שתף קטע נבחר

השאלה שתגלה אם יש לכם הפרעת שינה

רופא משפחה מספר על הסיבות לעלייה בשכיחות הפרעות השינה בגיל השלישי, איך לאבחן לבד אם יש לכם בעיה ומתי ללכת לייעוץ מקצועי

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

עלייה בהפרעות שינה עם העלייה בגיל. רבע מהישראלים מתקשים להירדם או לישון לילה שלם, ואחוז המתקשים להירדם או לישון ברציפות הולך ועולה עם הגיל. על פי הנתונים כ-40% מבני הגיל השלישי יסבלו מבעיית שינה כלשהי.

 

לעלייה בשכיחות נדודי שינה בקרב הגיל השלישי ישנם מספר הסברים, ראשית, בעיות שינה הן לעיתים קרובות מצב כרוני, בשל הכחשה, דחיית טיפול, או טיפול לא יעיל. וכך, למרות שהסיכוי לפתח הפרעת שינה הוא קבוע למדי לאורך החיים, השכיחות של התופעה אצל מבוגרים היא גבוהה יותר. 

 

בנוסף, בגיל השלישי עולה שכיחותם של מצבים בריאותיים שונים שעלולים לפגוע באיכות השינה, למשל שימוש בתרופות מרובות, סינדרומים שונים של כאבים, הפרעות נשימה, צורך תכוף למתן שתן בלילה, בעיות בבלוטת התריס ועוד. כמו כן, עם הגיל עולה הסיכוי לחשיפה לכדורי שינה, שבדרך כלל לא פותרים את הבעיה אלא רק מנציחים אותה. 

 

גורם נוסף המשפיע על הופעת נדודי שינה עם הגיל, הוא ירידה הדרגתית ברמות המלטונין, הורמון החושך, המופרש בחושך ומאותת לגוף על זמן לשינה.

 

באופן תיאורטי על ידי אספקה חיצונית של מלטונין בכדורים אפשר לאזן את הירידה הטבעית בהפרשת המלטונין, להגיע לרמות מלטונין נורמליות ולהחזיר את השינה למסלול אולם למעשה טיפולים אלו בדרך כלל מועילים רק במעט אבל שווה לנסות, כמובן בייעוץ עם רופא המשפחה שלכם.

 

עוד במדור 60 פלוס:

למה השינה בחורף פחות טובה - ו-3 דרכים לשיפור 

הליכה, תזונה ומתיחות: 21 טיפים לאימון בגיל מבוגר

חוקרים מצאו: הגורם לחיים בריאים וארוכים

 

אדם מבוגר ישן רק חצי שעה פחות מצעיר (ציללום: shhutterstoc) (ציללום: shhutterstoc)
אדם מבוגר ישן רק חצי שעה פחות מצעיר(ציללום: shhutterstoc)
  

הדרך לאבחן האם אתם סובלים מהפרעת שינה

למרות שמקובל לחשוב שהשינה מתקצרת עם הגיל, אדם בן 80 ישן בממוצע רק חצי שעה פחות ביממה מאדם צעיר. אולם דפוסי השינה משתנים עם הגיל – הולכים לישון מוקדם יותר וקמים מוקדם יותר מהצעירים והנטייה לישון צהריים מתחזקת.

 

השינויים הללו לא מרמזים על בעיה, הם טבעיים. בכדי לדעת אם יש לכם הפרעת שינה, הכי טוב שתבדקו את עצמכם לפי התחושות שלכם לפני זמן השינה: אם ללכת לישון זו תחושה נעימה של כיף ומנוחה, אם השינה בשבילכם היא חוף מבטחים ומקום של הבראה, אם אתם שמחים להתעורר בבוקר, כנראה שהכל טוב, אך אם השינה הפכה להיות סבל, וכשאתם נכנסים למיטה התחושה היא שפניכם לקראת מלחמה, והיקיצה מלווה באכזבה על שינה קצרה מדי, כנראה הנכם סובלים מבעיית שינה.

  

3 שלבים לשיפור איכות השינה

1: ביקור אצל רופא המשפחה. חשוב להתחיל את בירור המצב בייעוץ רפואי על מנת לשלול בעיות בריאותיות הפוגעות באיכות השינה למשל הפרעות נשימה, מתן שתן מרובה, תרופות שלוקחים ועוד.

 

2: הבנה שמדובר בהרגלים. מרגע שנשללה בעיה רפואית, אין לכם ברירה אלא להכיר בעובדה שהבעיה נעוצה בכם, בתפיסות ובהרגלים שפיתחתם כלפי השינה לאורך החיים. למרבה השמחה, גם הפתרון מצוי בידיכם. על ידי אימוץ הרגלים, התנהגויות ותפיסות נכונות יותר, תוכלו לשפר באופן ניכר את שנתכם. גם הרגלים שהשתרשו במשך שנים אפשר לשנות.

 

3: חוסר איזון כתוצאה מחוסר שינה. במיוחד בגיל השלישי חשוב במיוחד לטפל בהפרעות השינה באופן יעיל וללא תרופות. המחסור בשינה משפיע על מבוגרים לרעה באופן משמעותי יותר מאשר בגיל צעיר, העמידות לחוסר בשינה יורדת והרגישות לתוצאות חוסר השינה עולות יתר לחץ דם, עלייה ברמות הסוכר בדם, שינויי מצב רוח, ירידה בזיכרון, ירידה בתפקוד וכו'. הדבר נכון גם לגבי התרופות, שמסוכנת ומזיקות יותר בגיל המבוגר, עם פגיעה בזיכרון, הגברה של הסיכוי לנפילות ועוד.

 

לכן, אם אתם מזהים אצלכם בעיית שינה בגיל מבוגר, חשוב במיוחד להתמודד איתה, תוך שימוש בכמה שפחות תרופות.

 

 

הכותב הינו רופא משפחה, ממפתחי שיטת "פשוט לישון", השיטה הטבעית לטיפול בהפרעות שינה המועברת במסגרת סדנאות ברשת "אלן קאר"

 

 

5 צעדים פשוטים לשינה טובה הרבה יותר

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
איכות השינה משתנה עם העלייה בגיל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים