שתף קטע נבחר

אנדרואיד 10 מגיע עם בשורה חדשה. בדקנו

הניווט באמצעות מחוות אצבע אולי נשמע מסובך, אבל מתרגלים אליו מאוד מהר. המצב הכהה חוסך בזמן סוללה יקר אם יש לכם מסך OLED, ותפריט הפרטיות הוא חידוש מבורך ביותר. בילינו שבועיים עם מערכת ההפעלה

איך בכלל כותבים על גרסה חדשה של אנדרואיד? גרסה 10 של מערכת ההפעלה מבית גוגל ראתה אור לפני שבועיים, אבל רק למכשירי פיקסל של גוגל עצמה. אם אתם לא משתמשים באחד מהם (והסיכויים לכך הם גבוהים, מכיוון שהסמארטפונים של גוגל לא משווקים באופן רשמי בישראל), לא רק שאנחנו לא יכולים לספר לכם מתי הטלפון שלכם יקבל עדכון - בהנחה וזה בכלל יקרה - אלא גם לא יודעים איך ייראה הממשק שלו.

 

 

ככה זה בעולם של אנדרואיד. בניגוד לאפל, שיכולה להפיץ תוך שבועות גרסה חדשה של iOS למרבית האייפונים והאייפדים בעולם, גוגל בחרה שלא להתערב כמעט במערכת היחסים שבין יצרניות הטלפונים, ספקיות הסלולר והמשתמשים. יש יצרניות שמעדכנות את מכשיריהן בתוך שבועות, אחרות מחכות חודשים או מוותרות כלל על עדכונים גם למכשירים יחסית חדשים. כל זה בא לומר שהסקירה הזו תתייחס יותר לדברים שתמצאו מתחת למכסה המנוע של אנדרואיד, או בתפריטי ההגדרות, מאשר לממשק.

 

אנדרואיד 10  (צילום: דניס ויטצ'בסקי)
ממשק מסך הבית נותר ללא שינוי(צילום: דניס ויטצ'בסקי)

אנדרואיד 10  (צילום: דניס ויטצ'בסקי)
מצב כהה(צילום: דניס ויטצ'בסקי)

אנדרואיד 10  (צילום: דניס ויטצ'בסקי)
מסך ריבוי משימות(צילום: דניס ויטצ'בסקי)
 

אבל לפני זה, בואו נדבר על הממשק! או, נכון יותר, על החלק האחד ממנו שעשוי להיות רלוונטי אליכם גם אם אתם הולכים להשתמש בטלפון שאינו של גוגל: הניווט.

 

עם אנדרואיד 10, גוגל מאמצת שיטת ניווט חדשה, המבוססת כולה על מחוות אצבע במקום כפתורים בתחתית המסך. זו שיטה שונה מזו שהוצגה בשנה שעברה, שבה כפתור ה"אחורה" עוד הופיע. היא דומה יותר למה שקורה היום ב-iOS: אין כפתורים על המסך, למעט פס בתחתיתו, וכל הניווט נעשה באמצעות הזזת האצבע ברחבי המסך. נכון להיום, זו שיטה אופציונלית - אם זה לא נוח לכם, תוכלו לחזור לכפתורים המוכרים.

 

תזיזו את האצבעות

כך זה עובד: כשאתם בתוך אפליקציה, תוכלו לצאת למסך הבית על ידי תנועה מהירה מתחתית המסך למעלה. אם אתם כבר במסך הבית, התנועה הזו תפתח את מגירת האפליקציות. אבל אם התנועה תהיה איטית - בין אם באפליקציה ובין אם במסך הבית - מה שייפתח זה חלון המעבר בין חלונות פתוחים, שכולל גם אפליקציות מומלצות ושורת חיפוש. תוכלו לעבור במהירות לחלון הבא מאלה הפתוחים באמצעות תנועה מהירה מתחתית המסך לצדדים; במקום כפתור אחורה, תצטרכו להזיז את האצבע מאחד מצידי המסך לכיוון המרכז; הדרך לפתיחת חלון ההתראות היא, כמו תמיד, הזזת האצבע מחלקו העליון של המסך מטה; הזזה מאחת הפינות התחתונות בקו אלכסוני לכיוון האמצע תפעיל את גוגל אסיסטנט.

 

אנדרואיד (עיבוד תמונה. צילום: shutterstock)
אנדרואיד(עיבוד תמונה. צילום: shutterstock)

 

 

 

נשמע מסובך? מתרגלים לזה מאוד מהר, במיוחד אם כבר השתמשתם בממשקי מחוות כמו אלה של וואווי או של אפל. הבעיה האחת היא שגוגל הרגילה אנשים לאורך שנים לפתוח תפריטים באמצעות הזזת האצבע מצדו של המסך לכיוון האמצע, ועכשיו המחווה הזו שמורה לתנועה "אחורה", אך ברוב האפליקציות יש כיום גם כפתור לפתיחת התפריט. בעיה נוספת היא שממשק המעבר בין החלונות הפתוחים, שהיה עד כה זמין בלחיצת כפתור, דורש כיום מחווה לא הכי אינטואיטיבית, שלוקחת קצת יותר מדי זמן - מספיק כדי להפוך אותו לפחות שימושי.

 

למה זה חשוב למי שאינם משתמשים בפיקסל? קודם כל, עכשיו כשהממשק הזה מובנה באנדרואיד, יצרניות אחרות עשויות לאמץ אותו. עד עכשיו, רבות מהן פיתחו ממשקי מחוות משלהן, וחוסר האחידות ביניהן די מציק. שנית, גוגל מפרסמת קווים מנחים ליצרני אפליקציות, מה שעשוי להוביל לכך שיותר ויותר יישומים יתאימו את עצמם לממשק מחוות.

 

ואם כבר מזכירים דברים שמפתחי אפליקציות יצטרכו להתאים את עצמם אליו, אנדרואיד 10 מציגה "מצב כהה" כלל מערכתי, כולל תפריטים ומסכי רקע. הם אמורים להשפיע גם על אפליקציות אחרות שתומכות במצב הזה, שלא רק נראה טוב (שחור זה השחור החדש) אלא גם אמור לחסוך בזמן סוללה אם המכשיר שלכם מצוייד במסך OLED (פיקסלים שחורים לא נדלקים בכלל). אבל ממש לא כל האפליקציות תומכות במצב הזה. דפדפן כרום, למשל, טרם קיבל מצב כהה באנדרואיד.

פיצ'רים חדשים באנדרואיד Q (צילום: shutterstock)
פיצ'רים חדשים באנדרואיד Q(צילום: shutterstock)

 

ועכשיו בואו נדבר רגע על הפרטיות שלכם ועל אבטחת המכשירים. אחד השינויים המבורכים ביותר באנדרואיד 10 הוא תפריט חדש בהגדרות המכשיר, שמבהיר לאילו אפליקציות יש גישה למיקום שלכם. מה שעוד יותר טוב, זה שגוגל מאפשרת לכם להחליט שאפליקציה מסויימת תוכל לגשת למיקום שלכם אך ורק כשהיא נמצאת בשימוש, ולא לשאוב את המידע ברקע לאחר קבלת אישור חד-פעמי.

 

בכלל, גוגל דאגה לכך שאפליקציות יוכלו לעשות הרבה פחות דברים מבלי שתדעו מכך. כשאפליקציה מתחילה לרוץ ברקע, היא חייבת להקפיץ הודעה על כך, גם אם יש לה אישור לעשות זאת. גוגל גם מונעת מאפליקציות לגשת לנתונים מזהים כמו מספר MAC ומספר IMEI - מספרי זיהוי ייחודיים של מכשירים (האחד ניתן לכל מכשיר שמתחבר לרשת, השני לכל מכשיר סלולרי). למה זה טוב? כי המספרים האלה הם דרך טובה וקלה יחסית לזהות מכשיר, ולקשר בין הפעילות שלו לבין משתמש. אפילו גישה למידע אודות רשת ה-WiFi שאליה המכשיר מחובר הוגבלה, והיא

כרוכה באישור.

 

עדכוני אבטחה ישירים 

אבל השינוי הגדול ביותר הוא כזה שאנחנו עדיין לא יכולים לראות, וייקח לו זמן להשפיע. Project Mainline הוא פרויקט של גוגל שיהיה זמין רק לטלפונים שהושקו, מלכתחילה, עם אנדרואיד 10. אין היום כאלה. מטרתו היא לנתק את עדכוני האבטחה של המכשיר מעדכון גרסה של מערכת ההפעלה. במקום זה, ניתן יהיה להוריד עדכוני אבטחה מחנות האפליקציות. זהו עוד צעד בדרך ליצירת אנדרואיד מודולרית יותר, שלא תלויה בגחמות של יצרנים ומתעדכנת - לפחות בכל הקשור לאבטחה - בקצב של גוגל, ולא של אף אחד אחר.

 

 

צריך גם לומר שעם כל כמה שהשינויים האלה מבורכים, הם מתגמדים לעומת מהירות עדכוני האבטחה והגבלת הגישה למידע אישי במכשירים של אפל. אחד היתרונות הבולטים של הגן הסגור הוא שהחומה לא רק מונעת מאיתנו לצאת החוצה, היא גם מקשה על אחרים להיכנס פנימה. וכן, רק לפני כמה שבועות דווחנו על פריצה המונית למכשירי אפל - ככל הנראה בחסות מדינה - אבל המקרים האלה נדירים בין השאר בגלל שאפל יכולה להרשות לעצמה לסגור את הפלטפורמה שלה. מודל הרווחים שלה לא מבוסס ברובו על פרסום, כי אם על מכירת מוצרים ושירותים - מה שהופך את הגישה שלה לאיסוף מידע ליותר ידידותית למשתמש.

 

תנסו להתרכז

בנוסף לשינויים שאנחנו כבר רואים, וכאלה שנמצאים מתחת למכסה המנוע, יש באנדרואיד 10 גם כמה דברים חדשים שיגיעו בהמשך. "מצב מיקוד" (Focus Mode) הוא אפשרות חדשה שנמצאת כרגע בבטא. לאחר שתקבעו אילו אפליקציות מפריעות לכם להתרכז, ותפעילו את מצב המיקוד, האפליקציות האלה יפסיקו לשלוח לכם התראות או לעבוד ברקע, והצלמיות שלהן תהפוכנה לאפורות. הפעלת אפליקציה "מפריעה" כשאתם במצב מיקוד תקפיץ פופ-אפ נוזף.

 

גוגל פיקסל 3a XL (צילום: Getty Images)
גוגל פיקסל 3a XL(צילום: Getty Images)

 

ויש גם את ה-Live Caption - אחד החידושים המעניינים ביותר מבחינה טכנולוגית שגוגל הציגה לאחרונה. הוא יגיע בהמשך השנה, בינתיים למכשירי פיקסל בלבד. מדובר ביכולת של הטלפון לתמלל כל אודיו (באנגלית) שאתם שומעים, מכל מקור, בזמן אמת. זה, כמובן, מדהים לאנשים עם ליקויי שמיעה, אך לא רק: חשבו על צפייה בסרטונים במקום רועש, או על זיהוי מילים שאתם לא מבינים בשירים.

 

ומה עכשיו? עכשיו מחכים. בקרוב יושקו טלפונים חדשים עם אנדרואיד 10, ומכשירי דגל מהשנים האחרונות יחלו לקבל עדכונים (למעט מכשירי וואווי, יש להניח). אחר כך יגיע תורם של מכשירי הביניים, ויש סיכוי שגם חלק מהטלפונים הזולים יעודכנו. האם כל זה יקרה כבר ב-2019? אפשר רק לקוות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניס ויטצ'בסקי
אנדרואיד 10
צילום: דניס ויטצ'בסקי
מומלצים