שתף קטע נבחר

אם ישראל באמת רוצה שלום

שיח הסיפוח וההתעמרות בפלסטינים מרחיקים את פתרון 2 המדינות. נציגת האיחוד האירופי טוענת שאין תקווה לשני העמים ללא שמירה על החוק הבינ"ל

 

דגל ישראל ופלסטין (צילום: לאנס טראמדול)
(צילום: לאנס טראמדול)

אתמול (שבת) צוין יום השלום הבינלאומי ואנו באיחוד האירופי אכן מקווים שיבוא יום שבו נוכל לחגוג הסכם שלום בין הישראלים לבין הפלסטינים, אבל מגמות עכשוויות מרחיקות אותו יותר מאי פעם. מיום ליום אנחנו רואים את הפתרון מתפרק בהדרגה: שיח על סיפוח, הצהרות על החלת החוק הישראלי על שטחים פלסטיניים, הריסת מבנים ועקירת תושבים.

 

 

אין חלופה לפתרון שתי המדינות, המבטיח שישראל תישאר מדינה בטוחה ודמוקרטית עם רוב יהודי. אין פתרון ללא מדינה פלסטינית המבוססת על קווי 1967, שמתקיימת לצד ישראל בשלום, ביטחון והכרה הדדית. שלושת המרכיבים האלה - שלום, ביטחון והכרה הדדית - אינם מילים בעלמא. האיחוד האירופי מחויב באופן מלא לביטחונה של ישראל, ויתמוך תמיד בזכות קיומה נגד כל הגורמים המתכחשים לכך. אלא שרק באמצעות הכרה הדדית ניתן לסיים שנים של שנאה וחוסר סובלנות.

 

האיחוד האירופי לא נוקט עמדה לטובת צד אחד בסכסוך, אלא תומך בשני הצדדים כדי לחזור לתהליך אמיתי למען פתרון שיושג במשא ומתן. אנו מודעים לאתגרים העומדים בפנינו בחתירה לשלום, בשינוי העמוק שחייב להתרחש במנטליות של שני הצדדים ובמכשולים שמציבות קבוצות מסוימות, שמטרתן לראות את השלום נכשל.

 

המדריך שלנו לשלום הוא החוק הבינלאומי, מכיוון שהוא מרסן את הכוחות החותרים לערעור היציבות במזרח התיכון, ומספק מפת דרכים ליחסים טובים ולהכרה הדדית. נקודת ההתייחסות שלנו לחוק הבינלאומי לא מוגבלת רק לסכסוך הישראלי-פלסטיני. החוק הבינלאומי חשוב ליציבותו של העולם. זוהי אינה רק עמדה עקרונית אלא גם "ריאל-פוליטיק": המטרה היא להבטיח שלא יפרצו סכסוכים חדשים ושחזקים לא ישתלטו על חלשים. כולנו יודעים לאן הדבר יכול להוביל. החוק הבינלאומי מגן על כולנו.

 

אנו מודעים היטב לסבל ולאי-הצדק שנגרם לשני הצדדים כתוצאה מהסכסוך. לכן, הסכם הנקבע במשא ומתן - שעשוי לכלול חילופי שטחים בהסכמה - הוא בעל חשיבות רבה.

 

אלא שבינתיים נשחק פתרון שתי המדינות באמצעות הריסת מבנים, עיקול מבנים, עקירה מהם, ובמקביל נבנות ומוסדרות התנחלויות בלתי חוקיות. למרות הצהרת ממשלת ישראל בחודש שעבר על מתן 715 היתרי בנייה לפלסטינים, כמעט כל שאר תוכניות האב והבקשות להיתרי הבנייה שהוגשו לפיתוח פלסטיני נותרו בלתי מאושרות.

 

אנו מודעים לכך שישראל מפנה לעתים התנחלויות מבודדות בלתי חוקיות, אך פינוי זה אינו שקול להריסות מבנים פלסטינים באותם שטחים. רק ב-2019 נהרסו או הוחרמו יותר מ-300 מבנים בבעלות פלסטינית, ונעקרו מאות אנשים, כולל ילדים.

 

ההתנחלויות הן בלתי חוקיות על פי החוק הבינלאומי, בלי קשר למעמדן לפי החוק הישראלי. הצעות כמו זו שישראל יכולה לספח חד-צדדית חלק כלשהו מהשטח, מבלי לאיים על מעמדה הבינלאומי ומבלי לזנוח את התקווה לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, הן בבחינת טעות.

 

  • סוזנה טרסטל היא הנציגה המיוחדת של האיחוד אירופי לתהליך השלום

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים