שתף קטע נבחר

מחקר: התכונות המשותפות של בני ה-100

תפריט מיוחד או גנטיקה יוצאת דופן? קבוצת חוקרים החליטה להתמקד דווקא בתכונות האופי של אלה שמצליחים לחצות את העשור העשירי לחייהם. המסקנות – אופטימיות במיוחד

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

התכונות המשותפות של בני ה-100. ביקור בכפרים שבמחוז קמפניה אשר בדרום איטליה, מאפשר ליהנות לא רק מנופי הים הטירני אלא גם מהיכרות עם התושבים שחיים בו – שאחוז מפתיע מהם חצה את שנות ה-90 וחלק אפילו עבר את גיל 100 המכובד.

 

קבוצת חוקרים מאוניברסיטת לה ספיינצה ברומא ומאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו נחשפה לנתון המעניין הזה, והוא הוביל אותם לשאול שאלה יוצאת דופן: האם ישנן תכונות אופי שייחודיות לאנשים מאריכי ימים? ממצאי מחקרם פורסמו בכתב העת הבינלאומי לפסיכוגריאטריה, והם בהחלט ממלאים בהשראה.

 

עוד על החיים הטובים בגיל מבוגר:

בלי חשבון: החירות האמיתית שמגיעה בגיל 70

סבתא מאוהבת: טיפים לזוגיות חדשה בגיל השלישי 

הגיל שבו לא נורא לאכול גם בורקס או עוגה

 

פעילות גופנית (צילום: shutterstock)
אין מתכון לחיים טובים וארוכים - אבל ישנן תכונות משותפות לבני ה-90 ומעלה(צילום: shutterstock)
  

הקשר בין אופי לאריכות ימים

גברים ונשים שהגיעו לגיל מתקדם מתבקשים לא פעם לחלוק סודות הנוגעים למזון שהם צורכים ולהרגלי החיים שלהם, וגם במחקרים רבים כבר נותח הקשר שבין תוחלת חיים לבין דיאטות או גנטיקה משפחתית. נושאים הקשורים לאישיותם של אנשים כאלה – תכונות אופי בולטות ואופן ההסתכלות הכולל שלהם על החיים, קיבלו בדרך כלל מקום שולי או שלא הוזכרו כלל.

 

קבוצת החוקרים שבחרה להתמקד באופיים של הנבדקים שלה, החליטה לנקוט בשיטה שונה. עבור המחקר שלהם נבחרו 29 משתתפים מ-9 כפרים איטלקיים באזור סילנטו, בגיל שבין 90 ל-101. החוקרים השתמשו במדדים כמותיים להערכת הבריאות הנפשית והגופנית של המשתתפים, בנוסף לראיונות במהלכם נאספו סיפוריהם האישיים. הראיונות כללו נושאים מגוונים בהם ההיסטוריה של כל אחד מהם, האמונות שלהם והאתגרים שנאלצו להתגבר עליהם לאורך השנים.

 

בנוסף, שוחחו החוקרים גם עם בני משפחה צעירים של המשתתפים במחקר, וביקשו מהם לתאר את רשמיהם מאישיותם של קרוביהם המבוגרים.

 

"למרות שכמובן אין מתכון אחד שמבטיח אריכות ימים, ישנן תכונות מסוימות שנמצאו משותפות לרוב המשתתפים במחקר", ציינה החוקרת דיליפ ג'סטה מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת סן דייגו, בראיון למגזין Time.

 

"נלחמתי כל חיי ואני תמיד מוכן לשינויים"

אחד מהממצאים הבולטים שעלו במהלך המחקר, הוא הקשר החזק של רוב המרואיינים למקום מגוריהם. החוקרת אנה סקלזו סיפרה עם פרסום המחקר כי מדובר בנושא שעלה בשיחות בשכיחות גבוהה, משום שהוא נתן למשתתפים מטרה יומיומית. תחושת המחויבות שלהם למקום בו הם חיים והעובדה שרובם עדיין עובדים ברמה כזו או אחרת במטרה לתרום את חלקם בשמירה עליו, מעניקות לכל יום משמעות חדשה מבחינתם.

 

הצורך בפעילות מתמדת מתאים לדפוס רחב של תכונות אופי שזיהו החוקרים, בהן נטייה לעקשנות, צורך בשליטה ומידה יוצאת דופן של הסתגלות למצבים חדשים. "נלחמתי כל חיי ואני תמיד מוכן לשינויים", אמר אחד מהמשתתפים, אדם שהתאלמן מאשתו מזה 70 שנה חודש בלבד לפני תחילת המחקר. "אני חושב ששינויים יוצרים חיים ומעניקים סיכוי לצמיחה אישית".

 

"אני תמיד מנסה לחשוב על הטוב ביותר", הוסיף משתתף אחר. "אבי לימד אותי שבחיים תמיד אפשר למצוא פתרונות ולקוות לטוב". נוסף על האופטימיות, רוב המשתתפים במחקר גם הפגינו תכונה נוספת שרבים היו שמחים ליהנות ממנה – חוסר עניין במה שאחרים חושבים עליהם, והתרכזות במה שעושה להם טוב.

 

"עכשיו אני מרגיש צעיר יותר ממה שהרגשתי בנעוריי"

כאשר החוקרים השוו בין המשתתפים לבין קרובי המשפחה הצעירים שלהם, בגיל שבין 51 ל-75, הם הופתעו לגלות שלמרות שהדור המבוגר סבל מבעיות רפואיות רבות יותר, הוא השיג תוצאות גבוהות יותר במדדים שבחנו ביטחון עצמי, קבלת החלטות ובריאות נפשית. כתוצאה מכך, המשתתפים במחקר נהנו ממצב רוח כללי טוב יותר והיו פחות חרדים ומדוכאים.

 

אחד מהמשתתפים אף ציין שכיום הוא מרגיש צעיר יותר מבעבר, מה שמוכיח שגיל הוא לעתים לא יותר ממספר.

 

החוקרים סיכמו שבמקרים רבים גם אם הבריאות הגופנית רחוקה מלהיות במיטבה, ההסתכלות שלנו על החיים "תופסת את ההגה בידיים" ויכולה לנתב אותנו למקומות טובים יותר – ולחיים ארוכים יותר.

 

 

המאמר הוא חלק מהבלוג "מעניין פה" מבית מגדלי הים התיכון. העוסק בתחומי החיים השונים של בני הגיל השלישי

 

 

עוד על המאפיינים הייחודיים באזורים בהם חיים בני ה-90 ומעלה 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
לחשוב על הטוב ולזכות באריכות חיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים