שתף קטע נבחר

ערעור המדינה התקבל: מאסר לגבר שהורשע בפוליגמיה

ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע החמיר את עונשו של תושב ערוער, שהורשע בעבירה של פוליגמיה - זאת לראשונה מאז פרסום הנחיות היועמ"ש על החמרת האכיפה בנושא ב-2017

לראשונה מאז פרסום דו"ח פלמור והאכיפה המחודשת בעבירת הפוליגמיה בדרום, בית המשפט המחוזי בבאר שבע החליט היום (חמישי) להחמיר בעונשו של נאשם בעבירת פוליגמיה ושלח אותו למאסר בפועל של שבעה חודשי מאסר. 

 

אילוס אזיקים (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

בית המשפט המחוזי בבאר שבע החמיר בעונשו של הנאשם, אימן אבו סקיק (35), תושב ערוער, שהורשע בעבירה של ריבוי נישואים. זאת לאחר שבית משפט השלום השית עליו עונש של מאסר מותנה, קנס ו- 400 שעות שירות לציבור. אבו סקיק נישא לצעירה תושבת השטחים (23) בבית הדין השרעי ב-2017 למרות שהיה נשוי באותה עת לאישה אחרת.

 

ועדת פלמור הוקמה בינואר 2017 והמלצותיה הוגשו כשנה לאחר מכן. במסגרת הדו"ח, הוצגו לממשלה נתוני אמת על היקף הפוליגמיה – עבירה פלילית שלאורך השנים לא נאכפה, בניסיון שלא להתנגש עם הנורמות בחברה הבדואית. הוועדה מצאה שבקרב המגזר הבדואי, שיעור המשפחות הפוליגמיות כיום הוא 18%, כ-6,200 משפחות.

  

בפברואר האחרון שופט בית משפט השלום רון סולקין החליט שלא לשלוח את אבו סקיק למאסר בפועל. "התופעה של נישואים פוליגמיים הופכת כר פורה לתופעות של אלימות ואף התעללות", כתב השופט בגזר הדין, "שכן אותה אישה נוספת היא לא פעם חסרת מעמד".

 

יחד עם זאת ציין כי אי אפשר להתעלם מכך שעד התקופה האחרונה, במשך יותר משבעה עשורים, לא הייתה אכיפה מאורגנת ושיטתית של האיסור על עבירת הפוליגמיה בדרום, "כאשר המדובר במי שאנשים רבים סביבו עברו, ועוברים, על האיסור החוקי, אשר נאכף עד כה - אין זה ראוי, כי שינוי המדיניות ייערך באבחת חרב אלא יש לאפשר הפנמה הדרגתית של משמעות האיסור ושל שינוי המדיניות". כמו כן החליט השופט לתת משקל לעובדה שהנישואים של הנאשם אושרו על ידי בית הדין השרעי והדבר "עלול לשדר מסרים סותרים לציבור, בכל הנוגע לאכיפת האיסור".

 

"לשים קץ להתעמרות הנאשם בנשותיו"  

הפרקליטות, באמצעות עו"ד לני מונטיליו-סגל, ערערה על קולת העונש ואילו סניגורו של הנאשם ערער על החומרה וטען כי מדובר בתופעה מקובלת ומוכרת במגזר. עו"ד מונטיליו-סגל טענה כי כתוצאה מעבירת ריבוי הנישואין נפגע מעמד האישה, הסדר הציבורי וצביונה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית המקדמת שיווין בין המינים.

 

כאמור, בית המשפט המחוזי החליט להחמיר בעונשו והטיל עליו עונש של מאסר בפועל. "מצאנו כי מקרה זה נמנה על אותם מקרים חריגים המצדיקים את התערבותנו, וזאת מאחר שנפלה שגגה מלפני ביהמ"ש שלום, אשר השפיעה על גזירת העונש והביאה להקלה יתרה עמו חרף מדיניות הענישה", קבעו שופטי ביהמ"ש המחוזי בראשות השופטת רויטל יפה-כ"ץ, יואל עדן ויעל ייטב. "זאת, חרף חומרת המעשים וחרף החובה של בתי המשפט לתת ידם בלשים קץ להתעמרות ולפגיעה של הנאשם בנשותיו בדרך של ריבוי נישואין".

 

בית המשפט המחוזי דחה את הטענה כי בית הדין השרעי היה שותף לכאורה לעבירה הפלילית, שכן אישור הנישואין נעשה על ידי ביה"ד בלית ברירה. כמו כן, החליט כי יש לתת משקל של ממש לשינוי במדיניות היועמ"ש בכל הנוגע לאכיפה נגד פוליגמיה. "מקובל עלינו, כי בעתיד, לכשמדיניות האכיפה של היועמ"ש תחלחל לכל שכבות הציבור, ייתכן ויהיה מקום להחמיר את הענישה".

 

בסיום הדיון הנאשם הביע תרעומת על ההחמרה בעונש, צעק על סניגורו ואמר כי הוא יעבור לטורקיה. בית המשפט הוציא נגדו צו עיכוב יציאה מן הארץ והורה לו להפקיד את הדרכון שלו.

 

יחד עם ההחמרה בעונש המאסר לשבעה חודשים, הופחת הקנס שהוטל על אבו סקיק מ- 36 אלף שקלים ל- 25 אלף שקלים. יש לציין כי בפרקליטות מנהלים 17 תיקים מאז פרסום הנחיית היועמ"ש בנושא פוליגמיה ב-2017, כך שההחמרה בעונש צפויה להשפיע גם על הנאשמים בתיקים הללו. בסך הכל הועברו לפרקליטות ב-2017 217 תיקים, אך רובם המוחלט נסגר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים