ולמנוע מאפגניסטן לשוב ולשמש מקום מקלט לג'יהאדיסטים שיתכננו פיגועים נגד ארה"ב ובנות בריתה.

 

לפי פומפאו, הטליבאן גם הסכים להפסיק את קשריו עם אל-קאעידה – דבר שממשלים קודמים נכשלו לעשות. ארגון הטרור אירח את מנהיג הארגון אוסמה בן לאדן, שתכנן את פיגועי 11 בספטמבר. בגלל מתקפת הטרור הקטלנית ביותר על אדמתה, פלשה ארה"ב לאפגניסטן ומוטטה את המשטר האיסלאמיסטי הנוקשה שהנהיג שם הטליבאן בין 1996 ל-2001.

אוסמה בן לאדן ארכיון 1997 (צילום: AP)
קיבל חסות מטעם הטליבאן. בן לאדן(צילום: AP)

אבל בימים שלאחר ההכרזה על טיוטת ההסכם, מספר בעיות החלו לצוץ. בעוד השליח האמריקני חלילזאד מסביר את פרטי ההסכם לעם האפגני בריאיון לטלוויזיה המקומית, מחבלי הטליבאן פוצצו מכונית תופת במתחם בקאבול שבו מתגוררים זרים רבים. ביום חמישי, מכונית תופת שנייה של הטליבאן התפוצצה ליד השגרירות האמריקנית. 12 בני אדם נהרגו, בהם גם כאמור החייל האמריקני.

 

בניו יורק טיימס ציינו כי ההחלטה של טראמפ להודיע על ביטול הפסגה הסודית הפתיעה את בכירי ממשלו, לפחות את המעטים שידעו עליה. גורם בכיר באפגניסטן טען כי גם השליח חלילזאד לא ידע על כוונתו להודיע על הביטול בטוויטר. לדברי אותו גורם, לא ברור כעת אם השיחות יחודשו, כיוון שייתכן שבטליבאן יחשבו שטראמפ עלול לשנות בפתאומיות את גישתו בשיחות עתידיות.

אשרף גאני נשיא אפגניסטן (צילום: EPA)
הטליבאן טוען שהוא בובה של ארה"ב. נשיא אפגניסטן אשרף גאני(צילום: EPA)

לפי הגורם, ההסכם קרס בגלל שתי סיבות מרכזיות. הראשונה לדבריו היא סירובו של הטליבאן לחתום על הסכם שלא מציין במפורש תאריך לנסיגה מוחלטת של כל הכוחות האמריקניים. הגורם ציין שאותו מועד אמור היה להיות או בנובמבר 2020, החודש שבו ייערכו הבחירות לנשיאות בארה"ב, או בינואר 2021, אז ייכנס לתפקידו הנשיא הנבחר.

 

אחרי החתימה על הסכם בין ארה"ב לטליבאן, ארגון הטרור אמור היה להסכים לפתוח בשיחות ישירות עם ממשלת אפגניסטן, דבר שכאמור הוא מסרב לו כעת. הנשיא גאני אמר לשליח האמריקני חלילזאד כי קביעת תאריך לנסיגה מוחלטת תחתור תחת אותם מגעים פנים-אפגניים עוד לפני שהחלו: לטליבאן יהיה בהן יתרון כיוון שארה"ב תהיה נתונה ללוח זמנים לנסיגה קבועה.

 

שנית, ארה"ב לא הצליחה לפי אותו גורם לשכנע את הנשיא גאני לדחות את הבחירות לנשיאות בארצו, שצפויות להתקיים ב-28 בספטמבר. ארה"ב סברה כי אם גאני ינצח בבחירות, יריביו יטענו שהן זויפו. במשבר הפוליטי שעלול להיווצר במצב כזה, יהיה קשה מאוד לנהל שיחות בין הממשלה האפגנית לטליבאן.

אהוד ברק ויאסר ערפאת בקמפ דייוויד, 2000 (צילום: Gettyimages)
אהוד ברק ויאסר ערפאת בקמפ דייוויד. גם טראמפ רצה פסגה שם(צילום: Gettyimages)

בטליבאן הגיבו אתמול להחלטה לבטל את השיחות ואמרו שהיא תוביל לשפיכות דומים נוספת. לדברי ארגון הטרור, החלטת טראמפ "תגרום נזק לאמריקה יותר מלכל אחד אחר". בהודעה שפרסם הטליבאן צוין עוד כי היא "תפגע במוניטין של ארה"ב, תחשוף יותר בפני העולם את המדיניות שלה שמנוגדת לשלום, ותגביר את האבידות בנפש וברכוש". לפי ה-BBC, בטליבאן האשימו את וושינגטון גם בחוסר בגרות, כיוון שהשעתה את השיחות בגלל תקרית אחת.

 

בארה"ב היו מי שמתחו ביקורת על כוונתו של טראמפ לארח את מנהיגי ארגון הטרור באתר נופש נשיאותי, כאמור ימים ספורים לפני יום השנה לפיגועי 11 בספטמבר. "קמפ דייוויד הוא המקום שבו מנהיגי ארה"ב נפגשו כדי לתכנן את התגובה שלנו לאחר שאל-קאעידה, בסיוע הטליבאן, הרג 3,000 אמריקנים ב-11 בספטמבר", צייצה חברת בית הנבחרים ליז צ'ייני, בתו של סגן הנשיא לשעבר דיק צ'ייני וחברת המפלגה הרפובליקנית. "איש מחברי הטליבאן לא צריך לשים שם את רגלו. לעולם".

 

בוב מננדז, הסנאטור הדמוקרטי הבכיר בוועדת יחסי החוץ, טען כי השיחות היו פגומות מההתחלה, כיוון שלא כללו את ממשלת אפגניסטן. "זו עוד דוגמה למדיניות החוץ של ממשלת טראמפ – הליכה על חבל דק שבסופו של דבר ממוקדת בדמותו של טראמפ ולא במאמץ אסטרטגי ושיטתי ליצירת שלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, רויטרס
טראמפ ולוחמי הטליבאן
צילום: EPA, רויטרס
מומלצים