שתף קטע נבחר

הממשלה רוצה לבנות בבקעה, משרד הביטחון: "מה הדחיפות?"

לקראת כינוס ישיבת הממשלה שאמורה להחליט ערב הבחירות על הקמת יותר מ-180 יחידות דיור במבואות יריחו, אומר היועץ המשפטי של משרד הביטחון כי קיימת מניעה משפטית לקדם את המהלך כעת. מנדלבליט: "אין כל נימוק המצדיק את קבלת ההחלטה בעיתוי זה"

הממשלה תתכנס ביום ראשון הקרוב - יומיים לפני הבחירות - לישיבת ממשלה אחרונה בבקעת הירדן שבמהלכה היא אמורה לדון ולהחליט על הקמת יותר מ-180 יחידות דיור במבואות יריחו במועצה האזורית בקעת הירדן.

 

ואולם, ערב ההחלטה כתב היועץ המשפטי של משרד הביטחון, עו"ד איתי אופיר, בחוות דעת לשרים כי קיימת מניעה משפטית לקדם את ההחלטה בעיתוי הנוכחי. גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אומר כי "אין בידינו כל נימוק המצדיק את קבלת ההחלטה בעיתוי זה". לדברי היועץ של משרד הביטחון, לא הוצגה בפניו תשתית ראייתית או אינדיקציה לכורח או לדחיפות מדינית או אחרת לקבל את ההחלטה בעת הזאת.

  

 
 
 
סיפוח ישוב בבקעת הירדן מבואות יריחו  ()
היישוב מבואות יריחו מתוכנן לגדול משמעותית

סיפוח ישוב בבקעת הירדן מבואות יריחו  ()
מבואות יריחו
 
בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס שלשום מסיבת עיתונאים בכפר המכביה ברמת גן בנוכחות חברי כנסת ופוליטיקאים נוספים מהליכוד, ומסר הצהרה שלפיה בכוונתו, אם ייבחר, לספח יישובים יהודיים ביהודה ושומרון, ובאופן מיוחד את בקעת הירדן וצפון ים המלח. היועמ"ש מנדלבליט הבהיר לנתניהו לאחר דבריו כי ממשלת מעבר לא יכולה לקבל הכרעות מדיניות כמו סיפוח בקעת הירדן וצפון ים המלח.

 

  

ההתיישבות במבואות יריחו החלה בשנת 1999. כיום מתגוררות שם 45 משפחות וכן פועל במקום מוסד חינוכי לנערות הכולל כ-40 נערות ואנשי צוות. האדמות הן אדמות מדינה. את התוכנית המפורטת שמציעה להקים 182 יחידות דיור הגישה המועצה האזורית, שתיאמה את הנושא עם גורמי המקצוע במינהל התכנון. התוכנית מוכנה לדיון להפקדה. ממצאים ארכיאולוגיים מעידים על התיישבות יהודית באזור זה בתקופת בית שני ואף לפני כן. ממצאי בית הכנסת נערן נמצאו בסמוך ליישוב.

 

על פי טיוטת הצעת המחליטים שהוגשה לשרים טרם כינוס ישיבת הממשלה, היישוב החדש יוקם בתחום השיפור של יישוב קיים כך שלמעשה מדובר על פיצול של שטח השיפוט ומתן מעמד נפרדה לשכונה הדרומית. הסיבה לפיצול הוא בשל ההבדלים בין אופי האוכלוסיות בחלקים השונים של היישובים. כיום החלק הצפוני, קיבוץ ייטב, משויך לתנועה הקיבוצית, ואילו בשכונה הצפונית מתגוררת אוכלוסיה דתית.

 

הממשלה מסמיכה את שר הביטחון לקדם את הפעולות הנדרשות לשם הקמת היישוב ולהכין את עבודת המטה הנדרשת לשם בחינת כלל ההיבטים הנוגעים להקמת היישוב. בהצעה אין תקציב מפורט ומשרד האוצר מתבקש להכין חוות דעת לגבי התקציב.

 

ואולם, בפני ההחלטה ניצב כאמור מכשול משמעותי. היועץ המשפטי של משרד הביטחון, עו"ד איתי אופיר, קבע בחוות דעת משפטית שהעביר לשרים לקראת הדיון, כי על דעת היועץ המשפטי לממשלה, קיימת מניעה משפטית לקדם את הצעת ההחלטה בעת הזו.

 

 

עוד קבע, כי לא הוצגה בפניו כל תשתית ראייתית או אינדיקציה לכורח או לדחיפות מדינית או אחרת, לקבלת ההחלטה בעיתוי הנוכחי - יומיים לפני מועד הבחירות . מלשכת היועץ המשפטי לממשלה נמסר כי נערכה פנייה ללשכת ראש המועצה לביטחון לאומי (מל"ל) לצורך קבלת חוות דעתו המקצועית בעניין הדחיפות המדינית וקבלת ההחלטה בעיתוי זה, ואולם חוות דעת מטעמו לא הועברה. "אשר על כן אין בידינו כל נימוק המצדיק את קבלת ההחלטה בעיתוי זה", נמסר מלשכת היועץ המשפטי לממשלה.

 

ראש המועצה האזורית בקעת הירדן, דויד אלייחיני, אמר בתגובה לכינוס הממשלה כי "אנו נמצאים בימים היסטוריים ומרגשים הן לתושבי הבקעה והן לאזרחי מדינת ישראל. אני מזמין את מנדלבליט להתארח בסוף השבוע הקרוב ולעשות איתנו את השבת בבקעת הירדן בכדי לראות בעיניו מדוע יש הצדקה ודחיפות שההחלטה הזו תהיה בראש סדר העדיפויות של ממשלת ישראל. התנהלות יועץ המשפטי של משרד הביטחון, עו"ד איתי אופיר, היא צביעות לשמה. אנו במלחמה על הבית מידי יום מול שכנינו הפלסטינים. כשהפלסטינים משתלטים על מאות דונמים באדמות מדינה קולו לא נשמע וברגע כשזה מגיע לבניה יהודית, חוקית, הוא משמיע את קולו. זו תעודת עניות שהתיישבות יהודית זה עניין של עיתוי. אנו שנים מנסים לקדם את הסדרת הישוב".

 

בכתבה זו שולבו סרטון ותמונות מהרשתות החברתיות. אם צילמתם או ידוע לכם מי צילם, אנא צרו קשר במייל האדום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים