שתף קטע נבחר

רופאי שיניים יבצעו הזרקות אסתטיות? זה כלל לא הסיפור

אם גינקולוגים או אורתופדים רשאים לבצע הזרקות אסתטיות, אין מניעה שגם רופאי שיניים יעשו זאת. הדיון המהותי בסיפור הזה הוא אילו חומרים מזריקים לנו ומה איכותם. פרופ' אייל וינקלר על חוזר משרד הבריאות שמאשר לרופאי שיניים לבצע טיפולים אסתטיים

החלטת משרד הבריאות בעניין הסדרת ביצוע הזרקות אסתטיות של בוטוליניום טוקסין וחומצה היאלורונית בידי רופאי השיניים, התקבלה בשמחה ובתחושת ניצחון אצל כל הצדדים המעורבים, ובצדק.

 

משרד הבריאות פרסם הודעה עמומה הניתנת לפירוש מרחיב על ידי רופאי השיניים. ההודעה גם קבעה שרופאי השיניים אמורים לטפל רק בבריאות הפה והשן. יש מי שחושב שקמטים סביב העיניים הם חלק מהחיוך שלנו שהוא הרי ממש קשור לבריאות הפה והשן. מבחינתי הוויכוח הישן נושן והבלתי מעניין הזה מוטב שיסתיים.

 

רופאי השיניים חשים כבר שנים כמי שנרדפים ללא צורך, על ידי איגוד הפלסטיקאים ואחרים, בגין עבודתם בתחום האסטטי. לתחושתם, הטענות נגדם נובעות אך ורק בגלל שהם הכניסו יד מיומנת לכיסם של הרופאים המזריקים האחרים.

 

רופאי השיניים טענו במידה לא קטנה של צדק, שאין מתאים מהם להזרקת בטוליניום וחומצה היאלורונית לאזור הפנים. אמנם רופאי השיניים אינם רופאים במובן המשפטי של המונח, כיוון שלא סיימו בית ספר לרפואה, ואינם בעלי תואר דוקטור לרפואה, אבל מוסכם כי הם מכירים היטב את האנטומיה והפיזיולוגיה של אזור השיניים, החניכיים והפה בפרט וחלק משאר אזורי הפנים בכלל. רופאי השיניים טוענים למשל שיש בכך אבסורד וחוסר הגיון שלגינקולוגים או רופאי משפחה שסיימו אמנם, בית-ספר לרפואה, מותר להזריק לפנים חומרי מילוי, למרות שהללו ואחרים מעולם לא הכירו, כמו רופאי השיניים, את המבנה והתפקוד של אזור הפנים.

 

קיראו עוד:

זריקות לפנים: כל הסיכונים - ומה מומלץ לעשות

בוטוקס: 11 שימושים מפתיעים לחומר שמעלים קמטים

 

שיננית (צילום: shutterstock)
מכירים היטב את האנטומיה והפיזיולוגיה של אזור השיניים, החניכיים והפה. רופאי שיניים(צילום: shutterstock)

 

לעומת רופאי השיניים שקיבלו היתר מפורש להזריק, גם באיגוד הפלסטיקאים נרשמה שביעות רצון. האיגוד פרסם כי ההודעה תואמת לעמדת האיגוד לפיה יש להתיר הזרקות וטיפולים קוסמטיים בפנים רק למי שהוכשר לכך במהלך התמחותו.

 

לטעמי, הודעתה של ד"ר ורד עזרא, ממשרד הבריאות, בעניין הזרקות של רופאי השיניים היא בעלת חשיבות רבה. אף שההודעה נתונה לפרשנויות וכל אחד יוכל להבינה כרצונו, ההודעה שמה סוף-סוף קץ לוויכוח השולי והפחות מעניין בסיפור.

 

מהיום, יש להודות על האמת, לכולם מותר לעשות הכול לכול. הכל חוקי והכל בהנחיות. הזרקה על-ידי כל רופא וגם על-ידי רופאי שיניים זה חוקי.

 

השאלה החשובה: מה מזריקים לכם ואיך?

עכשיו הגיע הזמן לדיון החשוב והמהותי בסיפור. השאלה החשובה היא איננה למי מותר להזריק, אלא למי מזריקים, מה מזריקים, כמה, למה ומתי. הגיעה השעה לדון בשאלה החשובה: למשל יש להבין מדוע אנו רואים סביבנו פרצופים משונים חסרי מבע, נשים המתהלכות בגבות שקופצות לכיוון שמיים, או עם עצמות לחיים נפוחות שנראות כמו קריקטורה או קלישאה, תלוי במה אתם בוחרים. זו השאלה החשובה. זה לא למי מותר להזריק אלא למי כדאי לנו ללכת כדי שיזריק לנו.

 

ישנם בארץ 200 מנתחים פלסטיים לעומת כ-3,000 רופאים ורופאות הקונים חומרי מילוי אצל היבואנים השונים. הפלסטיקאים אינם מודאגים לפרנסתם. אנו מבינים שלא נוכל להזריק את כל הנשים והגברים בישראל. אין פה ויכוח על כסף. אנו מוטרדים משאלת הסיבוכים והתוצאות האסתטיות של ההזרקות. לי מציקה העובדה שכל אימת שאשה או גבר מפורסמים נראים בציבור עם פרצוף "משונה", אני או חבריי למקצוע תמיד יהיו אלו אליהם תופנה השאלה (במקרה הטוב) או הטענה (ברוב המקרים) שעיקרה - תראו מה עשיתם! עכשיו זה נגמר, לכולם מותר להזריק, כולם אחראים על מה שנראה לנו פרצוף "משונה".

 

הסיבוכים הצפויים בשימוש לא מיומן בחומרים לא ראויים. הזרקת בוטוקס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הסיבוכים הצפויים בשימוש לא מיומן בחומרים לא ראויים. הזרקת בוטוקס(צילום: shutterstock)

 

לכן, עכשיו אפשר לדבר ברצינות לגופו של עניין. לא עוד למי שייכת היד המחזיקה במזרק, לא עוד ויכוח עקר שעוסק בשאלה המשנית מי הזריק למי. עכשיו הבה ונדון בשאלה מה מוזרק, לאן מוזרק, כמה מוזרק ולמה, מהי איכות החומר, מי היצרן של החומר, האם החומר מאושר ע״י רשויות הבריאות העולמיות?

 

חשוב מכך, בואו נברר מה הסיבוכים הצפויים בשימוש לא מיומן בחומרים לא ראויים. בארץ ובעולם השווקים מוצפים בחומרי מילוי ובוטוליניום זולים, מוברחים, שאינם ראויים לשימוש רפואי. עכשיו בואו ונדון בשאלה מהי המיומנות הנדרשת מרופא לרבות רופא שיניים בהזרקת חומרי מילוי או בוטוליניום שהם בעלי פוטנציאל לסיבוכים. יש לדון בסיכון ליצירת גושים, בחשד לגרימת שיתוק (חולף). אפילו בסכנת הווצרות שטפי דם עמוקים באזור העצמות שסביב לעיניים יש משמעות וחשיבות.

  

באיגוד הפלסטיקאים עוסקים שנים רבות בהטמעת לימוד אסתטיקה של הפנים כחלק מתוכנית ההתמחות בכירוגיה פלסטית ואסתטית. ההתמחות נמשכת שש שנים, במהלכה אנו לומדים לשלוט בכל קשת האפשרויות לשיפור מראה הפנים וגם כיצד לטפל בסיבוכים, אם כאלו קורים.

 

רופאים מכל תחום שהוא כמעט בוחרים לבצע טיפולים אסתטיים ואני מכבד ותומך בזכותו וחרותו של כל רופא להתפרנס כפי יכולתו. אבל הבעיה טמונה באיכות. לכל רופא יכולות להיות הצלחות כמו גם סיבוכים וכשלונות, כולנו אנושיים. כעת ההחלטה היא בידי המטופל.

 

פרופ' אייל וינקלר מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רופאי שיניים יזריקו. אבל מה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים