שתף קטע נבחר

קרחון בגודל של גוש דן התנתק מאנטרקטיקה

הקרחון ניתק ממדף הקרח הגדול ביותר במזרח אנטארקטיקה. העובי של הקרחון הוא 210 מטרים והוא מכיל 315 מיליארד טונות של קרח

קרחון ענק, ששטחו 1,636 קמ"ר, התנתק לפני כמה ימים ממזרח אנטרקטיקה. מתצפיות של לוויינים אמריקנים ואירופים התברר כי הקרחון, המכונה D28, התנתק בשבוע שעבר ממדף הקרח אמרי.

 

הקרחון בשבוע שעבר (צילום: Sentinel-1 satellite)
הקרחון בשבוע שעבר(צילום: Sentinel-1 satellite)

 

החוקרת פרופ' הלן אמנדה פריקר מארצות הברית אמרה כי העובי של הקרחון הוא 210 מטרים והוא מכיל 315 מיליארד טונות של קרח. מדובר בהתנתקות הגדולה ביותר ממדף הקרח שידועה מאז השנים 1963/4.

 

החוקרים אומרים כי בניגוד למערב יבשת אנטרקטיקה וגרינלנד - אזור מזרח אנטרקטיקה סובל פחות משינויי האקלים. "חשוב מאוד שהציבור לא יתבלבל ויחשוב שזה בגלל שינויי אקלים", אמרה פרופ' פריקר מאוניברסיטת קליפורניה. "זהו חלק מהמחזור הרגיל של מדף הקרח, שבו יש מחזוריות של 60-70 שנה". עם זאת, התנתקות הקרחון עלולה להאיץ את תהליך המסת הקרחונים גם במזרח היבשת, תהליך הקשור להתחממות כדור הארץ.

 

מדף הקרח אמרי הוא מדף הקרח השלישי בגודלו באנטארקטיקה, אחרי מדף הקרח רוס, ומדף הקרח רון-פילכנר. שטחו הכולל של מדף הקרח הענקי הוא 64,342 קמ"ר.

 

אמנם החוקרים שעקבו אחרי D-28, אומרים כי אין קשר בין התנתקות הקרחון להתחממות כדור הארץ, אך לפני כחצי שנה פורסם מחקר מבוסס הלוויינים שבו נמצא שמזרח אנטארקטיקה, אזור שנחשב לאזור יציב מבחינת המסת קרחונים, מאבד כמויות אדירות של קרח מדי שנה. מנגד, במחקר שפורסם ב-2018 נמצא שהאזור כמעט שאינו נמס, ובעבר אף נרשמה עלייה בכמות הקרח שבו.

 

 

ההמסה במערב אנטארקטיקה ובמפרץ אנטארקטיקה עדיין מהווה כ-80% מכלל אובדן הקרח. לדברי מדען הקרח אריק רינו מאוניברסיטת קליפורניה-אירווין, ההמסה במזרח אנטארקטיקה "מגדילה את הסיכון של עליית גובה פני הים ביותר משלושה מטרים במהלך מאה השנים הקרובות".

 

במדפי הקרח מתרחש מדי פעם באופן טבעי תהליך שמכונה "calving", שבו חלק מן המדף נשבר אל הים. עם זאת, בשנים האחרונות התדירות והמהירות שבה אירועים כאלה מתרחשים עלתה באופן קיצוני. קפיצה זו מיוחסת לעלייה בטמפרטורות האוויר והמים שלה גורם שינוי האקלים. האוויר החם הופך את הקרח שעל פני השטח של המדף למים, שמחלחלים לתוך המדף, שוחקים אותו מבפנים ויוצרים בו סדקים שהולכים וגדלים.

 

במקביל, מי הים החמים יותר ממיסים את תחתיתו של מדף הקרח, וכך הופכים אותו לדק ופגיע יותר. ייתכן שגם ההאצה בהפשרת קרח הים שסובב את אנטארקטיקה מוסיפה לתהליך: קרח זה מגן על היבשת מפני גלים גדולים וסופות, שעלולים לפגוע במדפי הקרח ולהגביר את חוסר היציבות שלהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Sentinel-1 satellite
הקרחון שהתנתק
צילום: Sentinel-1 satellite
מומלצים